Top News
7069 prikaza

Slobina kći nakon 18 godina šutnje: "Tata nije zločinac!"

Marija Milošević
1/2
YouTube
Marija Milošević dala je prvi intervju nakon 18 godina i u njemu opisuje svoj zadnji razgovor s ocem i sve koji su ju razočarali

Nakon 18 godina kćer ratnog zločinca Slobodana Miloševića dala je intervu srpskom Kuriru. Kao i svaki takav intervju u kojem djeca ratnih zločinaca govore o svojim roditeljima, i ovaj je zapravo otužno svjedočanstvo o tome kako Marija i dalje idealizira svog oca iako su joj danas 53-godine.  

Marija Milošević živi u Crnoj Gori i napustila je Srbiju 2001. godine. Otišla je odmah nakon što je njezin otac izručen Haagu i više se tamo ne namjerava vraćati jer je razočarana odnosom Srbije prema njezinoj porodici. 

Kako je rekla, žao joj je što se uopće rodila u Beogradu:"Stalno maštam o tome kako bi bilo divno da tatini roditelji nikada nisu otišli iz Crne gore i da je tata bio na moru te godine kad je upoznao mamu, a da je mama došla na ljetovanje i da je ostala tu s tatom. Isto bi se rodili i Marko i ja, i svi bi živjeli sretno i zajedno."

Rekla je da bi mogla napisati knjigu koja bi se zvala 'Zašto sam ogorčena na Srbiju', a jedno poglavlje bilo bi o tome zašto se ne viđa ni s majkom Mirom, ni s bratom Markom. Prema njezinom uvjerenju njezin otac Slobodan Miološević odveden je na prijevaru u Haag jer je dobio garancije i od Vojislava Koštunice i od Zorana Đinđića i od Milana Milutinovića da neće biti izručen niti jednom stranom sudu. 

Obitelj Milošević Obiteljski razgovori Top News Slobin sin: Zubar mi je Hrvat, ustaša, priča kao Tuđman...

Očito je da Marija ne vidi nikakve zločine u Miloševićevoj politici, niti je svjesna koja je bila njegova uloga u ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Na pitanje je li se trebao predati Haagu, dala je gotovo nevjerojatan odgovor: 

"Pa on nije uopće nije uhapšen zbog Haaga, nego je navodno uhapšen jer je novac od carine dao tekstilnim i metalskim radnicima, prema optužbama tadašnjeg upravnika carine Mihalja Kertesa", govori Marija pokušavajući svog oca prikazati velikim humanitarcem.

Kćer ratnog zločinca prisjetila se i kad su se posljednji put čuli telefonom. On je već bio u zatvorskoj ćeliji u Haagu. Bio je 10. ožujak 2006. godine, petak navečer i rekao joj je da će joj se sutra javiti ranije jer je subota. No idući dan više se nije javio jer je bio mrtav. Marija je uvjerena da nije umro, nego da je bio otrovan. 

"Sve u vezi s tim je vrlo sumnjivo, počevši od toga da se točno znalo koji je njegov tanjur i nije se smio stavljati s drugim tanjurima iako su svi dobivali istu hranu, pa do toga da baš te večeri nisu radile nadzorne kamere", govori Miloševićeva kćer i kaže da je u knjizi "Anatomija sudskog ubistva", profesor Vukašin Andrić opisao okolnosti. On je predvodio međunarodni konzilij liječnika u kojem su bili stručnjaci iz Srbije, Rusije i Francuske i 2005. su pregledali njezinog oca.

Slobodan Milošević | Author: ICTY ICTY

U knjizi je pisalo da je Milošević otrovan droperidolom - anestetikom koji izaziva rizik od tahikardije i smrti. Droperidol se daje i intravenozno, ali kako se pakira u ampule, može se ukloniti vrh i sipati u hranu. Vrlo brzo prodire kroz čitavo tijelo i treba mu manje od dva sata, po nekim izvještajima", piše u knjizi. U kombinaciji s neobjašnjivo dugim čekanjem na dolazak mrtvozornika - oko šest sati, kao i četiri sata do prebacivanja na mjesto gdje se idući dan obavljala autopsija, treba se pitati je li ovo kašnjenje unaprijed smišljeno da bi se inkriminirane supstance deradirale i nestale iz tijela", napisao je tada Andrić u knjizi. 

Francuski vojni liječnik je napisao da je to nesumnjivo medicinski potpomognuto ubojstvo.  A da je droperidol bio prisutan, potvrđeno je tokom toksikoloških analiza na Institutu za sudsku medicinu Univerzitetske klinike u Bonnu, dva mjeseca kasnije. 
 
Marija Milošević nije htjela ni da otac bude sahranjen u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu: 
"Nisam. Mislim da niko od nas, ni živ ni mrtav, ne treba da bude u Srbiji", te smatra da je Srbija bila nezahvalna prema svemu onom što je njezina obitelj učinila za tu zemlju. Kaže da nije uopće trebao biti predsjednik Srbije jer da je to 'posao iz pakla'. 

"Koji procenat ljudi koji su u nekom trenutku vodili Srbiju je doživeo duboku starost ili koji procenat uopšte umre prirodnom smrću", zapitala se, te dodala da njezin otac nema političkih nasljednika. 
Mnogi bi rekli - srećom

Slobodan Milošević i Mira Marković Mira Marković Top News Luksuzni život Slobine udovice - Putin joj dao sve

Miloševićev pad s vlasti 5. listopada 2000. godine Marija Milošević naziva držvnim udarom i smatra da Srbija nije znala i ne zna sebe obraniti od udara. Također rekla je da su ju iznevjerili svi prijatelji, a naročito ginekolog Nikola Antić:

"Moj bivši najbolji drug, kum, podstanar, po zanimanju ginekolog. Prevarant. Doduše, nije nikakva posebna umjetnost prevariti najboljeg prijatelja, nekog bliskog, nekog tko ti vjeruje, ali je to posebna prljavština. Poslije  5. listopada nije se javljao dvjie godine. Uplašio se i brzo se zbližio s nekim ljudima iz DOS-a, pa onda iz SNS-a", požalila se Marija Milošević i još dodala da joj je isti Antić ukrao obiteljski stan kako bi u njemu proširio svoju ginekološku ordinaciju. 

Također je rekla da njezin otac nije provodio nikakve progone neistomišljenika, jer da su svi oni živi, a svi Slobini prijatelji mrtvi. Negirala je bilo kakvo bogatstvo koje je obitelj stekla tijekom Miloševićevog predsjednikovanja. Dojam je da Marija Milošević i dalje živi u nekoj paralelnoj stvarnosti u kojoj ne vidi da je njezin otac odigrao jednu od najkrvavijih uloga na prostorima bivše Jugoslavije. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 18:48 09.Travanj 2019.

    Nadopuna: U Hagu su se našli su se u neoumisi što da učine jer uopće nije izdan nikakav uhitbeni nalog niti potjernica za Miloševičem . Ničim nisu bili u stanju da ga optuže niti su imali ikaovi dokaz ili dokazni ... prikaži još!zni materijal o njegovoj krivici . Kad su Ameri zgrabili Njemce vagoni dokumentacije i potpisa nacista . U Beogradu ništa ako je pto bilo za suditi sve je išlo usmeno i nema nikakovih dokaza za suđenje njemu .

  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 18:39 09.Travanj 2019.

    Na pitanje je li se trebao predati Haagu, dala je gotovo nevjerojatan odgovor: "Pa on nije uopće nije uhapšen zbog Haaga, nego je navodno uhapšen jer je novac od carine dao tekstilnim i metalskim radnicima, prema optužbama tadašnjeg upravnika carine ... prikaži još!e Mihalja Kertesa",Manipulacija naovinara ( ubaciva usmijerava sa dala je gotovo nevjerovatan odgovor) Njemački komntator ZDF nakon Isporuke Miloševića HAGU našli su se u nedoumici govori Marija pokušavajući svog oca prikazati velikim humanitarcem.