Top News
266 prikaza

Šešelj: “Bilo bi neozbiljno od Kolinde da me izbjegne u Zagrebu”

Vojislav Šešelj
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Lider radikala očito je ozbiljan u namjeri da dođe u Zagreb, a najavljuje da bi se htio vidjeti i s generalom Mladenom Markačem

'Da Hrvatska sad nešto pokuša protiv nosioca srpske diplomatske putovnice, to bi odmah inciralo progon hrvatskog veleposlanika iz Beograda', kaže Šešelj

Vođa srpskih radikala, četnički vojvoda i donedavni haaški optuženik Vojislav Šešelj u utorak je na društvenim mrežama otkrio kako je dobio diplomatsku putovnicu te da uskoro dolazi u Hrvatsku.

Šešelja smo upitali zna li već neke detalje svog posjeta Lijepoj našoj.

"Stižem kroz desetak dana. Obići ću Zagreb gdje ću održati konferenciju za novinare. Susrest ću se s istaknutim političarima koji će htjeti sa mnom se susresti. Vjerojatno ću se naći i sa svojim haškim supatnicima, primjerice, s generalom Mladenom Markačem", izjavio je Šešelj za RTL.

Prvi čovjek srpskih radikala svjestan je kako su hrvatsko-srpski odnosi u krizi, a smatra da je upravo on prava osoba koja može naći način da se izdigne iznad te krize.

Upravo će napeti odnosi Zagreba i Beograda biti tema njegove konferencije za novinare. Kaže kako posjet Zagrebu nije najavio tamošnjoj vladi jer je on, kako kaže, lider opozicije.

Na Oreškovićeve najave da će uhititi Šešelja kada dođe u Hrvatsku, četnički vojvoda kaže:

"Taj vaš premijer je već odavno bivši i njegove riječi nemaju nikakvu težinu. Znam da je određeni državni organ donio odluku da mi se zabrani ulazak u Hrvatsku 20 godina. Ali, to se odnosi samo na običnog građanina, a ne na nosioca diplomatske putovnice. Jer da Hrvatska sad nešto pokuša protiv nosioca srpske diplomatske putovnice, to bi odmah inciralo progon hrvatskog veleposlanika iz Beograda. Tako vam je to u diplomaciji", kaže Šešelj.

Smatra da se ne radi o provokaciji.

"Netko će me dočekati prijateljski, netko će škrgutati zubima, možda će netko nešto uvredljivo dobaciti, ali meni to ne smeta", tvrdi Šešelj.

Nada se i susretu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

"Ja ću podnijeti službeni zahtjev za taj susret. Bilo bi neozbiljno s njene strane da izbjegne taj susret i zašto bi ga izbjegla", rekao je Šešelj i za kraj rekao:

"Jedva čekam da dođem u centar Zagreba, da sjednem u Gradsku kavanu, da obiđem knjižare u gradu, uvijek sam tamo volio kupovati knjige".

Još uvijek aktualni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kaže kako Šešelju diplomatska putovnica ne znači ništa.

"On jednostavno ne može doći u Hrvatsku. Bit će vraćen s granice. Neka pokuša pa ćete vidjeti", poručio je Orepić.

Iz Ureda predsjednice nismo dobili komentar na Šešeljeve izjave, njegovu najavu da će doći u Zagreb nisu komentirali ni u ministarstvu vanjskih poslova. U DORH-u su pak poručili da su sve o tome rekli još u travnju.

Naime, nakon oslobađajuće haške presude - u DORH-u su dan kasnije objasnili da je postupak protiv Šešelja u Hrvatskoj bio prekinut zbog prvenstva suda u Haagu. Sada njihovu nepravomoćnu oslobađajuću presudu analiziraju - radi eventualnog daljnjeg postupanja u Hrvatskoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.