Top News
1084 prikaza

Sanader nije kriv u aferi Dioki!

Ivo Sanader izlazi iz svoje kuće u Kozarčevoj
Bogdan Blotnej/24sata
Ustavni sud vratio je čitav proces na početak, a u novom suđenju je došlo i do velikog obrata

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić presudila je da bivši premijer Ivo Sanader nije kriv u predmetu Dioki.

Podsjetimo, u ovom postupku Sanadera terete da je 2008. godine s Robertom Ježićem poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i da im prodaje struju ispod tržišne cijene te je HEP time oštećen, tvrdilo je tužiteljstvo, za 3,8 milijuna kuna.

"Ivane, ovo što te Ježić pitao, daj mu odobri to", kazao je Ivo Sanader u ožujku 2009. Ivanu Mravku, tadašnjem šefu HEP-a, u predvorju hotela Hayat u Beogradu. Radilo se o pozajmici od 15 milijuna kuna koju je Ježić, tad vlasnik Diokija, tražio od HEP-a. Novac mu je trebao, tvrdio je Ježić u svojoj obrani, kako bi tim novcem platio HEP-u dugove za struju.

Premijera filma "Narodni heroj Ljiljan Vidić", 29.12.2015. Izgubljeni Life Dokazali: Hrvati vjeruju u političku korupciju, a ne u rad

Mravak je prvo odbio zahtjev Ježića, a nakon Sanaderove intervencije prihvatio je takav način poslovanja. Tako je, tvrdi tužiteljstvo, neosnovano odobrio pozajmicu Diokiju od 15 milijuna kuna na rok od 60 dana uz kamatu od 10,5 posto iako je Ježić tražio nižu kamatu. Novac je vraćen, s kamatama, no ne u roku od 60 dana nego krajem rujna ili početkom listopada.

Mravka su teretili i da je, prema Sanaderovu nalogu, mimo znanja uprave HEP-a, koja je jedino imala ovlasti za to, odobrio Diokiju i Dina petrokemiji, tad Ježićevim tvrtkama, da od HEP-a kupuju struju po povlaštenim cijenama. Prema optužnici, neosnovano im je odobren popust od 10,99 posto, odnosno od 5,5 posto, te je tako HEP oštećen za 3,8 milijuna kuna.

"Na jednom sastanku u Vladi Sanader mi je rekao da mu se Dioki žalio kako mu je HEP povećao cijene. Objasnio sam mu da su cijene povišene svim velikim kupcima jer su na otvorenom tržištu. Sanader me prvo pitao tko mi je to odobrio", rekao je Mravak u obrani dodavši kako ga je, kad je odgovorio da mu za to ne treba odobrenje, Sanader prekinuo i rekao da to nije trebao napraviti bez dogovora s resornim ministarstvom te da Diokiju vrati stare cijene.

Marina Lovrić Merzel Ženski Bandić Top News Kako se obogatila nekad moćna političarka

"Na to sam mu odgovorio kako su novi računi već poslani te da jedino mogu odobriti popust, na što mi je Sanader rekao da tako i napravim", rekao je Mravak. Sanader je odbacio tvrdnje tužiteljstva rekavši kako kao predsjednik Vlade on to nije mogao narediti Mravku "jer HEP ima svoje poslovodne organe". I Ježić poriče krivnju i tvrdi kako su popusti na električnu energiju bili rezultati pregovora između uprava HEP-a i njegovih poduzeća.

 

Ježić je tijekom ove istrage završio u pritvoru. Policija ga je uhitila u Zagrebu prosincu 2010., a iz Remetinca je izašao nakon četiri mjeseca i 11 dana. Tijekom pretrage njegovih stanova pronašli su vrijednu kolekciju od desetak satova skupih marki od kojih je neke imao i Sanader. Ježić, kojem je, po svemu sudeći, Sanader pomagao kad je upao u poslovne poteškoće, bio je u restoranu Marcellino u Zagrebu na ručku sa Sanaderom i čelnikom MOL-a Zsoltom Herandijem u listopadu 2009.

Na snimci iz restorana, koja traje četiri minute, vidi se kako Sanader nešto piše na papirić i dodaje ga Hernadiju, a ovaj nešto računa i vraća mu papirić, nakon čega se Sanader nasmiješio. Ručak, koji je košao više tisuća kuna, platio je Ježić, kao i najam aviona i troškove leta za Milano kad je sutradan nakon ručka sa Sanaderom išao na utakmicu. Hernadiju, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, zajedno sa Sanaderom sudi se na Županijskom sudu u Zagrebu zbog podmićivanja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 15:46 22.Listopad 2018.

    Pa normalno da nije kriv, ja sam. Ni on, ni Bandić, ni Horvatinčić. Nitko od njih ovdje nije kriv. Ali kad me uhvati policija bez pojasa, to je vec druga priča. Ili nekog nesretnika s maricom, neces samo tako. Reda mora biti.