Top News
2019 prikaza

SDP bez dogovora s HNS-om gubi Čakovec i Varaždin

Davor Bernardić
Patrik Macek (PIXSELL)
Nepovoljnu prognozu za šefa SDP-a pokazalo je istraživanje provedeno u Čakovcu za HNS

Ukoliko bi se aktualni medimurski župan Matija Posavec odlučio kandidirati za gradonačelnika Čakovca na nadolazećim lokalnim izborima u prvom krugu on bi dobio čak 45,3 posto glasova. Aktualni gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač iz SDP-a osvojio bi 34,6 posto glasova, dok bi eventualna kandidatkinja HDZ-a Nikolina Babić dobila 8,5 posto.

Pokazuje to istraživanje koje je agencija Promocija plus provela nedavno u Čakovcu na uzorku od 700 ispitanika za Hrvatsku narodnu stranku, a čije smo podatke dobili na uvid. U istraživanju je testirana i projekcija drugog kruga izbora u kojem bi Matija Posavec pobijedio Kovača s rezultatom 61,8 posto naprema 38,2 posto.

Ovo istraživanje zanimljivo je i iz razloga je pokazuje da u HNS-u zaista razmišljaju o tome da se mladi župan i njihov predsjednik Središnjeg odbora stranke kandidira upravo tu funkciju, a ne ponovno za župana iako bi za župana vrlo vjerovatno slavio već u prvom krugu. No, ako bi ostao župan Posavec ne bi mogao aktivirati svoj zastupnički mandat u Saboru što bi on volio kako bi se krenuo afirmirati na nacionalnoj razini politike.

Kako doznajemo, konačna odluka hoće li se Posavec odlučiti za utrku za župana ili gradonačelnika još nije donesena u vrhu stranke, a ona bi mogla uvelike ovisiti i o razgovorima i dogovorima predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka i predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Već se ranije špekuliralo, a i iz HNS-a i slalo poruke, da ukoliko SDP podrži njihovu kandidatkinju Anku Mrak Taritaš, Posavec ne bi išao u Čakovec, gdje sada je to očito može nanijeti poraz SDP-ovom kandidatu, čime bi SDP izgubio jedan od rijetkih većih gradova u kojima ima vlast.

Osim za Čakovec u HNS-u su testirali doznajemo i odnose snaga u Varaždinu. U tom gradu lokalni HNS-ovci skloni su dati potporu sadašnjem dožupanu iz redova SDP-a Alenu Kišiću kao zajedničkom kandidatu za gradonačelnika, dok bi zauzvrat tražili podršku za župana Varaždinskog Predraga Štromara, ujedno i zamjenika predsjednika HNS-a.

Anketa koju su dobili pokazuje im da u toj sinergiji mogu pobjediti u drugom krugu sve političke suparnike, od Čačića koji loše stoji, preko Čehoka ukoliko se kandidira do HDZ-a. Istu ideju podržavaju i tamošnji SDP-ovci, no i jedni i drugi svjesni su da čekaju odluku iz vrha stranaka.

U HNS-u su svjesni da aktualni gradonačelnik Varaždina Goran Habuš nema previše šanse, a da oni nisu uspjeli izgraditi neko novo lice. Kao kandidat SDP-a za grad Varaždin spominje se aktualni dožupan Alen Kišić koji bi rado vidio sinergiju tih dviju stranaka u gradu i županiji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.