Life
16134 prikaza

Prvi put prava istina: "Ja sam pucao u bin Ladena"

Robert O'Neill, čovjek koji je ubio Osamu bin Ladena
YouTube
Robert O'Neill je opisao kako je ubio najtraženijeg terorista svijeta, sad je u mirovini, jako podupire Trumpa

Za Navy SEAL-ovca Roberta O'Neilla svijet je prije tri godine čuo u svojstvu onoga koji je osobno ubio Osamu bin Ladena. 41-godišnji ratni veteran sudjelovao je u nešto više od 400 borbenih misija, koje je opisao u upravo objavljenim memoarima "The Operator". Knjiga, piše Daily mail, posebno opisuje povijesnu noć 2011. kad je O'Neill sa svojim ratnim drugovima napao čvrsto utvrđenu vilu kod grada Abbottobada u Palkistanu.

Te noći skupina najboljih vojnih specijalaca zaputila se dvama helikopterima iz baze u Afganistanu i nakon dva sata započela proboj u kući za koju su imali informacije da se tamo nalazi najtraženiji terorist na svijetu. O'Neillu je bilo jasno da su na dobrom tragu kad je vojnik zadužen za proboj vrata malodušno shvatio da su metalna dvorišna vrata koja je upravo odvalio bila lažna, da se iza njih nalazi samo zid. Rekao mu je: "Ne, to je dobro. To su lažna vrata. To znač da je on unutra."

Nakon nekoliko trenutaka ušli su unutra i O'Neillu je počelo dopirati do svijesti da se lov na bin Ladena, nakon jednog desetljeća, primiče kraju. Pomislio je: "Jebote, ovdje smo, ovo je bin Ladenova kuća. To je tako cool. Vjerojatno nećemo preživjeti, ali to je povijest i uživat ću u svakom trenutku." U kuću su prodrli lako, prolazili su pored soba ispunjenih ženama i djecom, prodrli su kroz još jedna vrata.

CIA Poražavajući dokazi Top News Gaf CIA-e: Financirali Osamu bin Ladena, a nisu ni znali

O'Neill je u knjizi na tom mjestu objasnio da im je uoči akcije obavještajna analitičarka rekla da mogu očekivati da će posljednji koji će stajati braniti bin Ladena, biti njegov 23-godišnji sin Khaled bin Laden. "'Ako naiđete na njega', rekla nam je, 'Osama je u sljedećoj prostoriji'", napisao je. Iza posljednjih vrata pojavio se iza zaklona muškarac s kalašnjikovim. Vođa SEAL-ovog tima, naučio je reći na arapskom i urduu: "Khalide, dođi ovamo!".

Vođa tima potiho ga je pozvao naučenim izrazom i 23-godišnjak se sasvim zbunio. U tom trenutku nije još bio niti sasvim siguran da su Amerikanci upali na imanje i refleksno je provirio. "Što?", rekao je i istog trenutka dobio metak ravno u glavu. To je zapravo značilo da im je put dalje potpuno slobodan. Zaputili su se uz stepenice.

"Naši taktičari su nam rekli da bismo u tom trenutku trebali čekati pojačanje. Ali mi smo naprosto morali ići dalje... Odjednom sam pomislio, tako jasno da sam to skoro mogao čuti kao glas; već sam tako umoran o brige o tome, idemo to završiti. Nije to bila hrabrost, više zamor. Jebeno sam umoran od čekanja da se to dogodi."

Samo, na vrhu stepenica naišli su na dvije žene. Vođa tima bacio se na njih, misleći da su opremljene eksplozivnim prslucima, kako bi eksplozija ubila njega, ali i ublažila udar prema ostalima, koji bi u tom slučaju preživjeli da mogu nastaviti misiju. Ušli su u sljedeću sobu i to je bilo to. Ugledao je bin Ladena. "Bio je viši i mršaviji nego što sam očekivao, brada mu je bila kraća, a bio je sjediji", opisao je. Jedna od bin Ladenovih supruga stajala je ispred njega, vjerojatno kako bi ga zaštitila svojim tijelom.

No, O'Neill nije oklijevao. Uperio je pušku preko njenog ramena i dvaput povukao okidač. "Bin Ladenova glava se raskolila i on je pao. Ispalio sam mu potom još jedan metak, za svaki slučaj", napisao je. On je prvi put javno objavio da je baš on ubio al Kaidinog vođu 2014. godine. Vlada to tada nije niti potvrdila niti je opovrgnula, ali je zapovjedništvo objavilo priopćenje u kojem kritizira kršenje SEAL-ovog pravila koje kaže da se nitko ne samopromovira.

Osama bin Laden Navy Seal Top News Milijunska kazna za pisanje knjige o bin Ladenoj smrti

Objavili su da je SEAL-ovac to do kraja svog života, a da oni koji se hvale sovjim postignućima zapravo nisu više iz njihovih redova. O'Neill zapravo nije prvi koji je ustvrdio da je pisao o toj akciji. Matthew Bissonnette pod pseudonimom Mark Owen 2012. je ustvrdio da je bio jedan od trojice vojnika koji su bili u sobi kad su ubili bin Ladena.

I našao se i pod istragom i na udaru kritika zato što uopće istupa s detaljima. O'Neill je do kraja vojne karijere, do umirovljenja, dobio 52 odlikovanja, od čega dvije srebrne zvijezde, četiri brončane zvijezde i svu silu drugih. U javnosti je posljednjih godinu, dvije također izrazito primijećen kao strasni zagovaratelj predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • patkovic 08:45 02.Svibanj 2017.

    osama , nekad umjerena opozicija pod plaćom CIE