Top News
3119 prikaza

Slučaj Čelić dokazao da policiju nije briga za zakone

Josip Čelić i Davor Božinović
Jurica Galoić/PIXSELL
Stav da se sve može srediti jednim telefonskim pozivom i ovog puta se, zamalo, pokazao ispravnim

Od prvog dana, kad smo preuzeli odgovornost za ovaj sustav, poslali smo poruku da ćemo stati iza policijskih službenika kad je u pitanju njihov posao, ali i kad se napravi greška reagirat ćemo kako nalažu propisi i odgovornost u javnoj službi. Utvrđeni su prekršaji koji se ne mogu tolerirati  i posljedice su jasne i nastupile su bez odlaganja.

To je način na koji vodimo sustav, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon što su smijenjeni zamjenik glavnog ravnatelja Josip Čelić i još dva policijska načelnika. Sada već bivši šef prometne policije u Zadru Anton Dražina te načelnik PU krapinsko-zagorske Darko Car.

Prometna nesreća Analiza Top News 100 vozača spremili smo iza rešetaka. Što dalje?

Božinović je rekao kako je MUP sustav koji brzo reagira kad su u pitanju nepravilnosti u njegovim redovima i da su znajući za takvu politiku Josip Ćelić i Darko Car podnijeli ostavke, odnosno zahtjeve za razrješenje. Kaže kako su i očekivali to te da se ovime ne dovode u pitanje njihove profesionalne zasluge i sposobnosti.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da su odmah po saznanju cijele priče sa Čelićevom jurnjavom oformili stručni tim koji je obavio skiciranje cijelog slučaja. Rekao je da su proveli razgovore sa svim djelatnicima koji su postupali prema zamjeniku glavnog ravnatelja policije te uvid u cijelu dokumentaciju. Utvrđeno da je Ćelić 12. ožujka zaustavljen u privatnom automobilu s time da je odmah potpisao zapisnik i da dokumentacija i snimka postoji i postojali su cijelo vrijeme u zadarskoj policiji, naglasio je Milina. 

Josip Čelić i Davor Božinović | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

No problem je u tome što nakon toga policijski službenici nisu procesuirali prekršaj. 

Milina je rekao i kako nije potvrđen navod da se tražilo da se prekršaj stornira. U istraživanju ovog slučaja otkrili su još jedan sličan prekršaj koji nije procesuiran. Ovdje se radilo o načelniku PU krapinsko zagorske Darku Caru koji je također vozio brže od dopuštenog. On je 9. ožujka u mjestu Sabunike vozio privatnim autom čak 122,5 km/h. Nakon umanjenja za 10% sigurnosne razlike, njegova brzina bila je 50,3 km/h veća od dopuštene. 

Milina je istaknuo kako nema elemenata da su načelnik i zamjenik ravnatelja utjecali na postupke, ali dali su zahtjeve da ih se razriješi te su ih rasporedili na niže funkcije. Ćelić je tako prebačen na nerukovodno mjestu u okviru uprave za granicu.

Uz Ćelića i Cara, zahtjev za razrješenje predao je i načelnik postaje prometne policije Zadar. 

Žarko Tušek Kolumna Top News HDZ-ovci uvijek imaju prednost. Pa i na cesti

- Iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao „neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza“, a za petog policijskog službenika je proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisane kao „neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva“ - navode iz MUP-a.

Josip Čelić i Davor Božinović | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

I tu dolazimo do bolne istine. Da mediji nisu doznali za ovakve nepravilnosti u radu zadarske prometne policije, pa slijedom toga da nije bilo izvanrednog nadzora, dvojica visokih policijskih dužnosnika bi se izvukli bez ikakvih sankcija.

Kako to suhoparno priopćavaju iz MUP-a:

Tijekom provedenog izvanrednog nadzora obavljeni su razgovori sa svim policijskim službenicima i rukovoditeljima koji su bili upoznati, odnosno koji su mogli ili trebali biti upoznati s predmetnim postupanjem te je izvršen uvid u postojeću pisanu i video dokumentaciju slučaja. Utvrđeno je sljedeće:
policijski službenici su dana 12. ožujka ove godine, nakon utvrđenog prekršaja, na mjestu događaja zamjeniku glavnog ravnatelja policije izdali Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila, a koji je on vlastoručno potpisao te su uredno evidentirali i pohranili snimku navedenog prekršaja. Međutim, potom nisu poduzeli daljnja postupanja radi sankcioniranja zamjenika glavnog ravnatelja, već su to učinili tek nakon što je informacija objavljena u medijima;
 
nakon počinjenja prekršaja evidentirana je komunikacija između zamjenika glavnog ravnatelja policije i načelnika Policijske uprave zadarske. Nije potvrđen medijski navod da je zamjenik glavnog ravnatelja tražio od načelnika policijske uprave da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimka utvrđenog prekršaja ukloni. S tim u svezi, utvrđeno je da se snimka prekršaja nalazi u službenim prostorijama nadležne policijske postaje pohranjena kao i svi ostali video zapisi te vrste, pod rednim brojem nastanka te da u nijednom trenutku nije bila izgubljena niti otuđena, a što se u medijskim objavama tvrdilo. 

Građani bi trebali imati puno povjerenje da osobe koje provode naše zakone i slijede iste te zakone. Kako smo vidjeli i na primjeru suca Turudića koji se izvukao s neopisivo blagom kaznom za prebrzu vožnju jer se jednostavno nije odazvao sudskom pozivu, a i na primjeru Čelića i Cara, zakoni se daju lako izbjeći.

Barem ako ste dio sustava za provođenje tih zakona. A što se tiče jasnih posljedica koje nastupaju bez odlaganja, kako ih je nazvao ministar Božinović, nastupile su tek nakon objava u medijima i tek nakon istrage posebnog tima. 

Sigurnost i povjerenje piše na vozilima naše policije. A tko će vratiti povjerenje u naše dečke u plavom? Ogromna većina su pošteni i marljivi ljudi koji rade u nezahvalnim uvjetima, bez adekvatne opreme - pa sjetite se samo situacije kad policija nije imalo odjeću za zimu. Oni često putuju autobusima na posao - a ne u skupocjenim terencima. Ali zbog tih "jasnih posljedica" i oni će završiti u istom košu kao i Čelić.

Nezasluženo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:38 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 22:20 28.Listopad 2019.

    oni se još uvijek, od početka mandata, bave sami sa sobom