Top News
514 prikaza

'Samo ne izbore u srpnju, izlaznost bi bila 25 posto!'

Andrej Plenkovic
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Žarko Puhovski HDZ-u ostavlja minimalne šanse za većinu, ali tanku i samo uz manjince, ako nastave trgovati

U manje od 24 sata dogodilo se i da je HNS odbio koaliciju s HDZ-om, koliko god HNS-ov Milorad Batinić izjavljivao da bi HNS na Središnjem odboru mogao i drugačije odlučiti, a potom su i manjinci dali do znanja da se već spremaju za nove izbore. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da su prijevremeni izbori za Sabor sada doista realni.

"Mislim da Plenkoviću čak ne bi bilo niti posebno teško osigurati si minimalnu većinu u Saboru, pa da prođu njegova nova četiri ministra, ali ne vidim na koji bi si način mogao osigurati stabilnu većinu, i to još koja bi bila dugotrajna", kazao je. Za prijevremene izbore nada se da će biti u rujnu, nipošto u srpnju, za što ima poseban argument.

Tihomir Orešković i Ivan Vrdoljak Ništa novo Top News Vrdoljak s HDZ-om koketira još od Karamarka

"To bi bili već treći izbori u samo šest tjedana. Bilo bi to besmisleno. Izlaznost bi bila 25 posto", kazao je. Danas je u Saboru najdugovječniji zastupnik i predstavnik talijanske manjine Furio Radin najavio da je podrška manjinaca HDZ-u praktično istekla. "Nema drugog rješenja osim izbora. Sve drugo je produžavanje agonije", kazao je.

No, Puhovski ne smatra da je HDZ time izgubio i teoretske šanse za većinu, koliko god stranka Andreja Plenkovića bez manjinaca matematički bila nemoćna imati većinsku vladu. "Da, bez manjinaca HDZ doista više nema nikakvu šansu. Samo, manjinci uvijek trguju, a Furio Radin od svih njih trguje još i najdulje", kazao je Puhovski.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.