Top News
2559 prikaza

Slovenka bi u Bijelu kuću: Tko je Amy Klobuchar?

Amy Klobuchar
1/12
Eric Miller/ Reuters/ Pixsell
Izbornu kampanju počela je pred razdraganom gomilom koju čak ni snijeg nije potjerao sa skupa

Amy Klobuchar (58), senatorica Minnesote, porijeklom iz Slovenije, borit će se za ulazak u Bijelu kuću 2020. godine. Demokratkinja je svoju kandidaturu za predsjedničke izbore najavila u nedjelju. 

"Stojim pred vama kao unuka rudara, kćerka nastavnice i novinara, prva žena Minnesote i objavljujem svoju kandidaturu za predsjednicu Sjedinjenih Država", rekla je Klobuchar svojim pristašama u Minnesoti.

"Predugo su političari u Washingtonu sjedili postrance dok drugi pokušavaju smisliti što učiniti s ekonomijom koja se mijenja i utjecajem te promjene na naše živote, što učiniti s problematičnom prirodom novih tehnologija, nejednakosti u primanjima, geografskim podjelama i promjenom klime" rekla je. 

Klobuchar je inače odvjetnica, a studirala je na uglednom Yaleu i Sveučilištu u Chicagu. Rođena je u Plymouthu u Minnesoti, a otac joj je bio sportski novinar James John 'Jim' Klobuchar čiji su djedovi u SAD stigli iz Slovenije.

Amy Klobuchar | Author: Eric Miller/ Reuters/ Pixsell Eric Miller/ Reuters/ Pixsell

Mihael Klobučar, rođen 1863. ili 1864. godine doselio se iz Kranjske u SAD 1887. godine. Supruga Barbara, rođena je 1870. godine također u Kranjskoj, a za nju ne postoje podaci kad se doselila s onu stranu Atlantika. Prema podacima iz popisa stanovništva 1920. godine, Mihael je bio fizički radnik, a sin Mike, djed senatorice Amy, s 15 godina radio je kao dostavljač. Živjeli su u okrugu Saint Louis u Minnesoti, a bilo je čak 13 članova domaćinstva. Bračni par Mihael i Barbara te njihovih 11 djece. Kasnije će Mike postati rudar u obližnjim rudnicima željeza, a to je njen djed kojim se Amy voli pohvaliti.

Klobuchar služi već treći mandat kao senatorica, a slovi kao zahtjevna šefica. 

"Kad je žena zahtjevna i zna što želi i želi da ljudi izvršavaju svoje zadatke, na to se gleda kao da je problematična. Imala sam puno zahtjevnih šefova, muškaraca, i nitko o njima ništa nije govorio. Rekli su im da su dobri vođe", rekla je za New York Times Asha Harris (37) koja je došla poslušati Klobuchar. 

Mira Radielović Ricardel Mira Ricardel Top News Njezin otac je slavio ustaše, a Melania je ne može smisliti

Amy je odrasla u predgrađu Minneapolisa, nakon uspješno završenog pravnog fakulteta bacila se u odvjetničke vode gdje je jedno vrijeme radila kao pravnica specijalizirana za zakonsku regulativu telekomunikacijskih kompanija. Prve političke korake je Amy odradila ranih devedesetih godina nakon rođenja njene kćeri Abigail. Ona je, naime, morala ostati u bolnici dulje od dozvoljena 24 sata pa su Amy, poprilično doslovno, potjerali iz bolnice. Ponukat će je to da počne lobirati na državnoj razini, pred parlamentom Minnesote, za 48-satni boravak u bolnici mladih majki s novorođenčadi. Kasnije je Bill Clinton istu tu mjeru podigao i na saveznu razinu, što joj mnoge majke nikad nisu zaboravile. 

Svoje kolege iz Kongresa razoružat će jednostavnim šarmom i nevjerojatnim smislom za humor. Jedna od najdražih anegdota tiče se upravo njene drage Abigail. Dok je Abigail bila jako mala, s majkom je išla u posjet predsjedniku Sveučilišta u Minnesoti u luksuznu rezidenciju Eastcliff, tamo je jednostavno odlutala i jedva su je pronašli. "Kad smo je našli, ona je otvarala ladicu s donjim rubljem predsjednikove supruge", ispričala je Amy pred 800 osoba na jednom sastanku dobrotvorne organizacije.

Amy Klobuchar | Author: Eric Miller/ Reuters/ Pixsell Eric Miller/ Reuters/ Pixsell

Međutim, njen ugled među bivšim zaposlenicima i nije tako visok. Prije samo nekoliko dana je Huffington Post objavio informacije kako je barem troje bivših zaposlenika odbilo dosta uglednu poziciju vođenja predsjedničke kampanje Amy Klobuchar zbog njenog odnosa prema podređenima. Uobičajeno je da preko noći šalje e-mailove gdje oštro kritizira, pa čak i vrijeđa, rad podređenih. Često će napisati da je neka objava za javnost "najgora viđena u desetljećima bavljenja politikom", prenosi Huffington Post.

Neki se naviknu, pa im takve uvrede postanu normalne, dok se neki jednostavno ne mogu nositi sa svakodnevnim pritiskom. Upravo zbog toga njen ured ima jednu od najviših stopa protoka radnika jer mnogi daju otkaz nakon sastanka sa senatoricom. Stvarnost rada za Amy daleko je od imidža pristupačne političarke kojeg je ona izgradila u javnosti, zaključak je dosta oštrog teksta Huffington Posta.

Još jedan razlog zašto mnogi analitičari vjeruju da Amy nema prevelike šanse je to što je ona popularna među centristima i umjereno konzervativnim Republikancima. Demokrati su osvojili mnoge izborne utrke na krilima novog vala ljevičara poput Alexandre Ocasio-Cortez, a njih dvije imaju jako puno razlika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.