Top News
1511 prikaza

Saudijski princ osvaja Ameriku - sastaje se čak i sa Oprah

Mohammad bin Salman
REUTERS
Boravak u SAD-u obilježit će sastanci s brojnim utjecajnim i moćnim Amerikancima

Utjecajan 32-godišnji saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman na dvotjednoj je turneji po SAD-u i čini se, barem po njegovom rasporedu, kako ima ambiciozni plan šarmiranja američkog političkog i medijskog društva. Ovaj posjet trebao bi popraviti i medijsku sliku koju Saudijska Arabija ima u svijetu, a između ostalih medijskih susreta na tom tragu je i onaj s Oprah Winfrey.

"Saudijska Arabija oduvijek je imala problema sa slikom koju Zapad ima o zemlji s obzirom na očigledne stvari kao što su prava žena i odsijecanje glava", rekao je Nader Hashemi, direktor centra za istraživanja o Bliskom Istoku na sveučilištu u Denveru i dodao kako je njegov susret s Oprah, zapravo potraga za odobravanjem utjecajne kreatorice mišljenja.

"Tako ulazi duboko u ljudske domove i američku kulturu", naglasio je Hashemi.

Tvrtka za odnose s javnošću Qorvis koju je angažirala ova kraljevska obitelj, ambasada Saudijske Arabije u Washingtonu i predstavnici Oprah Winfrey nisu komentirali autentičnost dokumenta koji pokazuje prinčev raspored i najavljuje njihov sastanak, a kojeg je na uvid dobio i The Independent.

Mohammad bin Salman SAUDIJSKI PRINC Top News "Nisam ni Gandhi, ni Mandela - bogat sam"

U svom prvom američkom intervju nakon desetljeća šutnje, kojeg je Mohammad bin Salman dao za 60 minuta iskoristio je priliku i potvrdio svoju reputaciju odvažnog mladog reformera koji zemlji donosi prijeko potrebne ekonomske i socijalne promjene. Između ostalog i dozvolu ženama da voze automobil, te rad na umanjivanju moći koju ima zloglasna vjerska policija.

"Saudijska Arabija vjeruje u mnogo načela ljudskih prava. Vjerujemo u pojam ljudskih prava, no naši standardi nisu isti kao i američki. Neću reći kako mi nemamo mana. Zasigurno ih imamo. No radimo na tome da ih ispravimo ", rekao je u intervju.

Nakon sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom administracijom u Washingtonu 19. ožujka, njegov ga je iscrpljujući raspored odveo u Boston. Trenutačno je u New Yorku, a planira putovati u Huston, Seattle, San Francisco i Los Angeles.

Njegov itinerarij prepun je sastanaka s američkim utjecajnim i važnim članovima društva.

Vjeruje kako se u New Yorku sastao sa Henry Kissingerom, bivšim državnim tajnikom, s Billom i Hillary Clinton, njujorškim senatorom Chuckom Schumerom, glavnim tajnikom UN-a Antonio Guterresom, te biznismenom i bivšim gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom.

Mohammad bin Salman | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Ostali sastanci uključuju večeru sa šefovima niza medijskih kuća uključujući i The New York Timesa Thomas Friedman, Rupertom Murdochom, članovima uredničkog tima New York Timesa, Washington Posta, Wall Street Journala, Los Angeles Timesa i San Francisco Chroniclea, a odradit će i nekoliko intervjua za Time i Vanity Fair.

Po rasporedu trebao bi se naći i sa direktorom CIA-e i budućim državnim tajnikom Mike Pompeom, dopredsjednikom Mike Penceom,viši savjetnik za Bliski Istok Jaredom Kushnerom. Na popisu su još i Barack Obama, John Kerry, Condoleezza Rice, a bit će vremena i za posjet teksaškom ranču George W. Busha.

Naći će se i s tehnološkom kremom SAD-a između ostalih i Billom Gatesom, Elonom Muskom, Timom Cookom te šefovima Microsofta, Boeinga, Amazona, Ubera, itd.

"Namjerno je organiziran ovakav dvostrani posjet. Podsjetnik je to na bliske odnose koje SAD oduvijek ima sa Saudijskom Arabijom, a ne samo sa Donaldom Trumpom i Jaredom Kushnerom", rekla je Jane Kinninmont, istraživačica na programu vezanom uz Bliski Istok i Sjevernu Afriku.

Izraelski napad na Gazu 2018. Top News 10 krvavih ratnih sukoba koji će početi u 2018.

"Ima puno zainteresiranih za razgovore jedan na jedan s ovim jako moćnim i zanimljivim čovjekom. No nakon strožeg anti-korupcijskog kažnjavanja investitori su malo ćudljivi. Treba im sada puno više hrabrosti kako bi mogli staviti svoj novac iza obećanja", naglašava.

Naime, vlast u Saudijskoj Arabiji naredila je masovna uhićenja i zadržavanja više od 300 prinčeva i utjecajnih biznismena u Riyadhskom Ritz Carltonu. Bio je to jedan od pokušaja nadoknade milijardi izgubljenih prihoda, no ova gruba taktika i izvještaj o zlostavljanju zatvorenih u The New York Timesu preplašili su tržište.

Vlada Saudijske Arabije optužbe o zlostavljanju proglasila je "potpuno netočnima", no to nije spriječilo pad dionica niza kompanija iz Saudijske Arabije.

Bijela kuća A svi bogataši... Top News Rastrošni političari: Servis za jelo platio 186.000 kuna

Princ i Trump čini se njeguju prijateljski odnos. Tako se vjeruje kako je Trump lobirao za investicije vrijedne 35 milijardi dolara u različitim ugovorima s američkim kompanijama, te je jako sretan što se postigao dogovor za 200 milijardi dolara vrijedne investicije, između ostalog i kupnju velike količine američke vojne opreme.

Kritičari kažu kako je oružje namijenjeno njihovom katastrofalnom ratu sa susjednim Jemenom.

Naime, kraljevstvo je interveniralo protiv pobunjenika Houthija pod pritiskom Irana u ime prognane jemenske vlade 2015. godine, dok je Mohammad bin Salman bio novoproglašeni ministar obrane. Unatoč reformama koje su postale prihvatljive zapadnom svijetu kaos u Jemenu i dalje im izaziva glavobolje.

"Cilj ovog posjeta je demonstracija njegovog internacionalnog legitimiteta i podrške. I raspored potvrđuje dobre dugogodišnje odnose SAD i Saudijske Arabije. Promjene u Saudijskoj Arabiji i dalje su kozmetičke prirode. No kako su svi u SAD-u pripremili crveni tepih za njega, čini se kako je princ trenutačno draga sa zapada",  naglašava Hashemi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.