Top News
19703 prikaza

'Sotonina majka' se kuhala i u Zagrebu - košta 50 kuna

Teroristički napad u Barceloni
REUTERS
U Barceloni se koristio eksploziv 'Sotonina majka', a meta je bila Sagrada Familia

Teroristi iz Barcelone trebali su zapravo napasti slavnu barcelonsku baziliku Sagrada Familia, što bi bio daleko smrtonosniji napad od onoga na La Rambli. Plan, koji je propao dan ranije nakon što je slučajno eksplodirala njihova 'tvornica bombi' u Alcanaru, je bio da se kombijem ili kamionom punim eksploziva zabiju u katedralu.

Eksploziv kojeg su trebali koristiti naziva se "Sotonina majka", službeno se zove TATP i već je više puta korišten u brojnim terorističkim napadima. Gotovo uvijek ga koriste ISIL-ovi bombaši samoubojice, ali i Al Kaida, s njim je napadnut aerodrom i metro u Bruxellesu, potom metro u Londonu, a koristio se i u napadima u Francuskoj.

Ono što je zastrašujuće oko ovog eksploziva je da ga je jednostavno napraviti, ali je vrlo opasan dok se 'kuha'.

Francuska policija pod punom spremom u Parizu | Author: Peter Jordan/News Syndication/PIXSELL Peter Jordan/News Syndication/PIXSELL
Sastojci potrebni za izradu eksploziva TATP mogu se kupiti u svim bolje opremljenim farmaceutskim prodavaonicama i ljekarnama, a jedan je stručnjak rekao kako je njegova priprema jednostavna poput pečenja kolača. Može se napraviti u bilo kojoj kuhinji.

Ključni je sastojak takvih eksploziva triacetni triperoskid, skraćenog naziva TATP, koji dolazi u obliku kristalnog praška.

Sastojak je vrlo lako izraditi, teško ga je uočiti, a izrazito je nestabilan. Dovoljan je tek lakši udarac kako bi TATP eksplodirao snagom 80 posto jačom od prosječnog TNT eksploziva, zbog čega je među teroristima koji ga izrađuju dobio nadimak "Sotonina majka".

"TATP se može lako pripremiti u podrumskom laboratoriju, koristeći lako dostupne materijale. Prilikom pripreme, lako se možete dići u zrak", piše portal GlobalSecurity, što se i dogodilo u Alcanaru.

Zanimljivo je da prije desetak godina u Zagrebu ozlijeđen Davor B. koji je tada živio u širem centru metropole upravo od eksplozije triacetni triperoskida. Davor je naime u svom stanu 'kemijao' s opasnim sastojcima, a prilikom jednog 'mućkanja' je skoro odletio u zrak i on i zgrada u kojoj je živio.

"Pet godina aktivno proučavam znanost. Zanima me i svjestan sam opasnosti kojoj se izlažem, ali to radim jer znam da mogu i da znam. Sastojke za eksperimente kupujem u ljekarni i koštaju 50 kuna. A kad se u pravom omjeru sve izmiješa, dobije se paklena naprava razorne moći. Kobnog dana eksplodirao je samo jedan gram smjese koji sam odlučio aktivirati na livadi, dok sam ostatak od 34 grama u intervalima ranije potrošio. I dok sam iskakao kroz prozor jer sam bio lijen ići okolo kuće, kuglica smjese mi je ispala na tlo i eksplodirala. Ozlijeđene su mi ruke, nokti su mi se odvojili, prsnulo mi je i u oči, a gelere mi vade i dandanas. Ozbiljnost ozljeda pokazuje i činjenica da sam ih pod svaku cijenu morao sanirati u Traumi jer je moja doktorica u kvartu bila nemoćna i šokirana prizorom" - ispričao je Davor za Slobodnu Dalmaciju.

On je male bombe izrađivao u stanu, a potom ih je testirao i aktivirao po gradskim livadama uz pomoć daljinskog upravljača.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • patkovic 17:37 26.Srpanj 2019.

    zanimljiv hobi ovog na kraju teksta