Top News
10123 prikaza

Slovenija ne može kontrolirati schengensku granicu

1/7
Davor Puklavec/PIXSELL
U Zagrebu ocjenjuju kako je Ljubljanu očito zatekla situacija u kojoj je Hrvatska, kad je riječ o Schengenu, uspjela napraviti sve što se od nje očekivalo i proći dosad najrigorozniju evaluaciju za članstvo

U Zagrebu nisu uznemireni recentnim izjavama slovenskih političara koji ponovno dovode u pitanje spremnost Hrvatske za ulazak u schengenski prostor. Hrvatski dužnosnici s kojima smo ovih dana razgovarali o neočekivanim slovenskim rezervama pretpostavljaju kako su te rezerve rezultat nezadovoljstva zbog činjenice da nisu uvaženi slovenski argumenti u pokušaju Ljubljane da se Hrvatsku uspori i zaustavi na putu u Schengen. Naši sugovornici otkrivaju i kako je slovenska strana i nakon što je Europska komisija u listopadu 2019. godine dala Hrvatskoj zeleno svjetlo za Schengen, zaključujući da Hrvatska ispunjava sve uvjete, nastavila osporavati tu odluku zahtijevajući dodatne provjere i evaluaciju hrvatske spremnosti i ispunjavanja uvjeta, nakon čega je Europska komisija, nakon ponovne evaluacije nadzora vanjske granice s državama članicama na terenu, ponovno zaključila kako je Hrvatska ispunila sve preporuke i kako je potpuno spremna za Schengen. 

 | Author: Marko Jurinec/PIXSELL Marko Jurinec/PIXSELL

Međutim, slovenska strana, iako je pritom ostala potpuno usamljena, nastavila je osporavati takav zaključak. Tvrdnje slovenskih političara prema kojima Hrvatska ne ispunjava uvjete za Schengen izazivaju čuđenje u Zagrebu. Kako su nam objasnili naši sugovornici, izlika za takve izjave vjerojatno su nezakoniti migranti koji u Sloveniju dolaze iz Hrvatske. Međutim, hrvatski dužnosnici podsjećaju da takve izjave iz Ljubljane nisu stizale ranijih godina, kad je nezakonitih migranata koji su u Sloveniju stizali iz Hrvatske bilo gotovo dvostruko više, s obzirom na to da je broj nezakonitih migranata u Sloveniji pao za 30,2 posto u prva tri mjeseca ove u odnosu na prošlu godinu. Stvarni uzroci takvog ponašanja Ljubljane, ocjenjuju naši sugovornici, puno su dublji. U Zagrebu ocjenjuju kako je Ljubljanu očito zatekla situacija u kojoj je Hrvatska, kad je riječ o Schengenu, uspjela napraviti sve što se od nje očekivalo i proći dosad najrigorozniju evaluaciju za članstvo. Hrvatska je u tom procesu ispunila sve preporuke i prošla evaluaciju u svih osam područja schengenske pravne stečevine. Kako doznajemo, slovenska je strana na jednom nedavnom zajedničkom sastanku na tu temu u Ljubljani bila šokirana činjenicom da je Hrvatska uspjela ispuniti sve preporuke te da je nedavno dobila i potvrdu Vijeća Europske unije da je područje nadzora vanjske granice zatvoreno nakon što je Europska komisija još u listopadu 2019. godine potvrdila da Hrvatska u potpunosti primjenjuje schengensku pravnu stečevinu. To je vjerojatno i jedan od razloga zbog kojih u Ljubljani i dalje ustrajavaju na tezi da Hrvatska i dalje ne ispunjava sve uvjete, iako Hrvatska ima potvrdu i Komisije i Vijeća da zadovoljava i ispunjava sve uvjete. U tom kontekstu u Zagrebu shvaćaju i izjavu slovenskog ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa o hrvatskom neispunjavanju tehničkih uvjeta za Schengen, smatrajući je pokušajem slovenske strane da se minimizira uspjeh Hrvatske. 

 | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL

Postoji još razloga za frustraciju Ljubljane u ovom pitanju. U Zagrebu uvjeravaju kako je Hrvatska u ovom trenutku, iako još nije članica, zemlja koja vjerojatno najviše udovoljava zahtjevima schengenske pravne stečevine, za razliku od Slovenije koja, primjerice, ima 31 preporuku koju tek treba ispuniti u području nadzora vanjske granice schengenskog prostora. Hrvatska strana ne želi tenzije s vladom Janeza Janše, pa ni oko ovoga pitanja, a hrvatski dužnosnici naglašavaju kako je ulazak Hrvatske u schengenski prostor nedvojbeno i u interesu Slovenije, što je potvrdio i Janša po dolasku na vlast prije nešto više od godinu dana. Ulazak Hrvatske u Schengen u interesu je i EU, iako će Slovenija od tog ulaska imati najveću neposrednu korist. Zbog toga naši sugovornici u Zagrebu smatraju ne samo da bi slovenska strana trebala ustrajati na stajalištu prema kojem je ulazak Hrvatske u Schengen u interesu Hrvatske, nego i biti jedan od glavnih promotora proširenja schengenskog prostora na Hrvatsku.


U Zagrebu pritom naglašavaju kako je slovenska strana više puta, izravno ili neizravno, potvrdila da nije u stanju kontrolirati vanjsku schengensku granicu. Osim toga, i u EU, među članicama, postoji svijest da Slovenija nema kapacitete za nadzor schengenske granice. Slovenija ima malo pripadnika policije, a opozicija Janšinoj vladi ne dopušta slanje vojske na granicu, iako ni to ne bi riješilo slovenski problem. Hrvatska, kako doznajemo, Ljubljani već dulje nudi Sporazum o policijskoj suradnji, no bez uspjeha s obzirom na to da je slovenska strana u taj Sporazum željela uključiti obvezu implementacije arbitražne odluke, iako to nema nikakve veze s policijskom suradnjom. Štoviše, slovenska je strana ranije smatrala da će tako spriječiti donošenje zaključka Europske komisije da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za ulazak u schengenski prostor, ali Hrvatska je to uspjela spriječiti, iako je potpisivanje Sporazuma o policijskoj suradnji bila ne samo obveza Hrvatske, nego i Slovenije. U tom slučaju, kad bi slovenska strana prihvatila suradnju s hrvatskom policijom, dolazak policija trećih zemalja na slovensku granicu s Hrvatskom bio bi potpuno nepotreban. Slovenski ministar Hojs nedavno je najavio dolazak talijanskih, austrijskih i mađarskih policajaca na hrvatsko-slovensku granicu, gdje bi policajci tih zemalja trebali patrolirati granicom sa slovenskim kolegama, čime slovenska strana želi pokazati da Hrvatska nije u stanju zaštititi vanjsku granicu Unije i spriječiti ulazak ilegalnih migranata na teritorij Hrvatske, odakle oni prelaze u Sloveniju, a u stvari neizravno potvrđuje da sama Slovenija nije kadra zaštititi schengensku granicu za koju je odgovorna. 

 | Author: Nel Pavletić/PIXSELL Nel Pavletić/PIXSELL

Na hrvatskoj strani ocjenjuju da je Slovenija izbjegavala suradnju s hrvatskom policijom zbog straha da bi takav sporazum izazvao kritike slovenske opozicije, koja je i dalje rezervirana prema suradnji s Hrvatskom zbog hrvatskog odbijanja implementacije arbitražnog sporazuma, iako je za Hrvatsku to pitanje riješeno. Slovenska strana, uvjereni su u Zagrebu, trebala bi biti zahvalna Hrvatskoj i zbog brzog postupka readmisije i prihvaćanja migranata koji se zateknu u Sloveniji, iako bi taj postupak mogao trajati dugo. 


Naime, kad bi hrvatska strana na tome inzistirala, slovenska bi strana trebala dokazivati da je svaki migrant kojeg želi vratiti u Hrvatsku doista ušao u Sloveniju iz Hrvatske, što nije jednostavno s obzirom na to da migranti skrivaju i uništavaju svoje dokumente. Drugim riječima, hrvatska bi strana neprihvaćanjem migranata iz Slovenije u skraćenom postupku mogla dovesti Sloveniju u tešku situaciju, samo kad bi to htjela. Naravno da slovenska strana ne bi imala problema s pojedinačnim slučajevima, ali kad se radi o većim skupinama migranata, onda bi to itekako mogao biti problem za Ljubljanu.  

 | Author: Armin Durgut/PIXSELL Armin Durgut/PIXSELL

Tu je i još nekoliko tehničkih razloga zbog kojih je Ljubljani u interesu pomicanje schengenske granice na istok. Schengen podrazumijeva i uspostavu novih informacijskih sustava, poput Entry/Exit i ETIAS sustava, što bi značilo dodatno ojačavanje kapaciteta na schengenskoj granici, i u tehnološkom i kadrovskom smislu, za što slovenska strana, kako je sama potvrdila, nije spremna. Slovenska strana ne želi ulagati u novu infrastrukturu i nema kapacitete provesti sve promjene koje su predviđene u sljedećem razdoblju, predviđajući da bi se schengenska granica uskoro mogla pomaknuti na hrvatsku granicu sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Kako na hrvatskoj strani objašnjavaju odluku Janšine vlade koja postavlja i dodatnih 60 kilometara žičane ograde na granicu s Hrvatskom, što također svjedoči o dodatnom nepovjerenju Ljubljane u sposobnost hrvatske strane da zaštiti svoju granicu? “Svojoj javnosti moraju pokazati da nešto rade, a rade lošu stvar, pogotovo za zajednice koje žive uz granicu”, ocjenjuju naši sugovornici i dodaju da s ulaskom Hrvatske u Schengen i žica postaje nepotrebna, jer u tom slučaju Hrvatska i formalno preuzima svu težinu i odgovornost za čuvanje schengenske granice, dok će se slovenska strana osloboditi te zadaće. 
Hrvatska strana zasad ne pokazuje nikakvu nervozu oko Schengena, računajući na to da će i slovenska strana, i to u vlastitu interesu, podržati stavljanje pitanja hrvatskog ulaska u Schengen na dnevni red Vijeća. Međutim, u Zagrebu su zadovoljni što je, kako su nam rekli, Vijeće EU-a na nedavnom zasjedanju bez rasprave prihvatilo zaključak da Hrvatska ispunjava tehničke uvjete za Schengen i da je postupak evaluacije za Hrvatsku formalno okončan, čime je Hrvatska došla do točke na kojoj je sljedeći korak samo politička odluka Vijeća o ulasku Hrvatske u Schengen.

 | Author: Duško Marušić/Pixsell Duško Marušić/Pixsell
U Zagrebu su itekako svjesni da zbog pandemije i skorih izbora u Njemačkoj i Francuskoj ovo nije pogodno vrijeme za proširenje Schengena, koji očekuje temeljita reforma koja uključuje i doradu mehanizma evaluacije, i to upravo na temelju iskustava stečenih u schengenskoj evaluaciji Hrvatske. U tom kontekstu, u Zagrebu tumače i izjavu francuskog ministra za Europu i vanjske poslove Jean-Yvesa Le Driana, koji je prilikom posjeta Zagrebu u siječnju ove godine ustvrdio da Hrvatska još nije u potpunosti ispunila tehničke uvjete za Schengen. Hrvatska inzistira na tome da se prepozna i prizna uloga koju Hrvatska ima u zaštiti najduže kopnene vanjske granice Unije. Zaštita granica je jedna od temeljnih zadaća policije i policija taj posao shvaća ozbiljno i odgovorno. Međutim, riječ je o složenom poslu, pogotovo u dijelu Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Ličko-senjske županije, s obzirom na to da je riječ o iznimno zahtjevnom terenu koji je teško kontrolirati, a nije slučajno da su nezakoniti migranti za pokušaj prelaska hrvatske granice odabrali upravo taj dio granice, na kojem je Hrvatska do granice sa Slovenijom i najuža. Hrvatska čuva granicu i ne dopušta ulazak ilegalnih migranata koji, međutim, ne žele ostati u Hrvatskoj. Drugim riječima, migranti, da ih hrvatska policija ne zaustavlja, samo bi prošli kroz Hrvatsku, kao što su prolazili i 2015. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gringo 14:55 19.Travanj 2021.

    Ma recimo stvari kako stoje.Slovenija ne želi HR u Schengen jer joj je zadnja šansa da nas ucijenjuje radi granice . Kad budemo ušli u Schengen oni neće imati više nikakvih učinkovitih načina da nas maltretiraju na granici i da ... prikaži još!da dijele kazne ribarima,sve drugo su nagađanja. Zato očekujem, čim budu bili sigurni da će HR ući u Schengen početi raditi probleme ribarima iz HR kad budu ulazili u Slo.