Top News
59234 prikaza

"Sram nas je. Kerumova uža i šira rodbina zauzela je grad"

1/7
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Dok se vrijeme polako valja prema 2021. i novim lokalnim izborima, prvi sin Ogorja čeka na moguću novu bitku. Hoće li se kandidirati? Ima li šanse? Ima li ljudi? Tko će mu pomoći?

Sjećate li se njegovoga gradonačelnikovanja Splitom? Sjećate se onog snijega 2012. i Nevenkinih - uputa o dobrosusjedskim odnosima? Sjećate se Zapadne obale, Bena,  propale predstečajne nagodbe, stečaja i milijunskih dugova? Prošle su od tada godine, promijenila su se u međuvremenu već dva nova poteštata na čelu Splita. 

Međutim, koliko god se izborni poraz i protekle turbulentne godine u gradonačelničkoj sjeni naizgled činili gorkima, Kerum se itekako pobrinuo za sebe, a i za sebi bliske ljude.  Ne treba ti fotelja gradonačelnika da konsolidiraš svoj položaj pod Marjanom. Dovoljna ti je brojna obitelj i još brojniji prijatelji na utjecajnim pozicijama da ti osiguraju miran san,  znajući da si pokriven sa svih strana. Bez obzira na to iz kojeg smjera dolazio potencijalni napad. A Kerum je uspio u tome.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Razvio je nevjerojatnu mrežu pijuna i saveznika na ploči  koja je nadrasla Split. Proteže se po cijeloj županiji. I dok se vrijeme polako valja prema 2021. i novim lokalnim izborima, prvi sin Ogorja čeka na moguću novu bitku. 

Hoće li se kandidirati? Ima li šanse? Ima li ljudi? Tko će mu pomoći? Može li ga itko spriječiti? 

Gdje je oporba, koja mu je šutnjom i inertnošću praktički dopustila da nagomila  svoj kadar po cijeloj županiji? Vidjet ćemo. 

Cijela obitelj je vrlo dobro zbrinuta

Dok Kerum bilježi gubitke u privatnim projektima, gradske i županijske tvrtke, kao i Banovina, nakrcani su probranim članovima kruga ljudi  od Željkova povjerenja. Pokušajmo prošetati kroz zamršenu splitsku šumu Kerumovih obiteljskih i pajdaških veza. Krenimo od najuže familije. 

Legendarna sestra Nevenka Bečić godinama je bila bratova desna ruka, direktorica financija, predsjednica Gradskog vijeća i saborska zastupnica.  Danas je članica nadzornog odbora splitske Čistoće. Državno odvjetništvo tereti je za utaju poreza, 4,5 milijuna kuna neplaćenog PDV-a i poreza na dobit. 

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Nevenkine kćeri također su bile dobro smještene. Daliborka je bila u nadzornom odboru Čistoće, a zatim i u Vodovodu, a Dunja Matković sjedila je u upravnom vijeću vrtića  Cvit Mediterana tijekom prvoga Kerumova mandata.

Prijeđimo na brata. Jure Kerum postao je direktor tvrtke Kerum d.o.o. u srpnju 2012. Nalazio se na listi HGS-a za županijsku skupštinu. Trenutno, koliko nam je poznato,  ne radi u gradskoj ili županijskoj tvrtki.

Kerum ima i sestru Maru, a njen muž je Petroslav Sapunar, dugogodišnji Kerumov čovjek od povjerenja i svojevrsni most između HDZ-a i HGS-a. On je, kažu upućeni, osovina ljubavi  dviju stranaka na županijskoj razini, koja traje više od 11 godina. Sapunar je svojedobno bio član nadzornog odbora Hajduka i tužio je klub zbog neisplate 3000 kuna mjesečnih naknada  za rad, i to od studenog 2011. godine do prosinca 2014. 

Kad nije nadzirao „bile“, Sapunar je obavljao dužnost tehničkog direktora Keruma d.o.o., pa je onda bio jedini osnivač  tvrtke Diokom Novi, a našao je vremena i za to da radi kao predsjednik županijske skupštine od 2009. do danas. Svojedobno je bio i član Vijeća za koncesije Splitsko-dalmatinske županije. 

 | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL

Možda ga se sjećate po aferama na Zlatnom ratu, splitskim Benama i u uvali Vlaška na Hvaru. Naime, koncesije na korištenje posljednjih dviju plaža dobile su firme čiji je član bio  njegov sin Igor, koji je ujedno Kerumov nećak. Igor ima brata blizanca, Gorana, a ovaj duo je glavni oslonac ujaka Željka.

Upućeni nam kažu da ih tretira kao sinove te da većinu  svojih investicija i tvrtki provodi preko Igora. Bio je uključen još od trgovačkog lanca Kerum, preko Koteksa, do Sapora. Tu su i hotel Marjan te građevinski pothvati Kila i Lora. 

Ne zaboravimo, tu je i Igorova supruga Ana. Ona je pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša u Splitu. 

Nije zaboravio ni na širi rod, a ni na kumove

Tu je i Željka Kerum Topalušić, Kerumova nećakinja, kći njegova brata Jure. Ona paralelno radi i kao članica nadzornog odbora gradske firme Stanouprava. 

Od 2012. do 2014. bila je direktorica propalog trgovačkog lanca Kerum, a Općinsko državno odvjetništvo tereti je za nepokretanje stečaja nad firmom iako je bila u dugotrajnoj blokadi.  Također, optužena je zbog pogodovanja vjerovnicima i za štetu u državnom proračunu od 17 milijuna kuna.

Željko Kerum i Igor Stanišić Splitski slučaj Top News HDZ i Kerum: Kako zbrinjavaju rodbinu po Splitu

Jure ima i drugu kćer, Ivanu Serdarević.  Ona je članica nadzornog odbora Split parkinga i zaposlenica u Javnoj ustanovi športski objekti Split. Riječ je o gradskoj firmi koja pokriva sportske centre u Splitu te  organizira mnoge manifestacije. 

Njen brat je Jakov Kerum, koji je svojedobno bio vlasnik TV Dalmacije, a poznat je i po tome što je mlađem bratu posudio bijesni Ferrari,  kojeg je ovaj slupao na Dalmatini.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Prijeđimo na širi rod.

Jure Šundov u tvrtki Kerum bio je direktor maloprodaje, pa komercijalni direktor, da bi naposljetku napredovao 
sve do izvršnog direktora. U prvom Željkovu mandatu bio mu je zamjenik, a uz sestru Nevenku bio mu je jedan od najbližih suradnika. Danas mu ne ide tako dobro. 

Optužen je da je lažirao 16 liječničkih nalaza i tako stekao status ratnog vojnog invalida, oštetivši državu za više od 270.000 kuna. Zbog toga se morao povući s  funkcije predsjednika Gradskog vijeća. Sporio se još s Čistoćom i Prometom zbog naknada za rad u njihovim skupštinama, a na koje nije imao pravo. Sud je odlučio da ih mora vratiti.

Međutim, Šundovu je i danas neloše. Radi kao direktor Županijskih cesta iako ima završenu samo srednju školu. Njegov stariji sin Ilija bio je član nadzornog odbora Čistoće,  a mlađi, Jakov koji je bio na listi HGS-a za gradsko vijeće, smješten je u Muzejsko vije- će Pomorskog muzeja.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Tu je i Drago Šundov, Jurin brat. On je bivši policajac,  pravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja. Zaposlio se u Javnoj ustanovi športski objekti i dogurao do pomoćnika ravnatelja za pravne, ekonomske i financijske poslove. 

Ne zaboravimo i na Alenku, Jurinu nećakinju, koja je sjedila u tri upravna vijeća: Turističke zajednice, Muzeja grada Splita i Dječjeg vrtića „Grigor Vitez“. 

Tu je i obitelj od Kerumove Fani

Prijeđimo sad na obitelj Fani Kerum, djevojački Horvat. Kerum d.o.o., rekli smo već, neslavno je završio u stečaju, ali Kruščica d.o.o., firma njegove supruge Fani i njene majke Anite,  uredno posluje. Fani ima brata Sašu Horvata. Osim što je on Željkov šogor, također je HGSov gradski vijećnik.

Sjedi sa Željkom u nadzornom odboru gradske firme Splitska obala, a član je i Vijeća za koncesije Splitsko-dalmatinske županije. “Pa nisam ga postavija tamo da moli Boga nego da radi sve šta bude u mom interesu. Ako to ne bude radija, onda bi stvarno bija lud”, jasan je bio Željko Kerum odgovarajući na pitanje vidi li nekakav sukob interesa u postavljanju svog šurjaka Saše Horvata u Vijeće za koncesije Splitsko-dalmatinske županije.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Tu je i Igor Stanišić, sin Sašine partnerice. On je predsjednik Gradskog vijeća i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Stanouprave. Možda ga se sjećate po sukobu sa susjedom  u mjestu Igrane još od prije dvije godine. Srušio je dvorišni zid i spremište zbog neriješenih vlasničkih odnosa, bila je tu i policija, ali na kraju se ispeklo janje i sve je bilo  u redu.

Stanišić je novo Kerumovo lice za javnost, uvijek prisutno na javnim događanjima. Umiven, socijalno inteligentan, probitačan, on bi mogao biti jedan od najvećih asova  iz Željkova rukava. Njegova majka i životna partnerica Saše Horvata, Đeni Vuković Stanišić, nekad je bila Kerumova savjetnica za društvene djelatnosti. 

Prvo je bila zaposlena u Regionalnom centru za zaštitu, a sad je u Reri (javnoj ustanovi za koordinaciju i razvoj županije).  Također, članica je upravnog odbora Javne ustanove športski objekti. Njezina sestra Meri Juričko neko vrijeme bila je odvjetnica Vodovoda i kanalizacije. 

Naravno, nakon dolaska Keruma na vlast. Tu je i Dražen Delić. On je rođak Fani Kerum, član je HGS-a, član nadzornog odbora Prometa, član nadzornog odbora Čistoće i direktor tvrtke  Splitska obala. Bio je i gradski vijećnik još u prvome mandatu. Inače, Splitska obala je gradska firma praktički pod kontrolom Keruma jer u nadzornom odboru sjede tri člana. 

 | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

Dvojica su Željko Kerum i Saša Horvat. Ne zaboravimo i Željanu Klein, rođakinju Fani Kerum, u čijoj biografiji stoje tri godine rada u tvrtki Kerum. 

Bilo joj je povjereno vođenje gradske tvrtke Splitska kupališta, a danas radi u Splitskoj obali. Prijeđimo na prijatelje. Nikola Matić. Za 15-godišnju koncesiju na Benama 2017. su se  natjecale tri tvrtke: Uvala Bene, u vlasništvu Igora Sapunara, Kruščić, u vlasništvu Anite Horvat (Kerumove punice) i National, čiji je vlasnik Nikola Matić. 

Prihvaćena je ponuda Nationala, za koju je procijenjeno da ispunjava sve propisane uvjete. Njezin vlasnik ima i dućan Bio planet u podzemnoj etaži trgovačkog centra Joker.  Matić je bio direktor samo u fazi ishođenja aktualne koncesije za plažu na Benama, a nakon što je županijska skupština povjerila pravo upravljanja tim kupalištem,  direktor je postao Igor Sapunar. 

Milan Bandić i Ivan Čehok Remetinečka bojna Top News Miljenici birača: Lokalni šerifi s krim dosjeima

Nikola Matić odgovorna je osoba i u tvrtki Axes d.o.o., kojoj je vlasnik Joško Kerum. Tu je i Davor Grčić. On i Kerum bili su partneri u Doc Dubrovnik,  a njihovo poznanstvo je dugotrajno. Dok je Kerum ime, Stanišić lice za javnost, Grčić bi bio operativna osoba koja bi vodila grad. Posebno je zanimljiv Damir Karaman. 

I prijatelji su tu...

On je bio direktor svih Kerumovih kampanja od 2009. do danas. Organizira i sudjeluje u velikom broju javnih događanja u Splitu, uključujući doček Nove godine, praćenja  utakmica nogometnog Svjetskog prvenstva u Đardinu, doček reprezentativaca u Splitu, produkciju za Advent, obilježavanje obljetnice Mediteranskih igara... 

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Dijana Livaja je supruga Kerumova prijatelja Ivice Livaje i članica nadzornog odbora Stanouprave. Ivici Livaji je Kerum u prvome mandatu bez natječaja dodijelio posao obnove vrtića,  smjestio ga u Hajduk, a njihova druženja predmet su razgovora u kuloarima i danas. 

Ivan Leko pročelnik je za upravljanje gradskom imovinom i savjetnik za odnose s javnošću u prvome mandatu. Pave Zaninović je voditelj odsjeka za turizam te čovjek od velikog povjerenja.  Bio je pročelnik za komunalu u Kerumovu mandatu, a sad je propao plan da preuzme gradsku Službu za gospodarstvo, obrtništvo i turizam zbog sukoba s Oparom.

Jure Bučević je HGS-ov gradski vijećnik, a ujedno je ravnatelj Opere HNK i član upravnog odbora Multimedijalnoga kulturnog centra. 

Tomislav Borozan iz HGS-a postavljen je na čelo Javne ustanove športski objekti, a njegova žena Vedrana smještena je u Upravno vijeće Knjižnice „Marko Marulić“.  Saša Franjkić je direktor Parkova i nasada te član HGS-a, a ujedno je vlasnik kafića Baoli i Kauri. 

Parkovi i nasadi, kažu upućeni, uz Splitsku obalu, Javne ustanove športski objekti i Park šumu Marjan, najsnažnija su Kerumova uporišta. U nadzornom odboru su Anita Tomić, koja je  na prošlim izborima bila na vrlo niskom, 44. mjestu stranačke liste za županijsku skupštinu, te Marija Mrdeža i Tomislav Režić, inače član uprave tvrtke Uvala Bene i  predsjednik nadzornog odbora Koteksa. 

Alan Antunović nekad je bio tehnički direktor u tvrtki Kerum, pa član nadzornog odbora Vodovoda, a sad je zaposlen kao voditelj Odjela planiranja i investicija u Vodovodu Split.  Ante Zuanić je član HGS-a i direktor Stanouprave. Prijavila ga je zaposlenica za seksualno uznemiravanje. 

Njegov sin Igor član je upravnog vijeća Pomorskog muzeja, a drugi sin, Hrvoje, član je upravnog vijeća Gradske knjižnice „Marko Marulić“ te član vijeća u kulturi za film i  medijsku djelatnost. 

Imamo i Damira Grubšića, koji je ravnatelj Javne ustanove Park šuma Marjan. I on je član HGS-a. 

Lidija Bekavac (HGS) sjedila je u upravi Županijskih cesta, gradska je vijećnica, a i članica je upravnog vijeća Gradskoga kazališta mladih. Ona je inače Kerumova suradnica i  supruga bivšeg šefa splitske policije Marka Bekavca. 

Miranda Ivanišević Dvornik iz HGS-a sjedi u nadzornom odboru Vodovoda, a svojedobno je bila šefica Kerumova marketinga. Nedavno je završila u Javnoj ustanovi športski objekti.

Vanda Školneković voditeljica je Odsjeka prisilne naplate i zatvaranja Vodovoda i kanalizacije. Bila je 25. na listi HGS-a na posljednjim lokalnim izborima. 

',Kerum ostaje svima kao partner'

S obzirom na to da nam Kerum nije odgovarao na pozive, upitali smo oporbu što misli napraviti u vezi s njegovom potencijalnom kandidaturom. 

Marijana Puljak iz stranke Pametno kaže da su odlučili uključiti se u izbore za gradsko vijeće kad je na čelu grada bio Kerum.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

- Bilo nas je doslovno sram načina na koji se vlada gradom. Sva uža i šira rodbina obitelji Kerum zaposjela je funkcije diljem gradske administracije i gradskih tvrtki. Trgovina i pogodovanje se nastavlja i u ovome mandatu, s HDZ-ovim gradonačelnikom. Stranke na vlasti su se mijenjale, Kerum ostaje svima kao partner i netko tko zapravo u sjeni upravlja gradom jer se bez njega ne može donijeti niti jedna odluka u gradu. Cijelo razgranato obiteljsko stablo našlo je mjesta u gradskim i županijskim firmama.  Kerum preživljava, kao uostalom i sve vlasti do sada na razini države. Svojim korupcijskim klupkom uvežu dovoljnu količinu ljudi i njihovih obitelji koji im na kraju usluge  vraćaju vjernom potporom na izborima - smatra Puljak.

SDP-ovac Goran Kotur smatra kako je neupitno da su HGS i Željko Kerum velikim dijelom odgovorni za stanje u kojem se 
danas nalazi Split te ih od toga ne može abolirati nijedan politički igrokaz. 

- Cijelu trgovačku koaliciju, dakle HDZ, Kerumov HGS i njihove privjeske, smatramo prijetnjom interesima  građana Splita. Umjesto da Split bude metropola s utemeljenom ambicijom i  planskim održivim razvojem, imamo grad kojem su krajnji domet privremena rješenja.  Utjecaj ćemo srezati slanjem vladajućih u oporbu - kazao je splitski SDP-ovac.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jasanja 13:17 29.Prosinac 2020.

    pusti zeca.......nije to uzrečica bez razloga

  • Avatar BarbaraXM76
    BarbaraXM76 22:12 19.Travanj 2020.

    Michelle, 22. w­­w­­w­­.­­X­­x­­l­­a­­d­­y­­.­­x­­y­­z

  • Avatar BarbaraXM76
    BarbaraXM76 21:01 19.Travanj 2020.

    Patricia, 28. w­­w­­w­­.­­X­­x­­l­­a­­d­­y­­.­­x­­y­­z