Top News
48648 prikaza

Skandal obitelji Kohl: Sinovima zabranili pristup

Maike Kohl-Richter i Helmut Kohl
1/12
DPA/PIXSELL
Sin Helmuta Kohla tvrdi da zbog kancelarove druge supruge s ocem nije razgovarao šest godina

Dok su zastave na Reichstagu u Berlinu bile na pola koplja, a unutar zgrade njemački političari odavali počast svom bivšem kancelaru Helmutu Kohlu, njemački mediji su se bavili privatnim sukobom u Kohlovoj obitelji koji je eksalirao na dan komemoracije..

Naime, pojavila se snimka na kojoj se vidi Kohlov sin Walter kako dolazi sa svojom djecom, svi odjeveni u crno u obiteljsku kuću u Ludwigshafenu.

Policija otjerala Waltera Kohla sa sprovoda njegovog oca Helmuta Kohla | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Pred novinarima i svima onima koji su ostavljali cvijeće ispred kuće pokucali su na vrata nekoliko puta, ali ulaz im nije bio dozvoljen i na kraju ih je udaljila policija. Moglo se čuti kako policija govori Walteru Kohlu da ima zabranu pristupa posjedu.

U Njemačkoj se zna da se Walter Kohl nikako i nikada nije slagao sa drugom suprugom svog oca, Maike Kohl-Richter. Javna svađa se nastavila nakon što je njezin odvjetnik objavio priopćenje u kojem je osudio Walterov dolazak pred kuću iako je znao da ima zabranu pristupa.

Walter Kohl je medijima rekao da ga je razljutilo i ražalostilo to što je za smrt svog oca čuo na radiju, a s njim, kako kaže, nije nijednom razgovarao od 2011. godine. Te su godine razgovarali zadnji put i to telefonom. 

Maike Kohl-Richter je ekonomistica koja je neko vrijeme radila u kancelarovom uredu. Pomalo je kontroverzna figura u životu bivšeg kancelara, a nakon što se teško razbolio ona je bila ta koja je strogo čuvala pristup Helmutu Kohlu.

Maike Kohl-Richter i Helmut Kohl | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Vjenčali su se 2008. godine, nakon što je Helmut Kohl doživo tešku povredu mozga zbog čega praktički više nije mogao govoriti. Maike je bila 30 godina mlađa od njega, a nakon što su se vjenčali Helmut Kohl se prilično udaljio od svoje obitelji i rijetko ga se moglo vidjeti u javnosti.

Walter Kohl je nedugo nakon drugog vjenčanja svog oca optužio Maike da ga je izolirala od vlastite obitelji i tu je počela 'korozija' njihovog odnosa, a iste optužbe protiv Maike je iznio i Walterov mlađi brat Peter.

Helmutovi sinovi nisu bili pozvani ni na vjenčanje oca i Maike.

Unatoč kancelarovoj izoliranosti od javnosti i obitelji, izjave Helmuta Kohla su se svako malo pojavljivale u medijima i završavale na naslovnicama, i to uglavnom zahvaljujući bivšem uredniku Bilda, Kaiu Diekmannu. Upravo je preko Diekmanna BBC doznao da Helmut Kohl neće biti pokopan pored svoje prve supruge, koja se ubila 2001. godine, već kod katedrale Speyer.

Hannelore Kohl, koja je patila od iscrpljujuće alergije na sunce, zbog koje godinama nije izlazila iz kuće, pokopana je u Kohlovoj obiteljskoj grobnici u Ludwigshafenu

Prema navodima Diekmanna, Kohl i njegova druga supruga su promijenili planove za njegov pogreb prije dvije godine kada je Kohl bio već ozbiljno bolestan.

Policija otjerala Waltera Kohla sa sprovoda njegovog oca Helmuta Kohla | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Ono što je zaintrigiralo mnoge Nijemce je kancelarova odluka da odbije državnički sprovod. Naime, vjeruje se kako je Kohl prezirao većinu sadašnjih njemačkih ministara. Osim toga, ne treba zaboraviti da ga je Angela Merkel, kojoj je dugo vremena bio zaštitnik i politička mecena, izdala kada je njega gurnula u 'vatru' nakon što je izbio korupcijski skandal u stranci zbog čega je on gotovo bio jedini odgovoran za tu aferu.

Kohl, čini se, to nije ni zaboravio ni oprostio. Njegova supruga Maike je navodno čak pokušala, ali bezuspješno, spriječiti Merkelicu da govori da njegovoj komemoraciji. Na taj način je spriječena velika blamaža Merkelice i njezine stranke, a Maike je htjela, jer je to navodno bila posljednja želja Helmuta Kohla, da mu na komemoraciji govori Viktor Orban. No, to je spriječila Merkelica tako da Orbanu nije niti upućen službeni poziv da dođe na sprovod.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 19:27 23.Lipanj 2017.

    Znao sam ga,bio je velika p...a.

  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 14:00 23.Lipanj 2017.

    na ja

  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 14:00 23.Lipanj 2017.

    Na ja