Top News
5025 prikaza

Šef države ima ovlast za imenovanje šefa Vrhovnog suda

1/2
Marko Lukunić/PIXSELL
Presuda na Europskom sudu vezana za slučaj na Malti vrlo je zanimljiva i za nas. Naime, suce na Malti - pa i predsjednika Vrhovnog suda - imenuje predsjednik države, a predlaže predsjednik vlade

Sud Europske unije presudio je da se odredbe koje predsjedniku dodjeljuju odlučujuću ovlast u postupku imenovanja predsjednika Vrhovnog suda ne protive načelu vladavine prava i ne dovode u pitanje neovisnost sudstva. Međutim, ta se odluka Europskog suda iz travnja ove godine ne odnosi na aktualni spor predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića o Vrhovnom sudu nego na slučaj imenovanja sudaca na Malti, premda je odluka Europskog suda iznimno zanimljiva i u kontekstu hrvatskog spora. Naime, suce na Malti - pa i predsjednika Vrhovnog suda - imenuje predsjednik države, dok je predlaganje u nadležnosti predsjednika vlade. Odlučujući o zahtjevu malteške udruge za promicanje i zaštitu vladavine prava Repubblika, Europski je sud zaključio kako činjenica da predsjednik vlade predlaže i predsjednik države imenuje suce ne narušava neovisnost sudstva, s obzirom na to da na Malti postoji stručni odbor koji savjetuje predsjednika vlade koga da predloži za suca.

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ako usporedimo sustave, vidjet ćemo da je stupanj neovisnosti u postupku imenovanja u Hrvatskoj viši nego na Malti. U Hrvatskoj predsjednik države predlaže, a Sabor imenuje čelnika Vrhovnog suda, što znači da u procesu imamo dvije grane vlasti, zakonodavnu i izvršnu, koje se međusobno nadziru, dok je na Malti sve u rukama izvršne vlasti. Osim toga, funkciju odbora koji savjetuje predlagatelja kod nas obavlja Vrhovni sud, koji na Općoj sjednici daje mišljenje o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda. Predsjednik vlade na Malti nije vezan mišljenjem odbora kad je riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda, što ne dovodi u pitanje usklađenost s pravom EU i načelom neovisnosti sudstva i vladavine prava. 

 | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Drugim riječima, unatoč nedavnoj odluci hrvatskog Ustavnog suda, odluka Europskog suda u predmetu Repubblika nedvosmisleno upućuje na zaključak da hrvatski ustavni model, prema kojem predsjednik države ima ovlast samostalno predložiti Saboru osobu za koju ocijeni da je sposobna obavljati dužnost predsjednika Vrhovnog suda ničim ne dovodi u pitanje vladavinu prava i neovisnost sudstva. Unatoč drukčijemu mišljenju premijera Plenkovića i Ustavnog suda. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dkmjnn 11:16 25.Svibanj 2021.

    Hahahaha, kod nas bi to bilo jako zanimljivo.

  • BESTpartizan 10:43 25.Svibanj 2021.

    hdzovska posla