Life
79935 prikaza

Odredi smrti: Najgori sadisti, koljači i ubojice

Trening kineske paravojne jedinice
Reuters/Pixsell
Elitne jedinice obučene za ubijanje postojale su oduvijek, a u doba sve češćih ratova one su sila iz sjene koja donosi prevagu...

Iako je većina odreda smrti, bilo da su financirani od strane vlade ili privatno, privukli međunarodnu pozornost tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon toga tijekom Hladnog rata, oni postoje već stoljećima. Države poput Rusije, Egipta i Brazila koristile su odrede smrti za svoje ciljeve, a danas njihove usluge najčešće koriste države s visokom razinom korupcije, društvenog nemira i duboke političke podjele. 

Njihovo postojanje dobiva legitimitet pod sloganom "Ponekad treba učiniti loše stvari kako bi spriječili da se dogode još gore stvari", a cilj njihovog postojanja je jedino ubiti. 

1. Argentinska antikomunistička alijansa

Riječ je o vojnom odredu u Argentini koji su u jeku "peronizma" osnovali desničari 1943. usuglašeni s predsjednikom Juanom Peronom. Jedina zadaća im je bila borba protiv komunizma u svim oblicima. Blisko su surađivali s argentinskom policijom i vojskom za koje su obavljali "prljave poslove", a prepostavlja se kako su ubili između 500 i 1000 ljudi.

Nazivali su ih Trostrukom A ekipom smrti, a iako su raspušteni 1976., vojna hunta se nastavila služiti njihovim metodama djelovanja.

2. Esquadrao Da Morte

Ili na španjolskom doslovno "Odred smrti", bili su paravojna jedinica u Brazilu. Poput argentinske antikomunističke alijanse, i njihov je zadatak bio otkloniti komunističku prijetnju, no njihovi su poslovi često zadirali i u neke druge stvari. 

Za razliku od argetinske organizacije, u Brazilu nije postojala jedinstvena organizacija već je postojalo više odreda smrti koji su primali zapovjedi od policije te su ispitivali, mučili i ubijali dilere drogom, gangstere, otmičare i ubojice. Jedan od ozloglašenih odreda smrti vodio je detektiv Milton Le Cocq de Oliveira. Njegova se ekipa u Rio de Janeiru sastojala od pomno biranih časnika koji su obučeni da budu nepotkupljivi te su eliminirali brojne šefove podzemlja.

3. Tajlandska jedinica za borbu protiv narkotika

Kao dio policije osnovani su 2003. kad je tajlandska vlast pokrenula rat protiv dilera droge. Upravo je tu jedinicu Amnesty International optužio ih je za prekomjernu upotrebu sile kad je u javnost izašao podatak da su tijekom tri tjedna ubili čak 600 ljudi. Prema drugom izvještaju, odgovorni su za čak 2800 smrti tijekom tri mjeseca, a barem polovina ubojstava uopće nije bila povezana s ratom protiv narkotika već su djelovali kao obični plaćenici. Naposljetku je rat s drogom završio 2006. nakon vojnog puča - no ne zadugo, ponovno je pokrenut 2008.

4. Aniteroristička policijska jedinica u Keniji

Ova je jedinica osnovana nakon islamističkih terorističkih napada u glavnom gradu te države, Nairobiju. Budući da Kenija graniči sa Somalijom u kojoj se nalaze frakcije terorističkih organizacija. Medijska organizacija Al-Jazzera je 2014. objavila podatke prema kojima je ta jedinica umiješana u ilegalne aktivnosti, kao i primanje naredbi od britanske MI5 te izraelskog Mossada. Jedan od pripadnika je priznao kako je osobno ubio 50 osumljičenih za terorizam bez prevelikih dokaza za to.

Odredi smrti diljem svijeta | Author: You one voice can make a difference You one voice can make a difference

5. CAFGU

To je paravojna jedinica osnovana na Filipinima, a zaduženi su za borbu protiv pobunjenika i raznih kriminalaca. Postali su poznati po upotrebi prekomjerne sile, ali i izjava da neki novinari zaslužuju smrt jer ometaju "čišćenje države". Često su optuživani za otmice, mučenja i ubijanja osumnjičenih pobunjenika bez dokazane krivnje ili potrebne pravne procedure.

6. Grupo Colina

Riječ je o odredu koji je sastavljen od oružanih snaga Perua 1991., a njihova je glavna zadaća također bila borba protiv terorizma. Direktno su odgovarali premijeru države koji ih je koristio i za osobne obračune sa svojim političkim neprijateljima. Iako točan broj ubojstava za koji je ova jedinica odgovorna nije poznat, zna se kako je među žrtvama bilo i nedužnih civila poput djece, studenata, profesora...

7. Kadirovci

Poseban odred u Čečeniji je osnovao Ahmad Kadirov za vrijeme rata Čečenije s Rusijom, a njihov je zadatak bio poraziti domaće i strane čečenske džihadiste. Nakon što su preuzeli vlast u Čečeniji, Kadirov je iskoristio jedinicu da svoju obitelj postavi na vlast i sklopi mir sa Rusijom.

Nakon ubojstva Kadirova, njegov sin Ramzan je preuzeo komandu nad jedinicom koja danas ima podršku vlasti i Moskve.
Pretpostavlja se da broje oko 4000 vojnika, a organizacije za ljudska prava ih optužuju za prekomjernu upotrebu sile.

8. Bataljun 3-16

Tu su elitnu jedinicu u Hondurasu obučili i osnovali američka CIA i FBI. Pretpostavlja se kako su odgovorni za preko 200 likvidacija, među kojima su i politički protivnici režima. Njihove akcije nisu bile javno osuđene sve do 1990., kad su tužitelji u Hondurasu optužili preko 100 časnika iz jedinice za ilegalne aktivnosti i najgoru zloupotrebu položaja od građanskog rata. Osim toga, navodno su svoje brojne žrtve odlagali na 26 tajnih groblja.

9.  Željezna garda 

Ova je elitna vojna jedinica bila aktivna za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tada su se borili na strani Njemačke, a kasnije su štitili leđa komunistima u Egiptu te su provodili atentate na političke protivnike koje je naređivao kralj Farouk. Također su kontrolirali unosan biznis krijumčarenja hašiša.

10. Unutarnja sigurnosna jedinica

Prije nego su se u njihove redove infiltrirali britanski tajni agenti, IRA-ina Unutarnja sigurnosna jedinica bila je odred kojeg su se bojali apsolutno svi. Njihova je zadaća bila otkrivati i rješavati britanske krtice, a nakon što bi mučili osumnjičene i dobili priznanje, likvidirali bi ih s dva metka u glavu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.