Top News
2205 prikaza

SDP-ovcima draži 'otpadnici' nego njihov vlastiti šef

Mirando Mrsić i Zoran Milanović
Davor Puklavec (PIXSELL)
SDP se nije nametnuo nikakvim svojim politikama, nego se šlepa sa sindikatima, GONG-om, Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa...

Nakon mjeseci unutarnjih sukoba koji su umalo doveli do raspada SDP-a, nakon europskih izbora stranka je s osvojena četiri mandata ušla u mirniju luku. Tenzije dojučerašnjih suparnika su se smirile, a problemi su gurnuti pod tepih. 

Rejting SDP-a vrti se oko 20 posto, a predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, kojemu se tek blago popravio rejting, stigao je prvi šamar. Posljednja istraživanja pokazuju kako je u samom SDP-u od Bernardića ponovno popularnija Anka Mrak Taritaš (Glas), a treći izbor SDP-ovaca je Mirando Mrsić, kojega je upravo Bernardić izbacio iz stranke.

Kolinda Grabar Kitarović Pakt protiv nje Top News Svi su jako nabrijani na Kolindu - letjet će perje

Politički analitičar Žarko Puhovski napominje kako se percepcija prema SDP-u nakon europskih izbora promijenila zahvaljujući pogreškama HDZ-a i Andreja Plenkovića.

- SDP je to ležerno shvatio. Do sada nisu ništa mijenjali i ne pripremaju se za parlamentarne izbore na kojima imaju koliko-toliko šansu biti ravnopravni s HDZ-om. I dalje se, ali diskretnije, bave unutarnjim sukobima - kaže Puhovski.

SDP se nije nametnuo nikakvim svojim politikama, nego se šlepa sa sindikatima, GONG-om, Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa... Sami ništa ne rade, kaže Puhovski. Upravo to je razlog što su se kao izbor SDP-ovcima ponovno pojavili Mrak Taritaš, ali i Mrsić. 

- Njihov sadašnji uspjeh, koji je bio slučajan, zapravo će biti kratkotrajan ako se nešto ne promijeni. Bernardić je očito navikao da bude nepopularan, on je očito čovjek koji nije u stanju komunicirati s javnošću - rekao je politički analitičar. 

Sabina Glasovac Intervju Top News "Milanović treba biti predsjednik. Evo i zašto"

Napomenuo je kako SDP ne vidi da se u Europi radikalizira socijaldemokracija niti o tome vodi računa. Puhovski je primijetio i da SDP trenutačno ne podržava dovoljno svojeg predsjedničkog kandidata. Razlog bi mogao ležati u tome da bi, bude li Milanović uspješan na izborima, odnosno jači od stranke, a ne zasjedne na Pantovčak, moglo lako doći do toga se počne  miješati u život stranke. 

- Bernardić se zadnje dvije godine samo bavio time da osigura svoju poziciju predsjednika. Ništa drugo nije radio u stranci – napominje Puhovski.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • GRDASIC 10:34 09.Listopad 2019.

    Što se tiče Bere simpatičan je klinac, zabavan čak, na žalost ispada da ga bivša ministarska ekipa kako u središnjici tako i parlamentu sustavno želi eliminirati, to će i uspjeti prije ili kasnije. Želio bih istaknuti da me žaloste takvi ... prikaži još! sukobi u nekada popularnoj lijevoj stranci, sada nisu niti socijalistički niti demokrati, bliži su tvrdoj desnici. Najbolje je da SDP bira glumce i ljude vične govoru, zanemari dosadašnju ekipu bivših ministara i krene s novim kadrom.

  • BESTpartizan 20:04 06.Listopad 2019.

    bernardič je veći ljevićar od milanovića ali narod oprašta hdzu sve.milanoviću će bolje odgovarat uloga predsjednika nego premijera. hdz treba potjerati s vlasti.dosta ih je.