Top News
4114 prikaza

Škorini uvjeti za koaliciju s HDZ-om: Ja ću biti premijer!

Marko Prpić (PIXSELL)
Od ministarstava, krugu oko Škore najvažnije je da dobiju resor energetike. Bez toga nema ni početka ni kraja pregovorima. Osim energetike, Škoro želi voditi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Vrlo lako mogla bi se ponoviti 2015. godina. Svi predviđaju najneizvjesnije izbore do sada, a Miroslav Škoro danas bi mogao uzeti onoliko mandata koliko ih je te godine uzeo Most. Pregovori o sastavljanju Vlade trajat će sigurno do jeseni, a ako se nitko ne uspije dogovoriti, idu novi izbori. O mogućnosti novih izbora govore zadnjih dana ne samo političari nego i politički analitičari, pa se ona zaista čini realnom. Samo će nas puno koštati. 

No kako razmišljaju HDZ, SDP i Škoro o koaliranju, koje uvjete imaju, na što su spremni pristati, a na što nipošto, pokušao je saznati Express. U razgovoru s mnogim sugovornicima može se čuti teza da će, ako HDZ i SDP dobiju isti broj mandata, Plenkoviću biti lakše sa Škorom formirati većinu nego Bernardiću. Ali Škoro ima svoje uvjete, na koje će, ako ostanu isti kao sad, Plenković teško pristati.

Miroslav Škoro Pjevač, komičar Top News Škorino poslovno carstvo: Kako zarađuje milijune

Domovinski pokret, govori nam sugovornik blizak njima, tražit će da Škoro bude predsjednik Vlade. Ako na to HDZ ne pristane, onda će se morati pronaći kompromis u obliku nekog stručnjaka, nezavisne osobe, kao što je svojedobno bio Tim Orešković. No tu dolazimo do problema. Imajući u vidu kako je završila ta vlada, a onda i bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, Andrej Plenković neće dopustiti da doživi istu sudbinu.

- Čujte, Andrej je drukčiji, on je drčniji i sposobniji, pa će udariti šakom o stol i reći: ‘E nećemo tako, gospodo’. On se ne boji i htjet će u tom slučaju ponoviti izbore. Nema ucjenjivanja ni trgovanja. Ono što on može ponuditi Škori je da bude, baš kao i 2015. Tomislav Karamarko, potpredsjednik Sabora i nekoliko ministarstava. Ali Plenković nikad neće pristati da on ne bude predsjednik Vlade, to možete zaboraviti - govori nam sugovornik iz HDZ-a blizak vrhu stranke te dodaje da bi u tom slučaju, a da se novi izbori žele izbjeći, Plenković prije išao u veliku koaliciju s SDP-om nego pristao na ucjene nekoga tko je dobio oko 13 mandata. 

 | Author: Emica Elvedji/ Pixsell Emica Elvedji/ Pixsell
Upravo su mu Škorini uvjeti za koaliciju noćna mora jer, napominje naš sugovornik, zna kako je završio Tomislav Karamarko i koliko su ga u pregovorima izludili mostovci. 

Na kraju im je dao i MUP (koji je za njega bio najvažnije da ostane u rukama HDZ-a). Nije bio ni premijer. Puno je platio vlast te godine, a nije ju imao - kaže naš sugovornik.

Što se tiče ministarstava koja su na vrhu prioriteta Domovinskog pokreta, to su svakako Ministarstvo energetike te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova plus još tri ministarstva. Navodno, kako nam objašnjava sugovornik koji je blizak Škori, ali i HDZ-u, Škoro želi svakako dobiti resor vanjskih poslova. Smatra da bi mogao voditi dobru vanjsku politiku, tu mu je, nastavlja, Stijepo Bartulica glavni koji vodi sve što se tiče vanjskih poslova, otvorio je veze prema Americi, pa je Škorina platforma definitivno dobila na težini. No pitanje je hoće li Plenković resor koji mu je važan tek tako pustiti Bartulici i Škori. 

Miroslav Škoro Kod Stankovića Top News Škoro se "ne sjeća Sanadera", odgovorio na "gdje si bio '91."

- Sumnjam da će se to dogoditi, ali ako to bude već druga ili treća stvar o kojoj se ne mogu dogovoriti, pregovori će propasti. Netko će morati popustiti. Ministarstvo vanjskih važno je i predsjedniku Milanoviću, koji tamo želi postaviti svog čovjeka ako SDP pobijedi. Možda će na kraju taj resor odlučiti o novoj vladi - govori nam naš sugovornik. 

Škoro je nedavno dao intervju u kojem kaže da nije bitno s kim će koalirati “SDP, HDZ, Miroslav Škoro, samo je bitno ima li netko političku volju, da netko dođe i kaže: ‘Ovako dalje ne može’.” Tko su ti s kojima će to učiniti i misli li da će dobiti apsolutnu većinu, rekao je da će sve ono što Domovinski pokret može ponuditi do izbora vjerojatno mnogim ljudima biti prva opcija. 

Mislim da će Domovinski pokret napraviti odličan rezultat i da na njemu neće sebe graditi kao treću opciju nego sebe kao prvu opciju, rekao je Škoro. 

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Na pitanje tko mu je najizgledniji partner rekao je da će prije izbora komunicirati određene stvari koje će biti minimum pristojnosti i sa strane Pokreta, a i prema biračima, da ljudi znaju što će tražiti kad je u pitanju buduće koaliranje. No nije otkrio koji su mu resori važni i koje će uvjete za suradnju u startu predložiti. 

No Plenković je prije 15 dana rekao da je suradnja SDP-a i Škore logična: 

- Treba gledati dokaze s predsjedničkih izbora, to je dokazana suradnja. Koji je drugi smisao Škorina angažmana bio nego da se izabere Milanović? Neka mi netko dokaže da nije bilo tako... Ne vidim zašto ta suradnja ne bi bila moguća, ne vidim da se oni nešto međusobno kritiziraju. Njihov je glavni cilj, i jednima i drugima, biti protiv HDZ-a, to je jasno kao dan i najneiskusnijem analitičaru - rekao je Plenković prije dva tjedna u Šibeniku, a Express je potom ispitao koliko je ta suradnja zaista moguća. 

Miroslav Škoro i njegova supruga Kim Predsjednički izbori Top News Hajka na Škorinu suprugu:Tko sve napada Kim Ann Škoro?

Doista, i Most je te 2015. vodio pregovore s SDP-om iako nisu ideološki bili na istoj strani. Sjetimo se samo da su se sve bili dogovorili, a onda sutradan poništili dogovor s Milanovićem i pristali ići s Karamarkom. Tad se govorilo o ucjenama, nagađalo se tko je koga ucijenio, ali s ovim odmakom čini se da je Most samo htio partnera koji mu je svjetonazorski bliži. Zato je, imajući u vidu ne tako davna događanja, teško zamisliti kako će se na kraju dogovoriti Škoro i SDP. 

- Moguće je da će oni pregovarati, moguće je i da scenarij bude isti pa da Škoro paralelno vodi pregovore s SDP-om i HDZ-om, ali vjerujte mi da neće Škoro na kraju ići s Bernardićem. Niti Bernardić s njim. To će, ako to bude tako, biti predstava za javnost - govori nam sugovornik koji je bio uključen u pregovore o sastavljanju Vlade 2015. godine. 

 | Author: POOL POOL
Da su pregovori prije pet godina važni, govori to što naši uvaženi političari zaziru od ponavljanja takvog scenarija. Koliko je Mostu mrzak HDZ, govori to što je navodno jedan od uvjeta za dogovor s Domovinskim pokretom bio da se potpiše sporazum u kojem stoji da Domovinski pokret neće nakon izbora ići u koaliciju s HDZ-om. Na to, doznajemo, Škoro nije pristao, a pregovori s Mostom su propali. Most, sjetimo se, ne može Plenkovićevu HDZ-u oprostiti što ga je izbacio iz vlade preko noći te nema govora da bi oni, sve dok je na čelu HDZ-a Plenković, koalirali s tom strankom.

- Plenković je trn u oku mostovcima, pa će Most radije pregovarati s SDP-om i s njima surađivati nego s njim. Ako oni dobiju šest mandata, koliko se nadaju da će dobiti, to možete odmah pripisati SDP-u jer će oni samo s njim koalirati poslije izbora - smatra naš sugovornik blizak Mostu.

Na kraju, nakon svih teza koje smo dobili, vidljivo je već sada da će dogovori o sastavljanju nove vlade biti teški te da će biti potrebno činiti puno kompromisa. Jesu li naši političari na to spremni da bi vladali, ne može se sa sigurnošću reći. Neki će radije htjeti ponovljene izbore.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • xesegaa 14:24 15.Lipanj 2020.

    Najbolji honorarni rad od kuće kod kuće. U posljednjem mjesecu sam primio plaću od 27583 dolara laganim radom na mrEži od kuće. Ja sam student i radim honorarno posao od kuće i ostvarujem više prihoda. Lako radim svakodnevno 2 do ... prikaži još! 3 sata dnevno u slobodno vrijeme. ako i vi želite zaraditi ovaj ogromni novac onda dođite i budite dio nas. Više pogledajte ovdje ... ...........................➤➤➤➤➤➤➤ cutt.ly/NyvKMnJ

  • xesegaa 14:23 15.Lipanj 2020.

    Najbolji honorarni rad od kuće kod kuće. U posljednjem mjesecu sam primio plaću od 27583 dolara laganim radom na mrEži od kuće. Ja sam student i radim honorarno posao od kuće i ostvarujem više prihoda. Lako radim svakodnevno 2 do ... prikaži još! 3 sata dnevno u slobodno vrijeme. ako i vi želite zaraditi ovaj ogromni novac onda dođite i budite dio nas. Više pogledajte ovdje ... ...........................➤➤➤➤➤➤➤ cutt.ly/NyvKMnJ