Top News
634 prikaza

Skoro 300.000 potpisa za vraćanje Palestine na Google Karte

Palestinska zastava u Olimpijskom selu
REUTERS/Jeremy Lee
Google ima velikih problema s udovoljavanjem političkih zahtjeva raznih zemalja i ponekad to dovede do diplomatskih incidenata

Gotovo 300.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom traže vraćanje Palestine na Google Karte. Međutim, problem je što oni nikad nisu ni maknuli Palestinu. Vjerojatno, ovisi kako se gleda na stvari.

Palestina, kao i brojni drugi teritoriji na kojeg nekoliko država polaže pravo, suočava se s problemima na besplatnoj Googleovoj usluzi. 

Posljednji problemi počeli su kada je pokrenuta peticija u kojoj je utvrđeno da je Google postao suradnika izraelskoj okupaciji i etničkom čišćenju Palestine, piše britanski Independent. Ali to je tek jedan od načina na koji Google pokušava riješiti dvojbe oko teritorija. Na Google Kartama prikazana je točkasta crta oko neutvrđenog teritorija, a u različitim dijelovima svijeta različito je prikazano neko područje.

Stranica Disputed Territories bilježi načine na koje Google pokušava izbjeći politčke razmirice. Iako nove informacije nisu stavljene na stranicu dvije godine, pokazuje neka od najzanimljivijih područja poput Kašmira ili Krima.

Primjerice, korištenje hrvatske inačice stranice pokazuje iscrtanu liniju između Ukrajine i krimskog poluotoka što prikazuje stav zapadnih zemalja gdje je Krim i dalje dio Ukrajine.

Krim na hrvatskim Google Kartama | Author: Screenshot/maps.google.hr Screenshot/maps.google.hr

S druge strane, ruska inačica maps.google.ru pokazuje punu crtu kojom označava Krim kao ruski teritrorij.

Krim na ruskoj inačici Google Karti | Author: screenshot/maps.google.ru screenshot/maps.google.ru

Ukrajinska inačica ne pokazuje nikakve naznake da sumnjaju u pravog vlasnika teritorija. Krim je označen kao i bilo koja druga regija Ukrajine.

Krim na ukrajinskoj inačici Google Karti | Author: screenshot/maps.google.ua screenshot/maps.google.ua

Što se tiče Palestine i oznake na Google kartama, službeni stav američkog informatičkog diva je da nikad nije ni postojala oznaka Palestina. "Otkrili smo programsku grešku zbog koje su nestale oznake 'Zapadna obala' i 'Pojas Gaze'. Užurbano radimo da vratimo odgovarajuće oznake na to područje", rekli su iz Googlea za Engadget.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.