Top News
611 prikaza

Njemačka vojska na ulicama kao posljednja crta obrane od terorizma

Angela Merkel
Reuters/Pixsell
Vladajući su spremni poslati vojsku na ulice, ali njemački građani ne slažu se s takvim idejama

Dobro naoružani vojnici postali su uobičajeni na ulicama Pariza, ali sada njemačke vlasti planiraju nešto slično i vodi se žučna rasprava o vojsci na ulicama prvi put od Drugog svjetskog rata.

Ministrica obrane Ursula vod der Leyen izazvala je pravu malu paniku među vladajućima kada je naredila vojsci da se pripreme za moguću intervenciju tijekom napada u Munchenu prošlog mjeseca. Vojnici na kraju nisu izišli na ulice zato što je napadač počinio samoubojstvo nakon što je ubio 9 osoba.

Angela Merkel u posjetu mornarici | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Angela Merkel predstavila je novi plan kojim bi povećala razinu sigurnosti u Njemačkoj. "Sada je pravo vrijeme da treniramo odgovor na teroristički napad u kojeg možemo uključiti vojsku pod zapovjedništvom policije", izjavila je njemačka kancelarka. 

Von der Leyen nije propustila priliku da odmah obavijesti javnost kako vojska i policija pripremaju zajedničke vježbe.

Napad u Njemačkoj | Author: REUTERS REUTERS

Činjenica da bi njemačka vojska mogla patrolirati ulicama prvi put nakon sedam desetljeća otkrila je velike nesuglasice u vladajućoj koaliciji. Povijest nacističkog pokreta u Njemačkoj prepuna je primjera u kojima nije postojala jasna granica vojske i policije. Upravo taj nedostatak omogućio je progone židova, Roma i svih nepoželjnih na okupiranim područjima, tvrdi AFP.

Poslijeratni ustav jasno brani izlazak njemačke vojske, Bundeswehra, na ulice. Kao i od svakog drugog pravila, i ovdje postoje iznimke, a jedna od iznimki je pomaganje u humanitarnim katastrofama. 

Rasprava o korištenju vojske za unutarnju sigurnost države nekoliko puta je pokrenuta u njemačkoj javnosti, a posljednji puta nakon terorističkih napada u Pariz 13. studenog kada je ubijeno više od 130 civila. 

Trenutačni njemački ministar financija i bivši ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schauble rekao je da bi vojska trebala pomoći policijskim snagama dođe li do velikog terorističkog napada u Njemačkoj. 

Napad u Njemačkoj | Author: REUTERS REUTERS

Obični Nijemci su uvjereni da vojsci nije mjesto na ulicama. Istraživanje koje je proveo Die Zeit pokazalo je da dvije trećine stanovništva misli kako postavljanje vojske na ulice nije dobra ideja.

Koalicijski partneri Angele Merkel predvode kritike na račun slanja vojske na ulice. Šef Socijaldemokrata Sigmar Gabriel rekao je da policija treba imati veću podršku, ali da vojsci nije mjesto na ulicama.

Čak i sama policija kaže da vojska nije dobrodošla. Šef sindikata policajaca Oliver Malchow rekao je da su oružane snage potpuno nespremne pružiti adekvatnu podršku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.