Tehno
785 prikaza

Gradovi budućnosti: Pametne ceste, rasvjeta, kante za smeće...

SAP-ova europska turneja The Intelligent Enterprise
1/9
Matija Habljak/PIXSELL
Podaci su zlato, i sa dobrim idejama mogu učiniti čudo u digitalnoj transformaciji

Digitalna transformacija događa se danas, nije to stvar budućnost, već naše sadašnjosti, koja se razvija na temeljima implementacije novih tehnologija prilagođenih potrebama građana, u bilo kojem dijelu svijeta oni živjeli. To je bila i misao vodilja SAP-ovog tehnološki opremljenog roadshow kamiona koji je replika njihove Immersive Experience sobe koja posjetiteljima omogućava interaktivno iskustvo u 360 stupnjeva uz zaslone osjetljive na dodir i kontrolu glasom.

Ova softverska kompanija u sklopu europskog projekta The Intelligent Enterprise – Innovation on the Move, predstavila je budućnost i naših gradova, koji zahvaljujući digitalnoj transformaciji i implementaciji postaju, kako ih možemo nazvati, pametni gradovi. Među primjerima nekih je i grad u našem susjedstvu Novo Mesto u Sloveniji, koji je pametnu tehnologiju, između ostalog, počeo implementirati u svoj sustav javne rasvjete u kojem je rasvjetni stup i nadzorna kamera i gradski 'termometar'. Takvih primjera ima mnogo, od sustava gradske čistoće i mogućnosti koje nude 'pametne' kante za smeće, sa senzorima koji detektiraju što se u njoj nalazi i kada bi ju trebalo isprazniti.

SAP-ova europska turneja The Intelligent Enterprise | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

"SAP radi na razvoju takve sadašnjosti zajedničkim pristupom i odgovaranju na potrebe građana u određenom gradu i prema strategiji tog grada kroz Design Thinking metodu. Osnivač SAP-a Hasso Plattner prvi je uložio 30 milijuna dolara u razvoj te tehnologije, i prepustio ju svima, jer je smatrao da će svima pomoći kako bi razvili nove ideje, što je i bit ove tehnologije. Tako SAP i danas funkcionira. Razvijamo sve te ideje i zamisli sa tehnologijom koja nam je na raspolaganju i primjenjujemo za svoje korisnike. U digitalnoj transformaciji tehnologija nije sama sebi svrha, nije poboljšanje poslovnih procesa sama sebi svrha, već je fokusirana na čovjeka. Tako SAP podržava svoju viziju i svoju misiju - Make lives better, make the world run better", naglasila je Sanja Meštrović, Head of transformation management office za CEE regiju.

SAP-ovi stručnjaci, a među njima i Rok Magister, CTO za CEE regiju, predstavili su inovativna rješenja koja tvrtkama pomažu da povećaju učinkovitost, a na zadovoljstvo kupaca. Unutar kamiona stvoren je alternativni svijet gdje su posjetitelji mogli vidjeti kako inovacije podupiru život u budućnosti: od digitalnih lanaca opskrbe i pametnih rješenja za osiguravateljsku industriju do holističkog upravljanja ljudskim potencijalima.

"Digitalna transformacija se događa sada.Ta budućnost je tu, i mi želimo da naši korisnici uskoče u taj kamion i da se odvezemo zajedno u budućnost", dodaje Meštrović.

SAP-ova europska turneja The Intelligent Enterprise | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska na tom putu digitalne transformacije ni malo ne zaostaje, dodaje Meštrović.

"Uvijek smo predvodnici implementacije novih tehnologija u našoj regiji. U mnogim slučajevima nemamo ništa, pa ćemo se okrenuti onome što nam se novo nudi. To je naša prednost, a imamo primjere raznih tvrtki, naših korisnika, koji su bili prvi u regiji. Uspjeli smo implementirati neka rješenja koja nisu još zaživjela u nekim većim zemljama. Mi smo mala zemlja no to nam ne bi trebala biti isprika za nešto što ne možemo, jer nam sadašnjost pokazuje kako 'mala' rješenja mogu preko noći zavladati svijetom, a neki mali startupovi plasiraju se i na svjetskom, globalnom tržištu, u kojem danas granica nema", naglašava.

Koncept je to izgradnje pametnog grada uz inovacije koje omogućavaju veću učinkovitost gradskih usluga, znatne uštede, a posljedično i veću kvalitetu života njegovih stanovnika. Spajanjem informacijske i komunikacijske tehnologije, kroz razne fizičke uređaje, kao što su senzori, plan je optimizirati učinkovitost gradskih usluga i gradskim vlastima omogućiti da vide kako se grad razvija .

Policijski nadzor Veliko Oko Tehno Najpametnija ulica na svijetu: Prate svaki vaš korak

Primjer takvog grada je i Klagenfurt, kojem je plan upotrebom ovakve tehnologije smanjit emisiju stakleničkih plinova za 50 posto. Održivi svijet moguć je uz tehnologiju, ali prije svega moguć je uz ideje, koje su temelj razvoja ne samo pametnih gradova, već i 'pametne' budućnosti u Hrvatskoj.

"Moramo razmišljati kako tu tehnologiju iskoristiti da bi ljude zadržali ovdje u Hrvatskoj, da im pružimo priliku za stvaranje i razvoj ideja. Naša tehnologija to im omogućuje. U današnje vrijeme podaci su zlato, a mi im nudimo mogućnost da ih preuzmu, rade na njima i stvaraju nove prilike, koje im industrija može omogućiti. I tako čine Hrvatsku boljom zemljom", naglašava.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.