Top News
5383 prikaza

Kerum: 'Je, moj nećak je dobio koncesiju, to je moje'

Uvala Bene na Marjanu, Željko Kerum
Ivo Čagalj/PIXSELL
Skupštinu vodi Kerumov šogor, dug je Kerumov, nećak se javio jedini na natječaj, a evo zašto je cirkus totalan...

Gusta šuma na Marjanu, pa još tik uz more, uvala Bene jedno je od povijesnih splitskih kupališta. A koncesiju na 15 godina za njeno korištenje glasovima HDZ-a, Kerumovog HGS-a i HNS-a u Skupštini Županije splitsko-dalmatinske dobila je tvrtka National. Najnovija lokalna politička bura u Splitu vrti se oko koncesije koja se kroz nekoliko krakova proteže do bivšeg gradonačelnika Željka Keruma. Vlasnik tvrtke National je Igor Sapunar, nećak Željka Keruma.

Predsjednik županijske skupštine je Sapunarov otac Petroslav koji je oženio Kerumovu sestru, a inače je zastupnk HGS-a, Kerumove stranke. Usto je i bivši koncesionar u uvali bila tvrtka "Uvala Bene" Željka Keruma. Zbog ovih i još nekih okolnosti pri glasanju o koncesiji iz skupštine je izišla kompletna lokalna opozicija – SDP, Most i Pametno. No, problem je u tome što se na natječaj za koncesiju – nije javio nitko osim Kerumovog nećaka.

Uvala Bene na Marjanu | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL
"Na natječaj za koncesiju mogao se javiti svatko, podnijeti ponudu i dobiti koncesiju. Javio se nije nitko, nitko se nije žalio, pa se niti nije imao pravo žaliti. Dok je bila koncesionar moja firma, investiciju je platila četiri milijuna i dvista iljada kuna. Ako postoji neko da isplati tu investiciju, daću mu je u pola cijene, pa neka radi šta oće. Ja nisam htio da mi propadne investicija, pa smo krenuli dalje", mirno nam je ispričao Kerum.

Tvrtka National obavezala se platiti i dug koji je nastao u direktnom Kerumovom ranijem koncesionarskom razdoblju, nešto manji od milijun kuna. Zanimalo nas je je li to možda Igor Sapunar platio zato što bi to bio uvjet za koncesionarski ugovor.

"Plaćanje dugova nije bilo uvjet. Zbog moralnih razloga ja sam predložio da se plati dug županiji koji je nastao. To je jedna gesta dobre volje", kazao je Kerum. Kako je ipak riječ o milijun kuna više ili manje, po svoj prilici tu ipak nije riječ o dobroj volji koliko o želji da se izbjegnu dodatni politički repovi, a i dug je izvorno ipak Kerumov.  I dok je s jedne strane otvoreno govorio o dugu, koji je sada – kako ispada – plaćen, kao o "našem dugu", kad smo primijetili da je to izvorno ipak bio njegov dug, rekao je: "Ha, ali to je bio dug moje firme, ne moj." 

Opozicija je tražila da se novi koncesionar obaveže da će jamčiti za eventualne nove dugove vlastitom imovinom, no to HDZ-HGS-HNS-ova većina u skupštini nije prihvatila. To što se i dalje drži te uvale objasnio je time što je, kako je rekao, u tu uvalu uložio 4,2 milijuna kuna. "Poslovali smo na pozitivnoj nuli, ja sam čak razmišlja da od svega odustanem, a ona opet mislin, bolje da mi ne propadne investicija, jer to je ipak četri miljona i dvista iljada", kazao je.

Željko Kerum Sučeljavanje Top News Kerum Opari: "Prostitutko iz Milana, ti si dno dna"

Pitali smo ga, unatoč svemu, zar mu ipak ne djeluje u najmanju ruku egzotična situacija u kojoj se nova koncesija na njega osobno veže iz tolikih smjerova – preko njegove stranke, njegovog šogora, usto na čelu županijske skupštine, njegovog nećaka... "Pa je, vidite, jasno je da je tu povezanost. Ali da se mi nismo prijavili na natječaj i dobili koncesiju, ostao bi dug otvoren i time i problem", tako je komentirao sukob interesa.

Dug je inače nastao zato što je tvrtka "Uvala Bene" otišla u stečaj, a za dug nije jamčila svojom imovinom. Tu se dolazi do prve prave sporne situacije, to što ni sada tvrtka "National" ne mora jamčiti vlastitom imovinom ako se opet nagomilaju dugovi. Druga sporna situacija je to što u uvali nije sanirana septička jama, no tu je mlađi Sapunar, Kerumov nećak, jamčio da će je sanirati u roku od 60 dana. Nevjerojatno je i da tamošnji teniski tereni, koji postoje dugi niz godina, još uvijek nemaju građevinsku ni uporabnu dozvolu, što je krivnja nekoliko gradskih administracija u nizu.

Treća sporna stvar je to što National d. o. o. nema zaposlenih, zasad, i praktično nikakvog prometa u poslovanju. A i Igor Sapunar vlasnikom tvrtke postao je jedan dan nakon glasanja o dodjeli koncesije. Četvrta sporna stvar je to što je Ministarstvo zaštite okoliša izvorno, nakon prijave udruge "Društvo Marjan", uskratilo suglasnost za koncesiju i naložilo da se stvar vrati u proceduru.

Uvala Bene na Marjanu | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL
Krkljanac je nastao kad su neki u županijskoj skupštini protumačili da to znači čak i poništenje natječaja, a drugi da se po tome mora ponoviti samo procedura nakon natječaja. Istodobno, kako nije bilo koncesionara tijekom prošle godine, cijelu 2017. kućice u uvali radile su bez koncesije, odlomio se komad tamošnjeg mula dok je na njemu bila jedna osoba...

U krugovima koji su upućeni u tu priču tumače da s jedne strane to doista jest bio cirkus, kao i da se na natječaj nije prijavio nitko osim Kerumovog nećaka, ali isto tako i da se nitko drugi za koncesiju nije zanimao upravo zbog nesređenosti tih nekoliko stvari poput septičke, jame, duga, terena i sportskih sprava u uvali.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.