Top News
1157 prikaza

"Slučajni milijarder": Preminuo suosnivač Microsofta

Paul Allen i Bill Gates
1/5
REUTERS
Gates i Allen poznavali su se još iz srednje škole a Microsoft su osnovali su 1975. godine

Suosnovač Microsofta Paul Allen preminuo je u 65.godini života, nakon borbe s rakom u kojoj nažalost ovog puta nije mogao pobijediti. Ovaj pionir razvoja osobnih računala, preminuo je dva tjedna nakon što je objavio kako mu se vratio rak s kojim se borio 2009. godine. 

"Srce mi je slomljeno zbog odlaska jednog od mojih najstarijih i najdražih prijatelja. Paul je bio pravi partner i dragi prijatelj", rekao je Bill Gates. 

Gates i Allen poznavali su se još iz srednje škole a Microsoft, softversku kompaniju koja dominira tržištem sobnih računala, osnovali su 1975. godine. 

"Bez njega ne bi bilo osobnih računala", rekao je Gates. 

Njihova zajednička priča o uspjehu započela je trenutkom u kojem je Allen, uzbuđen zbog članka objavljenog u siječanjskom broju Popular Electronics kojeg je pročitao o računalu nazvanom MITS Altair 8800, dotrčao je svom prijatelju. Gates tada student na Harvardu, prekinuo je školovanje kako bi pokrenuo softversku kompaniju sa svojim prijateljom. 

Allen je bio Microsoftov šef tehnologije u trenutku kada je otišao 1983. godine nakon što su mu otkrili da boluje od Hodgkinovog limfoma. U to vrijeme vrijednost dionica Microsofta rapidno je rasla, pa su tako Allen i Gates postali milijarderi, što su ostali i do kraja života. Svoje bogatstvo iskoristio je kako bi izgradio svoje  financijsko carstvo kroz kompaniju Vulcan koju je osnovao i bio joj na čelu. Uložio je pozamašne svote u kompanije poput Charter Communications Inc. i hollywoodski studio DreamWorks SKG, piše The Washington Post. 

Paul Allen | Author: REUTERS REUTERS

Fascinirala ga je znanost, pa je tako osnovao i Allen Institute for Brain Science, kako bi bolje razumio način na koji naš mozak funkcionira, također i Allen Institute for Cell Science, kako bi se proučavalo kompleksni život stanica zbog potrebe niza biomedicinskih istraživanja. 

Poput svog prijatelja i kolege postao je filantrop koji je više od dvije milijarde dolara poklonio. Kroz svoju zakladu Paul G. Allen Philanthropies, sredstva je poklanjao organizacijama koje se bave pitanje klimatskih promjena, Zika virusom i ostalim velikim epidemijama, te pomagao beskućnicima. Priključio se tako Gatesu i Warrenu Buffettu u obećanju kako će veliki dio svog bogatstva pokloniti. Allenovo bogatstvo procjenjuje se na oko 20 milijardi dolara, i po magazinu Forbes nalazi se na 46 mjestu ljestvice najbogatijih ljudi na svijetu. 

Osim znanosti bio je strastveni sportski navijač, pa je dio svog velikog bogatstva uložio u sport, točnije sportske klubove. NBA Portland Trail Blazers kupio je 1988. godine za 65 milijuna dolara i tada sa 35 godina postao najmlađi vlasnik nekog kluba u američkom profesionalnom sportu. 

"Paul je donio nešto novo i jednu novu viziju u ligu", rekao je Adam Silver iz NBA. 

Donald Trump i Jeff Bezos Teška bitka Top News Trump provocira, a Bezos ostaje miran i razvija svoje carstvo

Deset godina nakon toga 1996. kupio je svoj drugi veliki klub NFL Seattle Seahawks. Allenova kupovina kluba dočekana je s velikim veseljem i slavljem s obzirom kako je prijašnji vlasnik imao planove o preseljenju kluba u Kaliforniju. Umjesto u Kaliforniju 2002. godine preselili su se na novi stadion u gradu. Ekipa je u Super Bowleu nastupala tri puta, a osvojili su ga 2014. godine, 

"Njegova strast prema igri, u kombinaciji sa tihom odlučnošću, dovela je do posebnog organizacijskog modela na terenu i izvan njega", rekao je iz NFL-a Roger Goodell.

Vijest o njegovoj smrti potresla je i njegove kolege, iz svijeta tehnologije. 

"Jako sam tužan nakon što sam čuo vijesti o Allenovoj smrti. Njegova strast prema inovacijama i želja za korakom prema naprijed inspirirala je mnoge. Do samog kraja bio je neumoran", napisao je na Twitteru šef Amazona Jeff Bezos. 

Svoj pozdrav napisao je i šef Applea Tim Cook

"Naša je industria izgubila pionira i naš je svijet izgubio pokretačku snagu zauvijek". 

"Izgubili smo velikog pionira u svijetu tehnologije, hvala ti Paul Allene za tvoj neizmjeran doprinos svijetu kojeg si dao kroz svoj posao i filantropiju", napisao je šef Google Inc. Sundar Pichai.

Paul Allen | Author: REUTERS REUTERS

Nekad su ga nazivali i "slučajnim milijarderom" s obzirom kako je svoje drugo bogatstvo zaradio zahvaljujući ulaganjima u nekretnine u blizini Seattlea, na temeljima velikog ekonomskog booma čiji je predvodnik bio Amazon

Njegove investicije najčešće ću oplemenjivale njegovo bogatstvo, no nije uvijek bio uspješan. Nakon što je napustio Microsoft Allen je slijedio strategiju koju je nazvao Wired World u kojoj je milijune dolara uložio u niz kompanija za koje je mislio da će dobro proći u tom velikom tehnološkom boomu. No ulaganje je neslavno završilo 2000. godine, te je tada morao otpisati u potpunost niz investicija i otpustiti veliki broj zaposlenika Vulcana. 

Osim tehnologijom i znanosti bavi se i glazbom, bio je pasionirani gitarist. Napravio je studio na svojoj jahti i snimao sa svojim bendom Paul Allen i Underthinker. Izdali su album 2013. godine na kojem su nastupali i Ann i Nancy Wilson iz Heart te Joe Walsh, Eagles.

Kao pravi gitarist i glazbenik bio je veliki obožavatelj Jimija Hendrixa a kolekciju njegovih suvenira uključio je u svoj rock'n'roll muzej Experience Music Project koje je otvorio 2000. godine u Seattleu. Nakon toga u muzej su dodani izlošci iz SF svijeta i iz njegove kolekcije, a muzej je preimenovan u Muzej pop kulture. 

"Počivaj u miru moj dragi prijatelju (i ubojiti gitaristu) Paul Allen. Tvoja genijalnost i darežljivost je bila i bit će zauvijek u čovječanstvu", napisao je Quincy Jones.

Prije dva tjedna Allen je otkrio da mu se ne-Hodgkinov limfom s kojim se borio 2009. godine, vratio. Rekao je kako je započeo liječenje i da su liječnici optimistični. 

"Moj brat bio je izuzetan pojedinac na svakoj razini. Dok ga je većina poznavala kao tehnološkog vizionara i filantropa, za nas je on bio voljeni brat i ujak, i izuzetan prijatelj", rekla je njeoga sestra Jody Allen.

Jeff bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona Na vrhu svijeta Tehno Amazon premašio vrijednost od bilijun dolara

U autobiografiji "Idea Man: A Memoir by the Cofounder of Microsoft" koju je napisao 2011. godine opisao se direktorom koji je došao do izuzetnih ideja u ranim danima Microsofta. 

"Ja sam bio čovjek sa idejom, onaj koji je dolazio do ideja. Bill me slušao i izazivao i tada se uključio u moje najbolje ideje kako bi im pomogao da postanu stvarnost", napisao je. 

Knjiga je završila na naslovnicima medija zbog njegovih optužbi kako je Gates upotrijebio razne sheme kako bi umanjio njegov ulog u Microsoftu. U to je vrijeme Gates rekao kako su njihova sjećanja o istim događajima drugačija, no kako je on cijenio njihovo prijateljstvo.

"Paul Allenov doprinos našoj kompaniji, našoj industriji i našoj zajednici je neizbrisiv i neophodan. Kao suosnivač Microsofta na svoj jedinstven, tih i uporan način, kreirao je magične proizvode, iskustva i institucije i radeći tako, promijenio je svijet", napisao je trenutačni šef Microsofta Satya Nadella.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.