Top News
622 prikaza

Karamarko ispao mali od kužine, a Zoki frajer

Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko
Robert Anić (PIXSELL)
Analiziramo debakl sastanka na Pantovčaku i zašto vrh HDZ-a zamjera predsjednici na tonu pisma kojeg je svima poslala

Ja sam Franjo Tuđman u suknji. Nemate se što buniti i imate doći na konzultacije o pitanjima koje ja smatram za Hrvatsku važnima.

Tako bi se, kažu zli jezici, dalo iščitati pismo koje je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odaslala šefovima parlamentarnih stranaka, pozivajući ih na razgovor u predsjedničke dvore.

Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

"Pismo izgleda kao da ga je pisao kralj Aleksandar", izjavio je medijima visoki izvor iz Vlade, komentirajući zapovjedni ton dopisa koji je vapio za poštenom redakturom i rječnikom s početka 21. stoljeća, umjesto prijelaza s 19. na 20. stoljeće.

Zoran Milanović samo se nasmijao. Odmahnuo je rukom i poručio: kao šef SDP-a odgovaram svojoj stranci. Kako nam kažu sugovornici, ne pada mu napamet račune polagati nekom lijevom smetalu, koje bi, prema njegovu mišljenju, Pantovčak trebalo gledati kao petogodišnju turističku avanturu i foto session.

Barem se Tomislav Karmarko, naivno, shvatit će poslije, odazvao. Isprva, činilo se da je seansa u zelenilom okruženom Uredu predsjednice odličan pokazatelj njezine zahvalnosti, klanjanja čovjeku i stranci koji su joj pomogli da se domogne te važne dužnosti.

Na kraju, nakon što nisu uspjeli dočekati premijera, na stilskim sofama ostali su sjediti predsjednica i njezin dojučerašnji šef Tomislav Karamarko. Odjednom je počeo ostavljati dojam malog od kužine. Jedini frajer u cijeloj priči ispao je Milanović.

Situacija pogodna čak i za one kojima smisao za humor ne uspijeva otkriti niti njihova vlastita majka.

"Vjerujem da je Grabar Kitarović mnogo toga korisnog čula od Tomislava Karamarka", sarkastično je poručio ministar Gordan Maras.

Istodobno, šef HDZ je mislio, mislio i mislio.

Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

"Karamarko više neće dopustiti da ga Kolinda onako ponizi i postavi se kao šefica", doznajemo iz vodstva stranke nekoliko dana nakon sporna sastanka.

Šef HDZ-a shvatio je da nema više mile-lale. Izbori su pred vratima. Ni HDZ ni SDP, ma koliko god izbori bili daleko, nisu u stanju osvojiti apsolutnu većinu.

Treći put, prostor centra sve je veći. Pored Reformista, Gabrića, Bandića i kojekakvih disidenata, sada i Josipović osniva stranku...

Centar se širi, a šanse najvećih stranaka sve su manje. Koji dan nakon propalih konzultacija u medijima se pojavljuju teze o velikoj postizbornoj koaliciji - HDZ i Reformisti, a s njima još aktualan partner u Kukuriku koaliciji - IDS.

"Ovime Karamarko je IDS-u poručio da računaju na njih, ali pod uvjetom da na parlamentarne izbore idu sami, ne sa SDP-om", zaključuje naš sugovornik.

Kalkulacije i u Istri. Nezadovoljni neostvarenjem svojih zahtjeva iz famoznog Plana 21 - decentralizacije i regionalizacije - protiv vodstva koalicije grintaju već mjesecima. Odugovlače klasičnim porukama: IDS radi na programu. Koalirat ćemo s onima čiji se program bude preklapao s našim.

Međutim, ovaj put su ih teze o tome da je koalicija moguća i s HDZ-om dovele pred gotov čin. Pitanje je li HDZ opcija ili tabu vapilo je za odgovorom.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

"Stranke s kojima IDS može koalirati, prije svega na temelju programa i konkretnih projekata, jesu one lijevog libernog centra", željeni odgovor dobili smo od šefa IDS-a Borisa Miletića.

Dakle, HDZ otpada, a o SDP-u još razmišljaju. Koji je treći put IDS-a? Samostalan izlazak na izbore?

"Mogu oni sami dobiti dva mandata, ali neće se u tu avanturu upustiti", smatra naš sugovornik i ističe da je IDS-u važna vlast. 

Štoviše, unatoč Miletićevim riječima, on i dalje ne isključuje mogućnost postizborne suradnje IDS-a i HDZ-a.

"Ako su tako prisno s HDZom, odnosno ondašnjom vladom, surađivali za vrijeme Sandera, zašto to isto ne bi činili i nakon parlamentarnih izbora 2015.", kaže, dok naš drugi sugovornik, blizak Čačiću, nije sasvim siguran da će izbori biti do kraja ove godine.

"Smatramo da jedna opcija jest jesen ove godine. No vrlo mogućim smatramo i siječanj 2016. godine", govori nam izvor i dodaje da su obje varijante izbora još predaleko da bi se slagale i predizborne, kamoli postizborne koalicije.

"Pa do nekidan nismo znali ni da će Josipović na idućim parlamentarnim izborima imati stranku. Ne znam s kim će on. Razgovaramo sa strankama centra. Gabrićem, Jurčićem", govori nam.

Ljubo Jurčić na razgovoru s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarovic | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

U igri je i IDS. Riječ je o mogućoj predizbornoj koaliciji stranaka centra, koja sanja o tome da nadjača stranke koje su se dosad jedine izmjenjivale na čelu države.

"Rast broja stranaka centra i rast njihova rejtinga pokazuju da SDP i HDZ nisu iskoristili svoje prilike da pokažu što znaju i mogu i ostvare dana obećanja. Hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo", kaže nam čovjek iz redova Reformista koji izričito ne želi odbaciti mogućnost koalicije s HDZ-om.

Računica analitičara otprilike je ovakva: bude li IDS koalirao s Reformistima prije izbora, bude li na čelu te koalicije Čačić, koji bi se mogao dogovoriti s HDZ-ovcima nakon izbora, na kraju će IDS koalirati s HDZ-om.

"Nema govora, nakon izbora podržat će ekipu na vlasti, prema principu iz Sanader- Jakovčićeva vremena", uvjeren je naš sugovornik.

I dok svi gledaju koga pridobiti, ne izostaju ni razmišljanja o tome koga se riješiti. Pa tako HZD misli o HSLS-u.

"Karamarko je razočaran HSLS-om. Svjestan je da su mnogi iz redova te stranke, unatoč koaliciji, glasovali za Ivu Josipovića, i to je navodno bila uputa iz stranke", govori nam izvor iz HDZ-a.

U moru kombinacija, predsjednici je najvažnije da iduća vlada bude vlada konsenzusa, pogotovo u vezi s gospodarskim temama. Uz to, važno joj je ostaviti dojam da je upravo ona bila najvažniji zagovornik toga.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.