Top News
114490 prikaza

Šokirali Hrvatsku: "Svaku je noć išao u krevet našoj unuci"

Zlostavljanje djece
Thinkstock
Dok je bila kod djeda na čuvanju, često se budila bez gaćica, otkopčanih hlača, s užasnim bolovima u trbuhu...

Otac iz pakla, zadarski Fritzl... O ocu iz Zadra koji je godinama zlostavljao svoju obitelj, a najstariju kći psihički i seksualno, koja je kao maloljetnica zatrudnjela s ocem i rodila mu dijete jedan je od najgorih priča iz sudske prakse povezane s pedofilijom i incestom.

Batine, vrijeđanje, omalovažavanje i nezamislivo zlostavljanje za djecu iz ove višečlane zadarske obitelji bile su svakodnevica. Živjeli su nekako s tim, a majka je prešutno prelazila preko svega, kako to u većini ovakvih slučajeva i biva.

Susjedstvu je bio sumnjiv odnos oca i najstarije kćeri od koje se nije odvajao, no reagirali su samo zbog buke koja je bila gotovo svakodnevna pojava u tom stanu. Policija je pisala prijave zbog narušavanja javnog reda i mira, te zbog obiteljskog nasilja, no nisu dokučili razmjere nasilja.

Rita Hayworth Rita Hayworth Life Otac bi je prebio pa silovao, a onda tjerao da pleše

Dublje nisu "zakopali" ni socijalni radnici nakon što je maloljetnica iz te obitelji rodila dijete, a identitet oca ostao nepoznat. Sve to godinama se događalo u stambenoj zgradi i napučenom gradskom kvartu.

Slučajevi seksualnog zlostavljanja u obitelji kod nas imaju svoju surovu povijest. Express donosi nekoliko priča koje su potresle cijelu Hrvatsku.

Iživljavao se na nećakinji koja je imala pet godina

"Pedofilom ga zovu svi. Susjedi, robijaši u Lepoglavi, i to mi je najgore. Bolestan je i mislim da neće izdržati do kraja i da živ neće izaći iz zatvora. A svejedno se nadam da će ga pomilovati. Opet, ako se vrati, neće mu biti lako susjedima pogledati u oči", priča i plače 70-godišnja žena, supruga 75-godišnjeg pedofila koji je zbog seksualnog zlostavljanja svoje maloljetne unuke osuđen na osam godina zatvora.

Jedan je od rijetkih pedofila u Hrvatskoj kojemu su vještaci psihijatri dijagnosticirali pedofiliju jer se i prije pedeset godina seksualno iživljavao na svojoj nećakinji, kad je imala samo pet godina.

Muškarac drži djevojčicu | Author: Thinkstock Thinkstock

Pomahnitali djed je, stoji u presudi, u svome stanu u središtu istarskoga grada, počeo sa sumanutim zadovoljavanjem svoje spolne pohote kad je njegova unuka imala samo šest godina.

Činio je to punih jedanaest godina prijeteći joj da o tome šuti. Dok je bila kod njega na čuvanju, često se budila bez gaćica, otkopčanih hlača, s užasnim bolovima u trbuhu...

Obnaženu ju je dirao po cijelom tijelu. Zlostavljanje je kulminiralo u njenoj 12. godini, kad ju je silovao. Sumanuti djed nastavio se iživljavati nad nemoćnom djevojčicom sve do njene 17. godine, kad je ona svoju mračnu tajnu ispričala šokiranim roditeljima.

Svoju tragediju opisala je u pismu

"Tata, nono me silovao", bile su jedine riječi nesretne djevojčice prije nego što je, prekrivši lice rukama, briznula u plač.

Svoju tragediju iscrpno je opisala u pismu koje je šokrilao roditelje, baku, čak i policajce. Pedofil je ubrzo završio iza rešetaka pulskog zatvora. Shrvana baka zlostavljane i silovane unuke kaže da joj je pismo slomilo srce.

"Teško mi je i pomisliti da je užasna priča koju sam pročitala istinita. Ruke su mi drhtale dok sam čitala pismo. Pisalo je svašta, da joj je nono dolazio u sobu kad su ostajali sami te da joj je skidao gaćice, masirajući je po cijelom tijelu, i radio "ono". Šokirala me ta spoznaja da se ona branila, gurala ormar na vrata, a ništa nismo vidjeli! Ništa više nemam u životu, ljudi okreću glavu od mene, a ni ja ne mogu nikome pogledati u oči. Srušio mi se cijeli svijet, budna sam cijele noći, ne usudim se izaći iz kuće, hodam samo pognute glave... A ionako me svi zaobilaze", priča baka nesretne unuke dok joj suze teku niz lice.

Ilustracija svećenika i župljana Ispovijest Life "Svećenik bi me silovao i onda slao na ispovijed"

Ponavlja da nikad nije primijetila ništa čudno u ponašanju svoga supruga i unuke.

No, nona se sada sjeća da je unuku, još kao malu curicu, djed često masirao. Mislili su da je to igra i šala. Govorio bi da je djevojčica to željela...

Međutim, djevojčica je u pismu napisala i kako se jednom prilikom požalila baki da je djed noću hvata za grudi. Baka joj nije povjerovala, objasnila joj je kako "djed samo kontrolira diše li dobro". Psihičko stanje nesretne djevojčice, sada već 22-godišnje djevojke, teško je narušeno zbog pretrpljene traume.

"Prezirem ga. Za mene on kao čovjek više ne postoji. On više nema što tražiti na ulici, a bilo bi nam svima lakše da se stari pedofil prije odlaska u zatvor objesio", rekao nam je otac nesretne djevojke.

Podaci o pedofilima nisu javno dostupni

U Hrvatskoj se o pedofilima, ponajprije u interesu zaštite identiteta žrtve, nastoji što manje pisati i govoriti. Zato se štiti i njihov identitet. U Americi su, na primjer, nakon što odsluže zatvorsku kaznu, podaci o pedofilima javno dostupni svima.

No, kod nas to nije slučaj. Pedofil kojega je zagrebačka sutkinja prije pet godina kaznila sa 16 godina zatvora jer je silovao dječaka - jednoga će dana opet biti slobodan građanin. I možda će opet biti trener biljara u dječjem klubu.

Na istom sudu nekoliko godina ranije je na deset godina osuđen i otac koji se seksualno iživljavao nad kćeri (11) šest godina.

Nakon zatvora se vratio u istu ulicu

Kazne su male, a mogućnost da pedofili ponove zlodjelo golema. Prije pet godina je iz zatvora izašao 58-godišnji umirovljeni hrvatski branitelj iz jednog malog gradića na istoku zemlje. Odležao je nešto više od 13 godina za silovanje i posebno okrutno ubojstvo devetogodišnjaka, počinjeno 1994.

Pedofil je na sudu dobio 15 godina, ali je zbog dobrog ponašanja i zdravstvenih poteškoća pušten prije. Vratio se u grad u kojemu je živio i prije, u istu zajednicu, koja, zapravo, i ne zna gdje je sve ove godine bio i što je počinio.

O njemu i njegovu zlodjelu, naime, tada baš ništa nije objavljivano. Prije 15 godina živio je u stanu u zgradi s još desetak stanara. Iznad njega, s mamom, tatom i bratom živio je devetogodišnjak, drag i pristojan dječak.

Dječak sam na klupi | Author: Thinkstock Thinkstock

Kad god bi pristojno pozdravio susjeda i uzeo ponuđenu čokoladu, nije ni slutio da će mu postati žrtvom. A žrtva je postao 17. lipnja 1994. godine, jednog ružnog olujnog dana. Kiša ga je uhvatila na cesti dok je išao doma. Susjed je kraj dječaka zaustavio automobil i ponudio mu da ga poveze doma.

Ugušio dječaka dok ga je silovao

Ništa ne sluteći, devetogodišnji dječak ušao je u automobil. Pod tko zna kojom izlikom, susjed ga je odvezao u smjeru suprotnom od njegova doma, u šumu izvan grada. Zaustavivši se duboko u šumi, na putu gdje ih baš nitko ne može vidjeti, napao je ječaka, stavio mu najlonsku vrećicu na glavu i počeo ga gušiti...

Istovremeno ga je dirao po spolovilu. Kada god bi dječak počeo gubiti svijest, mučitelj bi mu pustio malo zraka, da ga povrati u život. To je radio sve vrijeme dok ga je silovao.

Na kraju se dječak ugušio. Ostavio ga je u šumi, u jarku, i otišao doma. Nesretnik je pronađen mrtav sutradan, a njegov ubojica otkriven je i uhićen tek dvije godine poslije. Zamalo je počinio savršen zločin.

Vodio tuđu djecu na more

"Čovjek ne razmišlja o svojim susjedima dok se tako nešto ne dogodi. Otkako je provalio u taj stan za vrijeme rata i tu ostao, činilo mi se da je to zapravo jako čudan čovjek. Trudio se biti u dobrim odnosima sa svima u zgradi. S dječakovim roditeljima bio je kućni prijatelj. Često je navraćao k njima, donosio im neke stvari, jer su oni su bili siromašni, a on je imao veliku vojnu mirovinu. Čak je jedne godine njihova mlađeg sina vodio i na more. Bog zna što se tamo dogodilo. On nikada nije govorio o sebi, ali smo čuli da je prije rata služio kaznu na Golom otoku. Navodno je i sina dobio tako što je silovao neku djevojku pa je ona ostala trudna i rodila. Poslije je pobjegla od njega. Sina mu je othranila majka i s njim nikada nije imao kontakta. Ja ga nisam baš voljela i svojim sam unucima branila da idu k njemu i da bilo što uzimaju od njega. Ali su zato druge žene stalno s djecom išle u njegov stan. Kad se dogodilo to s tim jadničkom, sve mi je sjelo na mjesto", govori susjeda koja također ne zna da je ubojica već izašao iz zatvora.

Marc Dutroux Marc Dutroux Kultura Sadistički pedofil: Djevojčice je mučio i držao u podrumu

Nije se vratio u svoj stari stan, nego je otišao živjeti s majkom, nekoliko blokova dalje. Ondje ga ne poznaje nitko od susjeda. Ne znaju da je on ubojica i pedofil. Ne znaju ni kako izgleda.

Čak mu je, neslužbeno doznajemo, i u policijskom dosjeu izbrisano počinjeno kazneno djelo pa se pri rutinskoj policijskoj provjeri čini kao bezopasan i bezgrešan invalid.

Po Zakonu se brisanje kaznenih djela iz evidencije može obaviti isključivo pet godina nakon odslužene kazne te na pisano traženje počinitelja upućeno u MUP. To se, pak, pravilo ne bi trebalo odnositi na pedofile no, u opisanom slučaju pravila nisu poštovana.

"Nisam znao da imam pedofila u susjedstvu! Imam malo dijete koje se često igra vani. Mislim da bi policija trebala roditelje upozoriti kad im u susjedstvo dođe pedofil. Da moje dijete samo dotakne, ubio bih ga! Takvim ljudima ne treba dopustiti da žive blizu djece", kaže mještanin koji živi u blizini sadašnjega prebivališta pedofila i ubojice.

Najstrašniji slučaj pamte Siščani

Tom je zločincu sada 58 godina. S velikom mirovinom nastavit će živjeti sasvim bezbrižno. Obitelj ubijenog dječaka raspala se i propala.

Majka i otac su se rastali nakon sinovljeve smrti, otac se propio, a brat obolio. Neki susjedi priznaju da ne znaju kako bi reagirali prema pedofilu:

"A ne znam što bih da ga vidim na ulici. Ako bi mi se obratio, možda bih i razgovarala s njim", ravnodušno je rekla jedna susjeda.

Možda najstrašniji slučaj pedofilije u zemlji pamte Siščani. Među njima su živjeli pravi monstrumi. Otac, majka, stric i kum na monstruozan način silovali su dvojicu dječaka od pet i sedam godina.

Zlostavljana djevojčica | Author: Thinkstock Thinkstock

Šokantni detaljni opisi svjedočili su o najgorem slučaju pedofilije u Hrvatskoj. Javnost je bila zgrožena i pričom o majci petero djece koja je godinu i pol dana gledala kako joj suprug siluje najstariju kćer, dok ona leži kraj njih. I šuti.

Supruga je ipak na kraju prijavila silovatelja. Osuđen je na 27 godina zatvora, no Vrhovni sud smanjio mu je kaznu na 22 godine...

Hrvatski pedofil: Puno pije, a mama ga je tukla

Hrvatski pedofil je otac, očuh ili posvojitelj žrtve, ima 40-ak godina, oženjen je ili živi u izvanbračnoj zajednici i ima do troje djece. Rođen je na selu, slabog je obrazovanja, najčešće samo s osnovnom školom, i izrazito je sklon alkoholu. Robija više od šest godina zbog brutalnog silovanja maloljetnice kojoj je prijetio batinama.

Najčešće je napadao petkom ili ponedjeljkom od 12 do 20 sati. U potpunosti negira nedjelo i ne pokazuje grižnju savjesti. Nije riječ o čovjeku koji je prije bio u psihijatrijskim bolnicama niti se pokušao ubiti nakon što je razotkriven. U mladosti ga je brutalno tukla dominirajuća sadistička majka. Stoga silovateljeva mržnja prema ženama često proizlazi iz boli koju mu je nanijela neka žena u djetinjstvu, obično majka.

Tijekom djetinjstva neki oblici neprilagođenosti, poput tučnjava, provala bijesa, bježanja iz škole ili krađa, evidentirani su kod budućih silovatelja. Većina ih u djetinjstvu nije imala niti jednog ili tek jednog prijatelja. Mnogi su bili najmlađe dijete u obitelji i često su ih seksualno zlostavljala starija braća i sestre.Profil prosječnog pedofila može se sklopiti iz niza istraživanja objavljenih u knjizi Lane Mužinić i Ljljane Vukote "Tretman seksualnih delinkvenata i zaštita zajednice".

Redovnici, ilustracija DOKAZI Life Tajni spisi otkrili kako su svećenici silovali 3677 djece

U 90 posto slučajeva riječ je o muškarcima, iako ima i sve više žena silovatelja djece. Najčešće imaju između 26 i 40 godina, maloljetnih je 11,6 posto. Stariji od 50 godina u pravilu traže djecu mlađu od 10 godina, dok pedofili do 40 godina biraju djevojčice do 12 i 15 godina.

Većina počinitelja i žrtava poznaje se otprije - istraživanja pokazuju u čak 70 do 90 posto slučajeva. U usporedbi s prijateljima i znancima, stranci koji djetetu prilaze na igralištu u parku ili automobilu čine samo 10 do 30 posto počinitelja.

Postoje mišljenja da pedofil prosječno počini neko kazneno djelo na štetu 150 dječaka ili 20 djevojčica ili jednih i drugih, ovisno o njihovoj spolnoj usmjerenosti. Koriste se podmićivanjem, rijetko prijetnjom. Najčešće zlostavljaju jednu žrtvu, a ima i onih koji istovremeno zlostavljaju više žrtava.

U tim slučajevima riječ je u pravilu o muškim adolescentima. Praksa pokazuje da su se žrtve uvijek nalazile u njihovoj blizini. Polovica u blizini počiniteljeve kuće, trećina u susjedstvu, petina na obiteljskim zabavama. Samo petina zlostavljanih živjela je doista daleko od kuće zlostavljača...

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar maks20022
  maks20022 18:32 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • Snowman 15:25 26.Studeni 2019.

  Ka prvo ustrojiti (za svaki slucaj) pa dozivotno u zatvor. Prvo jaja " ukrasti".

 • berliner 09:20 25.Studeni 2019.

  To je skroz nakaradno. Podaci trebaju biti dostupni jer, samo na takav nacin mozes saznati za potencionalnog predatora. Ovako on se kao paun seta trazeci zrtvu. Ne objavom podataka kao stiti se zrtva ? Koga mi to zavaravamo, na takav ... prikaži još!v nacin se samo ostavlja prostor za daljnje monstruozno djelovanje doticnog ludjaka. Podatke na sunce ! Velikim slovima ! Da znamo tko nam je iza ledja.