Top News
178 prikaza

Šef Mosta uvjeren je da bi bio bolji premijer od Milanovića i Plenkovića

Božo Petrov
Marko Lukunić (PIXSELL)
Iako je jednom odbio premijersku funkciju, Petrov je uvjeren da je upravo on sada bolji kandidat od šefova velikih stranaka

"Da, kao predstavnik Mosta imam mogućnost biti bolji premijer i od Milanovića i od Plenkovića", izjavio je nedavno šef Mosta i metkovski gradonačelnik Božo Petrov.

Još uvijek potpredsjednik Vlade, Petrov je ovih dana potencirao želju za preuzimanjem najodgovornije dužnosti u Hrvatskoj. U utorak je i glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja naglasio da oni žele Petrova za premijera.

Sudeći prema reakcijama iz Narodne koalicije i HDZ-a, takve tvrdnje ne shvaćaju pretjerano ozbiljno. SDP-ov predsjednik Zoran Milanović samo je ukratko podsjetio na činjenicu da je Petrovu ponuđeno mjesto premijera u postizbornim pregovorima krajem prošle godine. "Predali smo tu najvažniju funkciju u državi čovjeku čija je stranka dobila 12-13 posto glasova. To je jako malo, ali svejedno rekli smo, budi premijer", rekao je Milanović novinarima nakon predaje izbornih lista Državnom izbornom povjerenstvu 3. kolovoza.

Istom prilikom Milanović je izjavio: "Prekjučer je rekao da se ne vidi u Banskim dvorima. On je meni drag dečko, imali smo solidan odnos 2015. godine. Išao sam u Metković jednom, tamo smo se družili s SDP-ovcima pola dana. Što se kasnije događalo s njim, ne znam, zašto me se ne ostavi zadnjih pola godine ne znam. Gajio sam i još uvijek gajim neke simpatije prema njemu, ali mora se početi ponašati kao odgovorna osoba."

Politički analitičar Žarko Puhovski uvjeren je da Milanović neće opet ponuditi mjesto premijera Mostovom šefu. "Jednom je to nudio Petrovu jer je morao, ali na to više nije spreman iako bi to moglo funkcionirati da premijer bude, primjerice, bivši ministar financija Boris Lalovac", izjavio je Puhovski za Večernji list.

S druge strane, Andrej Plenković, čak i prije nego je zasjeo na čelo HDZ-a, jasno je rekao da Petrovu nije mjesto na čelu Vlade. "Predsjednik Vlade mora imati stranački i izborni legitimitet. Uobičajeno je da najjači partner, tj. najjača stranka u Vladi daje premijera i to je stav i Hrvatske demokratske zajednice", ustvrdio je Plenković prije gotovo mjesec dana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.