Top News
313 prikaza

SDP-ov buntovnik ide 'u napad' na Zdravka Marića

Zdravko Marić
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Najpopularnijeg ministra Oreškovićeve vlade u V izbornoj jedinici čeka SDP-ov veteran Zvonko Ronko

U V. izbornoj jedinici, koja je sklonija HDZ-u, SDP predvodi Zvonko Ronko, bivši branitelj od kojeg ova stranka očekuje puno na predstojećim izborima. Iako mu neće biti lako ući u ring s HDZ-ovim Zdravkom Marićem, najpopularnijim ministrom u Oreškovićevoj Vladi, Ronko ima par aduta u rukavu za pridobivanje onih birača sklonih centru, pa čak i desnom centru. 

Naime, u biografiji mu jasno stoji da se u obranu domovine uključio 1. srpnja 1991, a i jedan je od rijetkih SDP-ovih političara, odnosno gradonačelnika (Ronko je bio gradonačelnik Požege) koji je podigao spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. 

"Da parafraziram Keruma, Tuđmana i križ smo podigli zato što, ako bi nedajbože na vlast u Požegi došli desničari, Požežani nikad ne bi vidjeli ni Tuđmana ni križa", objasnio je Ronko 2013. godine. 

Od vrha SDP-a tada nije tražio dozvolu za podizanje spomenika, a za medije je rekao kako nitko u SDP-u nije rekao ništa loše, naprotiv. 

"Kada sam to rekao u saborskom klubu par dana prije otkrivanja spomenika, Zoran Milanović je rekao: „To ti je prava stvar, to je prvi hrvatski predsjednik.“, rekao je tada Ronko. 

S obzirom na posljednje istupe Zorana Milanovića čini se da je šef SDP-a zapravo već dugo godina simpatizer Franje Tuđmana. No, vratimo se na Ronka. On je na prošlim parlamentranim izborima prošao odlično, dobio je blizu osam tisuća preferencijalnih glasova, samo tisuću manje od tadašnjeg nositelja liste Predraga Matića. 

Što se tiče HDZ-ova Zdravka Marića, koji je u jednom trenutku bio kandidat HDZ-a za premijera prilikom neuspješnog preslagivanja, on je, prema riječima iz vrha HDZ-a, najpopularniji ministar Oreškovićeve vlade. Bez afere, percipiran kao stručnjak i kao veliki radnik, odnio je pobjedu među ministrima. 

"On je bio izbor i Karamarka, ali i sada Plenkovića. Čovjek je zaista stručnjak u svom području i ljudi su to uvidjeli", kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a. 

Hoće li svoju popularnost uspjeti honorirati na predstojećim izborima, vidjet ćemo 11. rujna, ali činjenica je da HDZ u ovoj jedinici, koja obuhvaća dvije slavonske županije uz Savu, uvijek dobije dvostruko više mandata od SDP-a. 

Račune bi im mogao pomrsiti samo MOST, baš kao i na prošlim izborima, kada su osvojili dva mandata. Prema najnovijim anketama Živi zid i HDSSB u petoj izbornoj jedinici ne prelaze izborni prag. 

Stranku Bože Petrova ovdje predvodi tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, također dragovoljac Domovinskog rata. Nedavno je podnio kaznene prijave zbog bespovratnih potpora i to protiv HNS-ova bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. 

Neki su ga nakon toga optužili za populizam, drugi ga kritizirali što to radi u jeku kampanje, ali Panenić ne odustaje. Je li borac za pravdu ili na taj način želi samo dobiti glasove, prosuditi će birači. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.