Tehno
1926 prikaza

"Dolazi nova kriza, ali ne znamo što će biti okidač"

Burza
Thinkstock
Nervoza na tržištu osjeti se na burzi, a tehnološke kompanije posebno pate

Na burzama se osjeća nervoza, a iako su nedavno vrijednosti dionica Amazona i Applea skočile i tako u visine povukle i cijelo tržište, sada se dogodilo upravo suprotno. Najveće tehnološke tvrtke zabilježile su pad, nakon što su nervozni dioničar unovčili svoju zaradu. Kako piše Quartz, riječ je o najgorem danu u tehnološkom sektoru od 2011. godine. 

Dionice tehnoloških kompanija najpopularnije su među velikim managerima, upraviteljima novca i maloprodajnim investitorima. 

"Osjeća se neki 'miris' rata na tržištu. Da li je tu samo riječ o tijeku poslovnog ciklusa ili o ciklusu čije usporavanje može dovesti i do recesije?", pita se Quincy Krosby iz Prudential Financial u razgovoru za The Wall Street Journal. 

Tehnološke tvrtke po Standard & Poor’s 500 indexu pale su za 4,8 posto i povukle sa sobom cijelo tržište. Industrijski prosjek Dow Jones zabilježio je pad od 831 boda, no to je ukupno samo tri posto. Gledajući prosjek to je 80 najveći pad u jednom danu, zabrinjavajuće postaje u trenutku kada taj pad prijeđe 100 dana. Amazon je pao za šest posto, i tako tržišnu kapitalizaciju povukao na  856 milijardi dolara. Apple je pao za 4,6 posto, Twitter za 8,5 posto, Netflix 8,4 posto a TripAdvisor za 7,5 posto. 

Demonstracije protiv Amazona u Berlinu Odriješio kesu Tehno Najbogatiji čovjek na svijetu konačno povećao plaće radnicima

"Taj pad tehnoloških kompanija je povukao cijelu industriju prema dolje, ali koji je točno razlog tome to će biti teško ili gotovo nemoguće reći", rekao nam je komentator Marko Rakar.  

Veliki udarac na profitabilnost Amazona bila je najava povećanja plaća zaposlenicima, a reakcije na burzi, pad cijene dionica, kako smatra Rakar, uobičajena je reakcija tržišta upravo na tu najavu. Iako ne može predvidjeti kako će biti daljnje stanje na burzama i da li je riječ o uobičajenom tijeku poslovanja, kaže kako se nervoza u trgovanju osjeća. 

"Svi se slažu da je nova kriza pred vratima, no nitko ne zna točno kada će do nje doći, ili što će biti njezin okidač. Stanje kompanija i događanja u njima ostavlja traga i na vrijednosti dionica, što je neki uobičajeni tijek ponašanja. No to uvijek tako i ide. Uvijek je uobičajeno, dok tog jednog trenutka kada se sve promijeni i postane neuobičajeno", naglašava Rakar. 

Iako su najprije Apple i zatim Amazon zabilježili porast cijene dionica ove godine, investitori se počinju pitati mogu li te vrijednosti rasti u nedogled. Uz povećanje kamatnih stopa i nervozu koja je u većoj mjeri uzrokovana proširenjem trgovinskog rata, koji je obuhvatiti sve više i više proizvoda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.