Top News
635 prikaza

Vladu Kurza srušio skandal u kojem je bila Srpkinja iz RH

Aljona Makarova (u elipsi) s Johannom Gudenusom i Heinz-Christianom Stracheom
YouTube
Prvo je vicekancelar obećao Putinu Austriju u zamjenu za vlast, pa su ga uništili na EU-izborima, a odmah potom pala je vlada

Po prvi put u povijesti Austrije jednoj je opozicijskoj stranci uspjelo izglasavanje nepovjerenja premijeru republike. Odmah nakon izbora za Europski parlament austrijski socijaldemokrati SPÖ zatražili su izglasavanje nepovjerenja i uspjeli srušiti vladu demokršćanskog premijera Sebastiana Kurza iz ÖVP-a. Predsjednik Alexander Van der Bellen sada mora imenovati novog mandatara za sastavljanje vlade.

Ovakav razvoj situacije navodio se kao izvjestan praktično odmah nakon što je vicekancelar Heinz-Christian Strache iz desničarskog FPÖ-a prije desetak dana katastrofalno kompromitiran objavom u Der Spiegelu i Sueddeutsche Zeitungu šestosatne snimke sastanka s "atraktivnom Ruskinjom", koja mu se predstavila kao Aljona Makarova, nećakinja Igora Makarova, milijardera iz Rusije, oligarha iz najužeg kruga povjerenja Vladimira Putina. Na stranu to što se ispostavilo da je bila riječ o lažnom predstavljanju.

Heinz-Christian Strache, Johann i Tajana Gudenus Banjalučanka Top News Tajana je upozorila muža: "Ova Ruskinja je namještaljka"

Ostalo je zabilježeno da je Strache, u društvu svog političkog posinka u Slobodarskoj stranci Johanna Gudenusa, njegove supruge Tajane porijeklom iz Hrvatske i još uvijek nepoznate Ruskinje, otvoreno obećavao da će prihvatiti masovno namještanje državnih natječaja za građevinske poslove kako bi "Aljona Makarova" u Austriju ugurala čak četvrt milijarde eura očito ilegalnog porijekla. Sastanak je snimljen u Ibizi, u kolovozu 2017.

Bilo je to uoči parlamentarnih izbora u Austriji i Strache je od "Aljone Makarove" tražio da, kao protuuslugu njemu i FPÖ-u, kupi Kronen Zeitung, najveće austrijske novine i osigura da te novine žestoko počnu navoditi Austrijance da glasaju za desničarske kandidate iz FPÖ-a.

Objašnjavao je"kako se to može lako postići": "Tri, četiri čovjeka potjeraš; tri, četiri nova dovedeš i to je to!" Pa je onda još rekao da su "novinari ionako poznati kao najgore kurve na svijetu".

Sudeći po napisima u Kronen Zeitung, novinari u Austriji mu to nikada neće oprostiti. Jer to se odnosilo najviše na njih. Govorio je dalje i o planovima da čim FPÖ ugrabi vlast, kreću u privatizaciju državnih medija.

"Želimo izgraditi medijsko okruženje kako je to napravio Orban", otvoreno je iznio planove da, nakon ovladavanja Kronen Zeitunga preko kapitala za koji je mislio da mu stiže od oligarha iz Kremlja, a čim se uspne na vlast, krene u intenzivno ovladavanje državnim medijima.

Potom bi ih privatizirao u što većoj mjeri, pobrinuo se da novi, privatni vlasnici budu odani njemu i FPÖ-u, čime bi, kako je isplanirao, ta stranka zacementirala vlast u toj zemlji. Sav u vatri vicekancelar Strache lupetao je iznad stola punog alkohola, sušija, tatara: "Ja sam brat Red Bulla iz Austrije", čak se upravo tinejdžerski pravio važan pred Ruskinjom. Sve to što je otkrila tog dana prikazana snimka od 100 GB, spadalo je u domenu najozbiljnijeg podrivanja demokracije i ustava Republike Austrije.

Odmah po objavi, iste večeri, premijer Sebastian Kurz munjevito je reagirao i raskinuo koaliciju s FPÖ-om. Dan poslije postalo je jasno da su na redu izvanredni izbori "što ranije, već u rujnu", kako je navodio sam premijer Kurz. Opozicija je odmah reagirala, u prvom redu socijaldemokrati, zeleni i liberali, navodeći kao mogućnost da Kurzova vlada nastavi funkcionirati kao manjinska uz njihovu podršku.

Karin Kneissl, Vladimir Putin kao gost na vjenčanju Bruxelles ili Moskva? Top News Bijes u Austriji zbog Putina, ministrica pobjegla u Opatiju

Već sljedećeg dana FPÖ je povukao sve svoje ministre iz koalicije vlade s Kurzovim demokršćanskim ÖVP-om i politički mainstream, demokršćani, socijaldemokrati, liberali i zeleni, očito su još samo čekali da prođu izbori za Europski parlament. U tih nekoliko dana Austrijanci su se prisjetili da su svaki, ali baš svaki put kad god su u vladu ili na određene razine vlasti ulazili FPÖ-ovci, još od Jörga Haidera, uvijek nastajali problemi i skandali.

Prisjetili su se intenzivnih veza FPÖ-ovaca s Kremljom, s Vladimirom Putinom, i to unazad više od jednog desetljeća, kao i povezanosti Viktora Orbana s tom strankom u Austriji, sve skupa u sklopu široke protueuropske, nacionalističke koalicije. FPÖ je, inače, isto kao i Orbanov Fidesz, pokazao da je u odličnim odnosima s Aleksandrom Vučićem i njegovim SNS-om u Srbiji. Od njih je tako dobio podršku oko problema s Kosovom.

Što se tiče snimke kojom su politički ubijeni Strache i Gudenus, nekoliko dana su se uočavali sve novi i novi detalji. Prvo onaj da je Tajana Gudenus prva posumnjala da je sastanak u vili na Ibizi namještaljka. U jednom trenutku je upitala: "Nije li ovo možda klopka?"

Heinz-Christian Strache i Viktor Orban samo nekoliko dana prije snimke s Ibize | Author: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL

Niti njen suprug Gudenus, još manje Strache, nisu se obazirali na riječi Tajane Gudenus, rođene Tajčić. Kako se vidi na snimci, ona je satima tamo sjedila praktično obješenog lica, svjedočeći srljanju i svog supruga i njegovog političkog mentora u katastrofalnu zamku. Mediji su tih dana špekulirali i s time da se na snimci, možda, vidi i "sumnjiva bijela linija".

Pa se otkrio i onaj dio snimke na kojem je Strache toj Ruskinji obećao da ubuduće građevinska tvrtka Strabag, koja dobiva najviše državnih natječaja, ako FPÖ pobijedi na izborima, neće više dobivati ništa, nego će poslove dobivati navodna tvrtka te Ruskinje. I to: "Po višoj cijeni", dodao je, odnosno po cijeni višoj od realne.

Pa se pojavila audio snimka gdje Gudenus toj istoj "Makarovoj" obećava da se srediti Strabag. I baš tih nekih dana FPÖ je u javnost izašao s teškim kritikama protiv te tvrtke. A Sebastian Kurz za to vrijeme apsolutno se ispostavljao kao osoba koja je postupila jedino ispravno; trenutno po izbijanju skandala otkazao je suradnju kompletnom FPÖ-u. I onda su ovog vikenda došli na red izbori za Europski parlament Kurzovi demokršćani iz ÖVP-a dobili su 35 posto, socijaldemokrati iz ÖVP-a dobili su 23,4 posto, FPÖ dobio je 17,2 posto, Zeleni 14 i Liberali 9 posto.

Sastanak Vladimira Putina s ruskim biznismenima U obrani republike Top News Najveća prijetnja Europi su tajkuni koji mogu sve kupiti

Kada se to usporedi s izborima za parlament Republike Austrije iz 2017., vidi se da su na ovim izborima svi dobili isto ili puno više, a da je jedino FPÖ sa 26 posto pao na 17. Da su desničarski Slobodarske stranke iz Austrije postali kontaminirani kao raskrinkano kriminalno lice nacionalističke desnice, na tim je izborima pokazao i Viktor Orban. Na biralištu se u izjavi novinarima otvoreno odrekao FPÖ-a, jer je "austrijski projekt mrtav", i svrstao uz talijanskog desničara Mattea Salvinija.

Iz Austrije tako u Europski parlament ide 7 demokršćana, 5 socijaldemokrata, samo 3 desničara od kojih je jedan i Strache, 2 zelena i 1 liberal. Jedan od tri čovjeka iz Slobodarske stranke je i – ekstremno kompromitirani Strache, zahvaljujući 33.500 preferencijalnih glasova na listi. Jer bio je na posljednjem mjestu. Za ulazak odatle, trebalo mu je 33.000, tako da se uvukao za dlaku.

A čim je sve to postalo jasno, postalo je jasno i da se apsolutno svima isplati krenuti u nove izbore. Kurz i ÖVP izborili su sasvim dobar rezultat na ovim izborima, nešto postotaka više nego na nacionalnim 2017. Socijalisti su dobili nešto manje, ali s istim brojem europarlamentaraca nego na prethodnim EU-izborima. Konačno, na skandalu sa Stracheom oni nisu stigli profitirati, što bi mogli sada u predizbornoj kampanji. Usto, ako bi i jedni i drugi, plus još Zeleni i Liberali u očitom naletu, obavili posao kako spada, bila bi velika stvar da možda i prepolove dosadašnjih 51 mjesto FPÖ-a u parlamentu Austrije koje inače ima 183 mjesta.

Sebastian Kurz | Author: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL

Zašto je FPÖ glasao protiv Kurza, jasno je. No, drugi...

Predsjednica SPÖ-a Pamela Rendi-Wagner rekla je Kurzu: "Vaše ponašanje pokazuje besramno, neobuzdano i neodgovorno zadržavanje na vlasti."

Kurz je uzvraćao kritiziranjem što socijaldemokrati ono što imaju predbaciti njemu, šire na cijelu vladu: "Ja stvarno ne razumijem reakciju nakon jučerašnjih izbora, da zahtjev za glasanjem o nepovjerenju protiv mene proširujete na cijelu vladu."

No, to mu sigurno neće teško pasti jer je ionako, nakon glasanja na izborima za Europski parlament, rekao: "U Austriji je narod taj koji odlučuje na kraju dana, zapravo u rujnu."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.