Top News
2487 prikaza

Saudijski kralj kod Putina - upad Kremlja u zonu SAD-a

Vladimir Putin, Salman bin Abdulaziz al Saudi
pool/REUTERS/PIXSELL
Rusija i Saudijska Arabija bili su na nož od Hladnog rata, što će na ovo reći Washington?

I slučajnom, neupućenom prolazniku pojedinim moskovskim ulicama u četvrtak je bilo jasno da se događa nešto veliko. Konvoj s najmanje 30 automobila, strateški okružen na pojedinim mjestima brojnim motociklima, jurio je prema Kremlju. A u središtu svega toga bile su dvije blindirane limuzine Mercedes S600 koje je kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud svojim Boeingom 747 prevezao u Moskvu.

 

"To je povijesni trenutak", prenio je Kommersant izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. "To je prijelomni događaj", kazao je Vladimir Putin. A kralj Salman je rekao da je došao u "prijateljsku zemlju". U Washingtonu sigurno nitko nije bio sretan što monarhija, inače najkonzervativnija zemlja na svijetu, s jednom od najgorih stanjem s ljudskim pravima i s najrigidnijim tumačenjem islama, po mnogima sasvim promašenim, nalazi novu "prijateljsku zemlju".

Još od Hladnog rata Saudijskoj Arabiji SAD je bio glavni vanjskopolitički partner. Henry Kissinger je kao najveći osobni trijumf u životu nerijetko isticao trenutak početkom 70-ih kad je u administraciji Richarda Nixona privolio Saudijsku Arabiju da ubuduće naftu prodaje isključivo za dolare. Kako je neizbježna bila nafta, tako je to značilo da će cijeli svijet ubuduće morati tražiti dolare, što je stanje nečije valute kao iz sna. A potom je saudijska monarhija puste milijarde investirala nazad u SAD, kao i Kina puno poslije...

Uz to što je Saudijska Arabija još i na Bliskom istoku, trenutak u kojem Putin ulazi u prostor do jučer ekskluzivan samo za SAD, doista je povijesni trenutak. U četvrtak, doduše, nije baš sve išlo po planu. Već starom kralju se pri izlasku iz aviona pokvario njegov zlatni lift. Osobno osiguranje koje je poveo sa sobom iz Rijada na četverodnevni izlet broji 200 ljudi, što nekima od "običnjaka" u Moskvi nije baš najbolje sjelo. No, kralj nije navikao na drugačiji tretman.

Sa sobom je poveo ukupno 1000 ljudi; među ostalima i neke svoje uglednike i poslovne ljude, a ponio je ukupno 450 tona opreme. Vrlo je vjerojatno da se Donald Trump, koji je u Saudijskoj Arabiji u srpnju sklopio dogovor o prodaji oružja vrijednosti 110 milijardi dolara, nije osjećao baš najugodnije kad je čuo da je Putin s 81-godišnjim kraljem dogovorio kupoprodaju oružja za 3 milijarde dolara. Te da je kralj rekao da bi jako volio kupiti i protuzračni obrambeni sustav S-400.

Kad je Recep Tayyip Erdogan dogovorio kupnju baš toga, mnogi su u NATO-u primijetili da je riječ o sustavu namijenjenom rušenju NATO-ovih letjelica, pa je vrlo čudno da tako važna članica NATO-a sklapa s Rusijom takav posao. Turska danas ima svoj S-400 i stvari su u Turskoj danas izrazito drugačije nego prije samo nekoliko godina.

Vladimir Putin, Salman bin Abdulaziz al Saudi | Author: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

"Između svega što smo danas potpisali, htio bih istaknuti energetsku industriju, ne samo tradicionalnu, nego nuklearnu, kao i suradnju u svemirskim istraživanjima, poljoprivredi i infrastrukturne projekte", prenio je TASS riječi Lavrova. Teško da je slučajnost da je nekoć Obamin potpredsjednik Joe Biden istog dana u Washingtonu pred brojnom publikom žestoko napao Trumpovu politiku i "trendove u Washingtonu" kao "uznemirujuće i opasne".

Upravo su mu dodijelili Godišnju nagradu Zbigniew Brzezinski i svi su htjeli čuti što ima za reći. A on je rekao: "Kročimo vrlo mračnom stazom kojom SAD izoliramo na svjetskoj pozornici, što posljedično ugrožava američke interese i američki narod. Što je dulje govorio, bio je sve žešći. Korištenje populizma i nacionalizma, a jasno je da je aludirao na Trumpa i političke snage oko njega, "način je na koji šarlatani povećavaju svoju moć". Sve skupa to, rekao je, vodi zloupotrebi moći u SAD-u i ugrožava cijeli svijet.

"Mislite li da se šalim? To je neodgovorno. Taj brend nula-razmišljanja smatram najviše uznemiravajućim i opasnim", kazao je Biden. On je inače zasad jedan od vrlo vjerojatnih kandidata demokrata za predsjedničke izbore u SAD-u 2020.

S te pozicije nabio je Trumpu na nos i to što povlači SAD iz teško ispregovaranog i dragocjenog nuklearnog sporazuma i nevjerojatnu glupost s prijetnjama da će "totalno razoriti" zemlju od 25 milijuna ljudi, kao da su Sjeverni Korejci krivi što imaju takvog diktatora, a među ostalim prozvao ga je i da još nije pred cijelim svijetom prozvao Putina zbog miješanja u izborni proces u SAD-u.

"Trumpova agresivna retorika već nam je prouzročila neizrecivu štetu", kazao je Biden istog dana kad je Saudijski kralj, do tada ekskluzivni američki partner, doputovao u Kremlj Putinu na noge. Sastanak na vrhu Rusije i Saudijske Arabije zapravo je potreban objema zemljama. Prvo zbog dogovora cijene nafte. Saudijska Arabija je pokušala ranijih godina slomiti Rusiju, kao saveznika i Irana i vlade u Siriji predsjednika Bašara al Asada, tako što će oboriti cijenu nafte.

Vladimir Putin, Salman bin Abdulaziz al Saudi | Author: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

No, Saudijska Arabija izgubila je s tim cijenama tako jezive novce da se pojavila vrlo realna opasnost da se ta superbogata država uruši zbog – bankrota. Rusija je, pak, preživjela takve cijene, u isto vrijeme kad i sankcije Zapada zbog sukoba oko Ukrajine i Krima. Samo, pritom je i Rusija ekonomski otrpjela gadne posljedice. Preživjela je, među ostalim, uvelike zbog ogromnih deviznih rezervi koje je Putin prikupio u rekordnom roku nakon preuzimanja poharane i bankrotirane zemlje od Borisa Jeljcina.

Saudijski kralj odjednom je sada čak odustao od rušenja al Asada, protiv kojega su Katar i Saudijska Arabija proteklih godina naoružavali cijeli spektar islamista; od salafista sve do al Kaide i ISIL-a. Jedino što im je ostalo sporno jest veza između Rusije i Irana. Obje su zemlje u svakom slučaju sada dovoljno iscrpljene da su prisiljene ovako se približiti. Samo... Kako će Washington gledati na ovakav upad Putina u Saudijsku Arabiju i što će po tom pitanju učiniti?

Biden je u svom govoru, inače, prepričao vrlo zanimljivu anegdotu sa svog posjeta Putinu u Kremlju. Putin mu je pokazao svoj ured. "Podigao sam ruke i rekao: 'Čudesno je što sve može postići kapitalizam!'... Rekao sam: 'Gospodine predsjedniče, gledam u vaše oči i vidim da vi nemate dušu.' A on mi je uzvratio pogled i rekao: 'Mi razumijemo jedan drugoga.'"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:38 07.Listopad 2017.

    Pametni Arapi,otvara im se veliko tržište,koje ignoriraju zapadne zemlje,pod vodstvom SAD-a.