Top News
5484 prikaza

Autobomba: 126 raznesenih, fotoreporter spašavao djecu

Džihadistički masakr 126 civila, konvoj u Siriji 2017.
1/7
YouTube
Pobunjenički džihadistički napad bombom na konvoj s civilima pobio je 80 djece koja su bježala u Alep

Prošla su četiri dana otkako je napad samoubojica automobilom bombom pobio 126 ljudi od čega 80 djece u napadu na konvoj koji je u Siriji prevozio civile, a još uvijek se pojavljuju snimke s mjesta tragedije. Sve potresnija od potresnije. Najnovije prikazuju fotoreportera Abda Alkadera Habaka propobunjeničke skupine, koji je nakon jezive eksplozije, čim je došao sebi, zgrabio jedno ranjeno dijete, potrčao s njim na sigurno, a onda se srušio na koljena, plačući. Ispod članka je video.

On je za CNN rekao da je snimao evakuaciju civila iz enklave pod kontrolom vladinih snaga na sjeverozapadu Sirije, oko gradića Foua i Kefraya. Autobusi su s civilima preko teritorija pod kontrolom pobunjenika išli do Alepa koji je također pod kontrolom vladine Sirijske vojske. Na mjestu na kojem je konvoj zastao, automobilom se dovezao još uvijek neidentificirani muškarac i stao mamiti djecu slatkišima. I kad ih se skupila veća grupa, detonirao je pakleni stroj u automobilu.

Pripadnik al Kaidine vojske u Siriji - al Nusre Maske su pale Top News Koljači iz Alepa su pali, ajmo sad plakati za tim 'herojima'

"Scena je bila jeziva, posebno djeca koja su ležala jaukala i umirala ispred mene. Kolege i ja ostavili smo kamere i stali spašavati ranjene ljude", ispričao je fotoreporter. Prvo dijete koje je zgrabio već je bilo mrtvo. Drugo je još davalo znakove života i njega je ponio. Kamere su ga uhvatile kako rida pored tijela još jednog mrtvog djeteta. Još prve slike s mjesta pokolja prikazivale su i takve scene kao što je pougljeneno tijelo djeteta kako visi kroz prozor razorenog autobusa.

Evakuaciju civila dogovorili su sa Sirijskom vojskom s jedne i pobunjenicima, mahom džihadističkim skupinama povezanima s al-Kaidom, Katar i Rusija. I to tako da džihadisti puste civile iz Foue i Kefraye da odu za Alep, a s druge strane da Sirijska vojska propusti džihadiste i njihove obitelji da iz jugozapadnog gradića Zebadanija prođu do sjeverozapada pod kontrolom pobunjenika.

Jedna od al-Kaidinih frakcija očito nije poštovala dogovoreno i poslala je bombaša samoubojicu na civile koji su bježali na teritorij vladine Sirijske vojske. Mainstream mediji na Zapadu navode da se sumnja da je napad izvela esktremistička frakcija Jaish al-Fatah, povezana s al-Kaidom koja je bila protiv toga da dopusti civilima da se izvuku iz okruženja u kojem su više od dvije godine trpjeli granatiranja, snajpersku paljbu, glad, nedostatak vode i liječničke skrbi.

Prema nekim izvještajima s terena i svjedočenjima preživjelih iz konvoja, kad su civili već uspjeli domoći se predgrađa Alepa, koje je još pod kontrolom Jaisha al-Fataha, iz gomile su džihadisti naprosto odvukli oko 200 mahom mladih djevojaka i djevojčica kojima se otada gubi trag.

Ukupno je enklavu iz džihadističkog okruženja trebalo napustiti 3000 ljudi. Konvoj koji je vozio pobunjenike i njihove obitelji preko vladinih teritorija na odredište je stigao bez problema. Jaish al-Fatah, organizacija koju se okrivljuje za napad, zapravo je skupina mnoštva ekstremnih frakcija, mahom s vezama s al-Kaidom, pa i čisto al-Kaidinim frakcijama poput Hay'at Tahrir al-Sham, donedavno neslavnog kao al-Nusra. Jaish al-Fatah navodno raspolaže s čak 50.000 militanata, što čini veliki dio pobunjeničkih snaga u Siriji.

Julian Assange sa svojim kućnim ljubimcem u Veleposlanstvu Ekvadora gdje je zaštićen azilom WikiLeaks Top News Assange: 'H. Clinton je najveći krivac za užas u Libiji i Siriji'

U njenom sastavu je i Harakat Nour al-Din al-Zenki, skupina čiji su militanti koji mjesec prije nego što su vladine snage oslobodile Alep, same snimile kako su nožem odrezale glavu 12-godišnjem dječaku Abdullahu Issai kojega su oteli iz bolnice. O tome je pisao i Express. Na ovaj bombaški napad, osim načelnih osuda tragedije, na Zapadu nitko nije posebno reagirao traženjem vojnog iskorjenjivanja džihadističkih, posebno al-Kaidinih militanata iz Sirije.

Najvažniji saveznici krovne džihadističke organizacije Jaish al-Fatah u Siriji su Saudijska Arabija, Turska, Katar, te pojedine pobunjeničke skupine među kojima je i pobunjenička Slobodna sirijska vojska.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 17:44 20.Travanj 2017.

    ja mislim da su oni cak i bojni otrov (plin) koristili