Top News
351 prikaza

Prozvan zbog afera: Jakovina se povukao s liste Narodne koalicije

Tihomir Jakovina
Žarko Bašić/ PIXSELL
Osim ugovora s Upravom Hrvatskih šuma, problematizirano je i dodjeljivanje EU sredstava lošim natječajima

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina povukao se izbornih listi Narodne koalicije. Ministar u Vladi Zorana Milanovića trebao je biti na visokom trećem mjestu u V. izbornoj jedinici, ali opterećen aferama odlučio je odustati od kandidature za Hrvatski sabor.

Sam Jakovina naglasio je da se protiv njega ne vodi nikakvi postupci, ali da je svejedno izložen napadima na njegov integritet i vjerodostojnost SDP-a. 

"Moja je želja da se Hrvatska nastavi razvijati kao uspješna i uređena država čemu je jamac pobjeda Narodne koalicije.  Zbog toga ne želim biti prepreka svojoj stranci i Narodnoj koaliciji na putu prema pobjedi na rujanskim izborima. Obavještavam javnost da odustajem od kandidature za izbore za Hrvatski sabor u rujnu 2016.", kratko je izjavio Jakovina.

Posljednja afera bivšeg ministra je problematika isplate bonusa bivšoj upravi Hrvatskih šuma na čelu s njegovim dugogodišnjim prijateljm Ivanom Pavelićem.

Podsjetimo, Jakovina i Pavelić prijatelji su iz djetinjstva, a njihova poslovna suradnja u posljednjih desetak godina okupirala je pažnju gotovo svih medija. Pavelić je 2006. godine, tada predsjednik Uprave Helios osiguranja, odobrio kredit Jakovininoj tvrtki u iznosu od 60.000 eura. Kako je 2012. godine pisao Večernji, Pavelić nije vidio ništa sporno u kreditu, iako je kao osiguranje priložena gospodarska zgrada bez uporabne dozvole.

Po svemu sudeći, bivši ministar Jakovina prijateljstvo nije zaboravio. Naime, nakon dolaska na ministarsku poziciju, Jakovina postavlja Pavelića za šefa Hrvatskih šuma bez dana iskustva u šumarskom sektoru. 

Čitava struka i dobar dio javnosti bio je, u najmanju ruku, iznenađen takvim imenovanjem. "Ni direktor bolnice, da bi je uspješno vodio, ne mora biti liječnik. Hrvatske šume trgovačko su društvo i kao takvo se mora ponašati tržišno", izjavio je Pavelić nedugo nakon imenovanja. Ministar Jakovina govorio je kako novoimenovani šef Hrvatskih šuma ima više od desetljeća iskustva u Helios grupi i Croatia osiguranju. Nekoliko godina Pavelić je predavao na Visokoj poslovnoj školi Libertas nekoliko kolegija povezanih s osiguranjem i osiguravajućim društvima.

Hrvatske šume u to vrijeme bile su poznatije po raznim aferama nego po brizi za hrvatsko šumsko blago. Od ilegalne sječe, do protuzakonitih natječaja i krivotvorenja diploma, ostavština je to Pavelićeva prethodnika, HSS-ovca Darka Vuletića.

Ali ni 2012. godina nije obilježena pozitivnim informacijama o hrvatskim šumama. Tada je tvrtka Uni Viridas pobijedila na natječaju za otkup drvne sječke kroz 14 godina, a ugovor se procjenio na 21,6 milijun kuna. Natječaj nije uzimao u obzir ponuđenu cijenu otkupa već je na natječaju pobijedio onaj tko je prvi poslao ponudu. Uni Viridas, tvrtka koja je godinu dana ranije imala nula zaposlenih, tri člana uprave i 772 kune prihoda dobila je unosni ugovor Prilikom preuzimanja šefove fotelje u Hrvatskim šumama, Pavelić je sam priznao da će imati određenih problema u financiranju plaća i ostalih obveza zato što je Vuletićeva uprava potpisala novi kolektivni ugovor kojim se jamče povećanja plaća zaposlenima. Ono što je ovih dana objavljeno je da Pavelić traži čak 2,3 milijuna kuna neisplaćenih bonusa zato što je oporavio kompaniju koja je na kraju uspješno poslovala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.