Top News
4011 prikaza

Sanja, Maša i Ana: Koja će biti "prva dama" nakon izbora?

Sanja Musić i Zoran Milanović
1/7
Marko Prpić (PIXSELL)
Sanja Milanović već je bila u ovoj poziciji, a javnost se sve više zanima za supruge Andreja Plenkovića i Bože Petrova

Koja će od njih 11. rujna postati prva dama Hrvatske – hoće li to biti opet Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika SDP-a ili pak Ana Plenković, žena novog čelnika HDZ-a. S obzirom na nikad do sad rezultatski neizvjesniju stranačku utrku nijednoj od njih mjesto nije osigurano jer konkurencija dvjema najvećim strankama više nije tako bezopasna. 

Maša i Božo Petrov | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

U 'igri' je i MOST, pa tako i supruga Bože Petrova, Maša, ima također velike šanse postati prva dama, a u klubu prvih žena, iako se njima ne smiješi pozicija premijerove bolje polovice, figuriraju još i supruga Milana Bandića te Vilibora Sinčića, dvojice političara sve popularnijih na državnoj razini. 

Upravo ovaj posljednji svojedobno je kazao kako je 'žena uvijek u pravu', i možda to u konačnici i nije skroz istina, ali svakako je jasno da nijedan od njih ne bi imao stabilnu političku karijeru da iza njega ne stoji i posložen privatni život. 

Sanja Milanović od svoje je prethodnice Mirjane Sanader bila potpuna suprotnost – prvenstveno u vizualnom identitetu. Nerazmetljiva i decentna u odijevanju, 46-godišnja Sanja Milanović ne nosi brendiranu odjeću i torbe, njezin stil je diskretan i pomalo avangardan, ona zapravo uživa u neotkrivenim dizajnerskim talentima, anonimnosti i karijeri. 

Zaljubljenik je u interijere i dobru glazbu, a njezin modus vivendi je prozapadnjački orijentiran. Zoran Milanović jednom je kazao: 'Sanja i ja smo jako slični, razlika je samo u nastupu'. 

Ona je karijeristica baš kao i on, bila je izuzetna učenica, maturirala je već u trećem razredu gimnazije, govori nekoliko jezika, školovala se u svijetu i doktorirala na području farmaceutskih znanosti. 

U jednom se trenutku odrekla svojih ambicija i prilagodila se suprugovim željama za angažmanom u SDP-u. Stvar se na kraju isplatila, on je postao premijer, a ona je u Hrvatskoj aktivna znanstvenica. 

U rijetkim intervjuima ističe njihov prosječan građanski, a kasnije i diplomatski život u Bruxellessu, baš kao i činjenicu da nijedno od njih nije 'izišlo' iz velikog blagostanja. 

Maša i Božo Petrov | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Na svoje prvo ljetovanje otišli su novcem koji je on zaradio prodajući usisavače po kućama. O njihovom braku već godinama kruže svakojake priče, a ona je svojedobno tome odlučila stati na kraj pa je javno kazala da je zgrožena koliko ljudska zloba može daleko ići opovrgavajući navode da njezin suprug ima brojne ljubavnice te da je obiteljski nasilnik.

Uspije li u slijedećih nekoliko tjedana Vladu ipak sastaviti HDZ, prva dama će po prvi put postati Ana Maslać Plenković, 37-godišnja šefica Saborske službe za pravne poslove koja se sad neplanirano našla u središtu zanimanja javnosti. Sve donedavno Andrej Plenković bio je 'samo' markantni diplomat u Bruxellessu pa za život ove Dubrovkinje hercegovačkih korijena nije vladao veliki interes. U braku su od listopada 2014., a te iste godine, dva mjeseca nakon vjenčanja rodio im se sin Mario. 

Plenković je, kažu, vrlo konzervativan kad je u pitanju njegov privatni život. Svoju suprugu drži po strani, a o njihovom braku zna se jako malo. Primjerice, rijetki znaju da su se vjenčali u Dubrovniku samo u prisutnosti kumova, bez pompe i svatova. Za Anu njezini prijatelji kažu da je praktična vjenrica, iznimno vezana za crkvu i tradicionalne običaje. 

Samozatajna, ali karakterno ispravna pa tako u Saboru slovi za kvalitetan kadar. Ana i Andrej Plenković do sad su živjeli na dvije adrese, on je od ponedjeljka do četvrtka u Bruxellessu, a za vikend dolazi u Zagreb.

Još jednu ženu zatekla je velika medijska pažnja. Maša Petrov, supruga čelnika MOST-a preko noći je u postala popularna. Iako se nije pojavljivala u Zagrebu na službenim događanjima, pred kraj mandata tehničke Vlade Petrov ju je doveo na operni koncert na Zrinjevcu. 

Pobrala je tad dobre komplimente na račun svog izgleda, a modni kritičari su ocijenili da iako se odijeva u popularnim dućanima poput Zare, stil joj je vrlo ugodan za oko. Supruga Maša inače radi kao učiteljica u područnoj osnovnoj školi u Miliništu i ima skromna godišnja primanja od 67.000 kuna. 

Sanja Musić i Zoran Milanović | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

Upoznali su se jako mladi, a u pitanju je, kažu mještani Metkovića, bila velika ljubav koja traje i danas. Kažu lokalni ljudi da je Petrov 'lud' za svojom ženom s kojom ima tri sina. 

Maša Petrov u Metkoviću slovi kao žena posvećena djeci i obitelji, a odlazak Petrova u Zagreb podržala je samo zbog njegove želje da nešto promijeni u državnoj politici. Intimno, ona je protiv bilo kakve političke angažiranosti.

Baš kao što je to i supruga Milana Bandića, Vesna, čiji se istupi u javnosti mogu na prste nabrojati. Vesna Bandić oduvijek je bila žena u sjeni i mužev posao je zapravo uopće nije interesirao. Iako je u početku Bandića pratila na službena putovanja, u zadnjih se desetak godina uz njega u javnosti gotovo nije pojavljivala. 

O razlozima njihova razvoda 1993., ne zna se puno osim da su se oženili  ponovno nekoliko godina kasnije, a neki spekuliraju da je razlog bio pragmatičan, stjecanje vlasništva nad jednim stanom. Nijedno od njih nikada nije službeno otkrilo pravu pozadinu razvoda. Jednom je Vesna kazala da je 'to stvar njihove intime'. 

Vesna Bandić rođena je Zagrepčanka, odrasla u Preradovićevoj ulici. Po zanimanju je dizajnerica, no nikada nije radila u struci jer se nedugo nakon mature zaposlila u projektnom birou TPK. Uvijek je naglašavala kako je Milan Bandić idealan suprug koji kuha, kupuje odjeću sebi i njoj te odlazi na tržnicu, kupuje joj cvijeće i kolače. 

Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)

Da u tome ima istine svjedoči činjenica da Bandić često iz poglavarstva zna poslati svog vozača u toku dana da njegovoj supruzi odnese trešnje, suho meso ili štogod drugo. 

Vozač je odvozi i frizeru, u dućan ili liječniku. Ona svog supruga rijetko zove na telefon, no on nju često. Imaju 34-godišnju kćer Ana-Mariju koja se tek nikako ne pojavljuje u javnosti.

No, zato supruga Vilibora Sinčića, Vladimira Palfi itekako je društveno i politički aktivna. Možda nije toliko medijski eksponirana, no sudjeluje u svemu u čemu sudjeluje i njezin suprug. 

Njih dvoje upravo su se i upoznali na aktivističkoj akciji u listopadu 2012., točnije na prosvjedu protiv mjera štednje na Trgu bana Jelačića

Čelnik Živog zida ispričao je kasnije da je bio fasciniran kad je svoju ženu vidio uživo s obzirom da su do tada komunicirali isključivo preko facebooka na kojem su izmijenili 20 000 poruka. 34-godišnja Vladimira je inženjerka građevine vrlo angažirana unutar organizacije Živog zida. 

Viliboru Sinčiću je ona prva djevojka, a odnedavno imaju sina Ksavera. Vladimira Palfi izgledom odudara od drugih žena čelnika stranaka, njezin stil i stav su antiglobalistički, a od prvog dana imala je veliki utjecaj na političku karijeru svog supruga koju u potpunosti podržava.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar mato
    mato 23:18 08.Rujan 2016.

    xyzm