Life
21280 prikaza

Najbolji na svijetu: S ovim vojskama nema šale

Američka vojska u Afganistanu
Times/NI Syndication/PIXSELL
Disciplina je u ratu često važnija od snage i naoružanja, a ove vojske spadaju u top 10 najboljih na svijetu

Brojne vojske diljem svijeta natječu se za titulu najjače na svijetu, no u doba u kojem se smanjuje broj trupa kao i financije za naoružjanje, samo elitni vojnici preživljavaju. To bi u konačnici trebalo rezultirati samo jakim vojskama koje se sastoje samo od najboljih vojnika. 

Ovo su po procjenama vojnih stratega deset najdiscipliranijih vojski svijeta:

1. Narodno-oslobodilačka vojska Kine

Prema kineskom zakonu svaki muškarac mora služiti u vojsci, no srećom za mnoge zakon se ne provodi strogo, pa vojsku naposljetku čine samo volonteri kojih je mnog i oni koji su za zanimanje odabrali biti vojnici.

Narodno oslobodilačka vojska Kine | Author: Wikipedia Wikipedia

Ipak, kineska vojska čini najveću na svijetu - s oko 2,1 milijun vojnika. Dvije najveće vrijednosti koje se uče tamo su disciplina i odanost, a većinu kadrova čine vrhunski obrazovani ljudi jer se ulaže u njihovu edukaciju. Vojni rok im traje dvije godine, no u te dvije godine oni nauče ono za što drugim vojskama treba četiri godine. 

2. Ruska armija

Vojske su poznate po strogim kaznama koje dodjeljuju vojnicima za neposluh, no Rusija u tome zasigurno prednjači. Jedna od čestih kazni kod njih je tjeranje vojnika da obrađuju snijeg, tako da od snježnih blokova naprave savršene oblike. Ako vojnik slučajno zaboravil ili izgubi svoje oružje, cijeli dan mora hodati s teškim panjom koji glumi bajunetu. 

Ruski vojnik u vježbi | Author: Wikipedia Wikipedia

Iako se Rusija danas ne smatra tako velikom vojnom silom kao nekada, od kada je Vladimir Putin 2012. ponovo izabran za predsednika, ruske oružane snage doživjele su značajan preobražaj. Država se može pohvaliti sa 845.000 vojnika, 22.550 tenkova i 1.399 borbenih aviona, a sama vojska je podijeljena na manje i dinamične brigade u kojima je naglasak na naprednoj tehnologiji, a manje na fizičkoj sili. 

3. Indijska vojska

Vojska te mnogoljudne zemlje broji 1 milijun i 250 tisuća vojnika te jednako toliko rezervista. Smatra se kako su njihovi vojnici jedni od najiskusnijih na svijetu budući da stalno provode operacije protiv pobunjenika u samoj državi, ali i separatista u Kašmiru. Ulažu u kupovinu novih naoružanja iz Rusije, SAD-a i Izraela.

Posebna trupa u indijskoj vojsci | Author: Wikipedia Wikipedia

Možete samo zamisliti koliko vojnici moraju biti disciplinirani ako zapovjednici svakodnevno moraju trčati 10 kilometara. Iako su poznati po strogoći koju provode, najveći problem koji muči vojnike je pretilost - koja danas navodno pogađa 10 posto njih. Tome namjeravaju doskočiti zabranom napredovanja pretilima.

4. Sjevernokorejska vojska

Njen je vrhovni zapovjednik, naravno, Kim Jong-Un. U svom izvješću za 2011. godinu institut navodi da je tijekom prošle godine broj vojnika u oružanim snagama Sjeverne Koreje porastao na 1,08 milijuna a da je povećan i broj ratnih brodova, tenkova i protuzrakoplovnih sustava. 

Pogledajte video:

Kao i svi drugi građani, i vojnici se moraju pridržavati strogih pravila i standarda. Budući da je zemlja siromašna, brojni vojnici su pothranjeni te žive u stalnom strahu od kazni ili slanja u radne logore tako da uvijek moraju poštovati pravila. Navodno, već je kazna za kašnjenje smaknuće, pa ne čudi da su jedni od najdiscipliranijih.

5. Južnokorejska vojska

Samo nešto slabija vojska je njihovih južnih susjeda, a broji oko pola milijuna vojnika te 552 letjelice. Po zakonu, u njoj svi muškarci moraju odslužiti vojni rok - što znači potpunu izolaciju od obitelji i prijatelja na 21 mjesec. Najteži dio obuke traje šest tjedana, a vojnici tada samo treniraju, ne smiju slušati glazbu, nemaju pristup telefonima, internetu ili televiziji, a odmara se samo kad se spava.

Trening pripadnika južnokorejske vojske | Author: Wikipedia Wikipedia

Njih se potiče da svi budu jednaki, a rekordno postignuće svakoga znači da svi moraju pratiti njegovu razinu utreniranosti i snage. 

6. Francuska vojska

U bližoj budućnosti, francuska vojska će postati najveća vojna sila u Europi te će dobiti kontrolu nad vojnim aparatom Starog svijeta i voditi će njegovu politiku sigurnosti, procjene su vojnih stručnjaka. Najveći plus im je velik novac koji vlada ulaže u osnaživanje vojske. 

Tenk i vojnici iz francuske vojske | Author: Wikipedia Wikipedia

Po profesionalnosti i efikasnosti, smatra ih se "ozbiljnim svjetskim igračima". Broje oko 120 tisuća vojnika.

7. Vojska SAD-a

Ova vojska definitvno prednjači po svom iskustvu, opremi i budžetu te su po tome nepobjedivi. Njihovi se zapovjednici fokusiraju najviše na rigorozan trening svojih podređenih , jer se njihovi vojnici poprilično često nalaze u nezavidnim ratnim situacijama. 

Američki  vojnik u akciji | Author: Wikipedia Wikipedia

Broje 1 milijun i 430 tisuća aktivnih vojnika, a uvjerljivo spadaju u jedne od najopasnijih vojski svijeta. 

8. Vojska Pakistana

Njihova vojska dopušta 16-godišnjacima da volontiraju za vojnu službu, iako ne smiju kročiti na bojni bolje prije punoljetnosti. Broje 550 tisuća aktivnih vojnika i još toliko rezervista. Obično ih se uvijek uspoređuje s njihovim najvećim neprijateljom, Indijcima - i to iz vrlo dobrog razloga. 

Pakistanski vojnici silaze iz helikoptera | Author: Wikipedia Wikipedia

Iako je Indijaca dvostruko više, no smatra se kako Pakistanci to kompenziraju svojim agresivnim borbenim mentalitetom. Uvijek ih se uči da u borbi ne padu pasivni, već izvode ofenzive, ali pritom vrlo disciplinirani.

9. Japanske snage samoobrane

Iako su kroz povijest doživjeli brojne udarce, japanske se vojne snage počinju oporavljati. Ustav Japana ne dopušta da zemlja ima tradicionalnu stojeću vojsku, a sami Japanci nisu bili veliki obožavatelji svoje vojske sve od gibitka brojnih života tijekom Hladnog rata. 

Vježba japanskih vojnika | Author: Wikipedia Wikipedia

Ipak, njihova kultura stavlja velik naglasak na grupnu koheziju i dtrateško planiranje, pa ova vojska ima doista "oko za detalje". Osim toga, tehnološki su vrlo napredni i stalno provode vježbe s kojima testiraju sve moguće scenarije, pa i one Trećeg svjetskog rata. 

10. Obrambene snage Kenije

Jedina vojska iz Afrike na popisu top 10 je ona Kenije. Njihovi su vojnici poznati po disciplini i slijepom slušanju zapovjedi nadređenih, a ti proizlazi iz vrlo strogih kazni za neposluh. Provode tzv. tvrdu pravdu, po kojoj se vojnike danima stavlja u izolaciju danima ako su nešto zgriješili, tako da razmisle o svojim postupcima, a ne postoji institucija suda koji će procijeniti stvarnu krivnju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.