Top News
1199 prikaza

Službeno: Sanaderova najgora noćna mora preuzima USKOK

Vanja Marušić
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Nova ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta neće se nimalo svidjeti bivšem premijeru

Vanja Marušić imenovana je u petak ravnateljicom Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok) na vrijeme od četiri godine, priopćilo je u petak navečer Državno odvjetništvo (DORH). 

"Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić donio je danas odluku kojom je imenovao Vanju Marušić za ravnateljicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na vrijeme od četiri godine, a na dužnost će stupiti 19. studenoga 2018., prenosi Hina.

U igri su bile tri kandidatkinje: Tamara Laptoš, Vanja Marušić i Sajonara Čulina. Sva tri imena su već otprije poznata iz crnih kronika jer su sve tri kandidatkinje do sad vodile velike i važne procese, piše Jutarnji list. 

Sajonara Čulina bivša je istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci i šefica riječkog USKOK-a. Prije čelne osobe riječkog USKOK-a bila je istražna sutkinja, a 2001. godine vodila je istragu protiv Mirka Norca tada osumnjičenog za ratne zločine protiv civila tijekom Domovinskog rata, u Gospiću. Osobno je vodila i istragu protiv 'hrvatskog Escobara' Stjepana Prnjata, a posljednji put to je bilo u proljeće ove godine.

Ivo Sanader Cicanje love Top News Sanaderov život na visokoj nozi: To smo platili milijune

Također, vodila je istragu i protiv riječkog kardiokirurga, danas pokojnog Ognjena Šimića, koji je prije presude pobjegao u Sarajevo i tamo umro. Također vodila je predmet 'akcija Ipsilon' u kojoj je suđeno poduzetniku Draženu Golemoviću, poznatom i po tome što je bio kum ubijenog Vjeke Sliška, te je nakon toga oženio njegovu udovicu. 

Tamara Laptoš je postala zamjenica ravnatelja USKOK-a 2007. godine iz DORH-a u Čakovcu. Tužila je bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Spice, u kojoj ga se teretilo da je još sa sedmoricom suoptuženika htio novcem Podravke preuzeti tu kompaniju, a vodila je i postupak u aferi Hypo protiv Ive Sanadera.

Državni odvjetnik Dinko Cvitan imenovao je Laptoš vršiteljicom dužnosti, te je tako ostavio mogućnost Draženu Jeleniću da sam odabere suradnicu. Izvori iz pravosudnih krugova za nju imaju riječi hvale i kažu da je bila iznimno marljiva i pedantna u obavljanju posla. Međunarodno udruženje tužitelja prepoznalo je njezine kvalitete, pa je 2011. godine proglašena tužiteljicom godine.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, većina iz Jelenićevog kolegija ipak je naklonjena Vanji Marušić. Ona, kao i Čulina dolazi iz Rijeke. Tri i pol godine obnašala je dužnost riječke županijske državne odvjetnice, a javnosti je poznata kao tužiteljica u jednom od najvećih antikorupcijskih procesa u povijesti Hrvatske - Ina-MOL. U tom postupku, koji još traje pred hrvatskim sudovima, sudi se bivšem premijeru Ivi Sanaderu i mađarskom biznismenu Zsoltu Tamasu Hernadiju zbog prodaje Ine.

Ivo Sanader Dragi Ivo Top News Ako ikad bude osuđen, Sanader ostaje bez 110 milijuna kuna

Marušić u svojoj biografiji ima upisano i da je radila kao zamjenica ravnatelja USKOK-a u Zagrebu, a vodila je istragu u slučajevima davanja mita u tzv. slučaju Monting Pim. Kad su slučaj Ina-MOL i Hypo objedinjeni, surađivala je s kolegicom Tamarom Laptoš pa su zajedno zastupale optužbu. Sanader je bio pravomoćno optužen, ali je Ustavni sud ukinuo presudu. 

A posebno je upečatljiva njena završna riječ još tamo iz 2012. godine kada je uvjeravala sud da je Sanader sa Zsoltanom Hernadyjem, čelnikom MOL-a, dogovorio da će za 10 milijuna eura MOL-u predati plinski biznis i udio u Ini.

"Sanader je tvrdio da to nije istina, no tu imamo svjedoka Ježića koji je rekao sve o svojoj ulozi u tome, te objasnio kako je Sanader tražio da za njega primi novac od MOL-a", rekla je tužiteljica. Dogovoreno je da će, s obzirom da se radilo o velikom iznosu, isplata ići u nekoliko navrata, a prema riječima tužiteljice, uskoro je slijedila isplata pet milijuna eura. 

Marušićka je tom prilikom rekla i kako je tijekom istrage utvrđena veza između Fazerkasa i MOL-a. Dodala je i da je logično da je Sanader za posao s Hernadyjem angažirao osobu od povjerenja, Roberta Ježića

"Sanader ne samo da nije štitio interese Ine, nego ih je prodao za pišljivih 10 milijuna eura", zaključila je Marušić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.