Top News
558 prikaza

Ekstremisti ispisali povijest: Krvavi tragovi terorizma u Njemačkoj

Munchen napad spomen cvijeće
REUTERS/Michael Dalder
Ekstremisti svih političkih uvjerenja ubijali su Nijemce od završetka Prvog svjetskog rata

13 mrtvih i deseci ranjenih krvavi je zbroj nasilja na ulicama Njemačke u prošlih sedam dana. Tjedan je počeo napadom u Wuerzbergu na jugu Njemačke kada je sedamnaestogodišnji Afganistanac napao putnike u vlaku sjekirom i nožem. Teško je ranio tri osobe, ali lokalna policija ga je ubila i tako je prekinuto njegovo divljanje.

Petak je označio početak najkrvavijeg vikenda u bližoj njemačkoj povijesti. Ali David Sonboly ubio je devet osoba u velikom trgovačkom centru u Munchenu da bi kasnije uzeo sam sebi život. Subota je bila relativno mirna, ali u nedjelju je došlo do čak dva napada. Prvo je azilant iz Sirije mačetom napao 45-godišnju Poljakinju i ubio je, a ozlijedio je još dvije osobe prije nego ga je policija savladala. Krvavi tjedan priveden je kraju kada je napadač aktivirao eksplozivnu napravu u gomili, a ubio je samo sebe dok je ranjeno 12 osoba.

Međutim, Njemačka nije izložena terorističkim napadima samo proteklih dana ili u bližoj povijesti. Njemačka ima dugu i kompleksnu povijest terorističkih napada u organizaciji ekstremističkih ljevičarskih organizacija poput Frakcije crvene armije, ektremistrčkih desnih organizacija poput raznih grupa skinheadsa, ali i stranih terorističkih organizacija poput napada na minhenske olimpijske igre u organizaciji paletinskih terorista i njihovih neonacističkih simpatizera

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća najviše terorističkih napada u Njemačkoj počinili su pripadnici ekstremističke ljevičarske orgnaizacije Rote Armee Fraktion. Najpoznatiji njihov napad bila je otmica i smaknuće Hannsa Martina Schleyera, bivšeg časnika SS-a i tadašnjeg šefa udruge poslodavaca.

Bili su isplanirali razmjenu zarobljenika, Schleyera bi dali za trojicu zatvorenih RAF-ovaca. Međutim, nakon što je spomenuti trojac pronađen mrtav u zatvoru, Schleyera je stigla ista sudbina.

Ljetne olimpijske igre, festival mira i suradnje, 1972. godine postale su poprište krvavog obračuna njemačke policije i naoružanih otmičara, pripadnika palestinske organizacije Crni rujan.

Nespremna njemačka policija i vojska neuspješno su pokušali osloboditi taoce. 11 izraelskih olimpijaca i dužnosnika izgubilo je živote, zajedno s pet od ukupno osam otmičara. Njemački neonacisti pružali su logističku podršku palestinskim napadačima. Zbog neuspjeha vojske i policije, osnovane su specijalističke protuterorističke jedinice poput GSG 9

Revolucionarne ćelije, još jedna ekstremistička ljevičarska organizacija, počinila je gotovo 300 napada tijekom dvadesetak godina djelovanja. Njihov najpoznatiji napad bila je otmica zrakoplova Air France iz Tel Aviva prema Parizu u suradnji s Oslobodilačkom frontom Palestine. Zrakoplov su prebacili u Ugandu gdje su svi otmičari dobili privremeni azil. Izraelski komandosi proveli su jednu od najuspješnijih operacija spašavanja taoca, Operaciju Entebbe. U samoj operaciji ubijeni su svi otmičari i 45 ugandanskih vojnika. Živote je izgubilo i troje taoca kao i zapovjednik izraelskih komandosa.

Neo-nacisti nisu ostali dužni. Krajem 1980. godine, Gundolf Kohler aktivirao je bombu na Oktoberfestu u Munchenu. Poginulo je 12 osoba i ranjeno je više od dvije stotine posjetitelja festivala piva. Kohler je bio pripadnik neonacističke skupine Hoffman.

Devedesete godine prošlog stoljeća, a posebice njihov početak pripadao je skinheadsima. Primjerice, u travnju 1993. godine, četvorica mladih Njemaca zapalila su kuću turske obitelji u gradu Solingenu. Tri djevojčice i još dvije nesto starije osobe ženskog spola su poginule u požaru. Četrnaest drugih članova iste obitelji teško je ozlijeđeno, a protiv takvih napada prosvjedovale su stotine Njemaca i Turaka u Solingenu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.