Top News
14305 prikaza

Sram vas bilo! Uzeli su sve povlastice

Ostavili su si povlastice nakon odlaska s vlasti
PIXSELL
U saboru su se svađali tko je veći domoljub, ali kad je novac u pitanju svi su složni

Kakav je tko čovjek lako se otriva kad se pojedincima da moć, ali kod naših političara obično se razotkrivanje budi u trenutku kad ostanu bez vlasti i moći.

Bivši premijer, koji je protutnjao Banskim dvorima vodeći eksperimentalnu vladu pola godine, odlaskom s vlasti dokazao je da uopće nije znao u kakvoj je zemlji vodio vladu. 

Tihomir Orešković se ludira u adrenalinskom parku | Author: Accredo Centar/Facebook Accredo Centar/Facebook
Znao je nabrojiti broj nezaposlenih, dugovanja i reforme koje bi trebalo napraviti, no ostat će upamćen kao šef vlade čiji je prvi potez bio posjet papi Franji (što je običaj da premijeri rade na kraju mandata), obiteljsko ljetovanje u državnoj vili, što su građani platili oko 100.000 kuna, dva zalogaja kavijara kojima je u dahu progutao 3600 kuna i šlag na kraju - zahtjev da mu se omogući nakon odlaska iz Banskih dvora pola godine puna plaća i pola godine pola plaće.

Orešković je došao kao imućan čvjek na vlast. 

Nije stigao otići kao drugačiji pa je tako uz stan, za koji je iskeširao 5,5 milijuna kuna, aute od 360.000 kuna, satove od 100.000 kuna i ušteđevinu koja u kunskoj protuvrijednosti iznosi 17 milijuna kuna, tražio da mu građani, kojima je prosječna plaća 5500 kuna, plaćaju pola godine, u ime šest mjeseci rada, 22.000 kuna mjesečno.

Reklo bi se da se tople vode po pitanju odlaska i dolaska u Sabor nije napio ni bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko. On je nakon raspada vlade, koju je sastavio s Mostom, aktivirao saborski mandat. 

U Saboru ga se moglo vidjeti koliko i sredozemnu medvjedicu 90-ih, no ipak je zatražio najpopularniju povlasticu među bivšim zastupnicima, takozvanu plaću 6 + 6. 

Tako će i Karamarko do travnja 2017. primati 18.000 kuna u ime zakona koji mu to omogućuje, kao i 9000 kuna nakon toga još pola godine. 

Tomislav Karamarko | Author: REUTERS/Antonio Bronic REUTERS/Antonio Bronic
Bez te povlastice ne želi ostati ni bivša ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić. 

Nju će se, osim kao bivšu časnu, pamtiti po kreditima koji su umalo premašivali njezina ministarstka primanja. 

Krediti su se odnosili na luksuzni stan od 64 kvadrata vrijedan oko 1,4 milijuna kuna te njegovo uređenje od 225.000 kuna. 

Kao ministrica je imala plaću od 15.100 kuna, a na kredite joj je odlazilo oko 13.000 kuna. Ostalo je nepoznato kako je prije toga podmirivala kredite, ali zato je poznato da se tijekom kratkog mandata udala u Sheratonu za dugogodišnjeg partnera i dobrostojećeg poduzetnika Vladu Rožmana.

Od udaje nije radila izmjenu imovinske kartice jer zakonski za to još ima vremena. Pred njom stoji pola godine ministarske plaće od 15.100 kuna te za drugih šest mjeseci 7550 kuna. Isto je zatražio i bivši ministar zdravlja Dario Nakić. 

On će pola godine iz državnog proračuna dobivati 18.280 kuna te nakon toga sljedećih pola godine nešto više od 9000 kuna plaće.

Mostovci su žestoko kritizirali povlasticu 6+6 te su inzistirali da se usvoji zakon koji će ograničiti pravo dužnosnicima na korištenje spomenute povlastice.

Prema tom zakonu, pravo na 6+6 imaju samo dužnosnici koji su godinu dana bili na funkciji, u Vladi ili Saboru. 

Oni koji su imali između tri mjeseca i godinu dana “staža” trebali bi dobivati tri pune i tri polovične plaće.

Oni s manje od tri mjeseca ne bi imali ni to pravo. Njime su htjeli zaustaviti slučajeve poput saborske zastupnice Biljane Gaća, koja je bila u Saboru tek mjesec dana kao zamjenica tadašnjemu ministru Predragu Matiću, ali je nakon toga uzela pravo na 6+6, koje i sad koristi. 

Bernardica Juretić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
No i takav je završio na Ustavnom sudu zbog propitivanja ustavnosti. Osim toga, ovaj zakon se ionako ne odnosi na protekli saziv, pa je i bivša zastupnica Mosta posegnula za tom povlasticom.

Tako će Jasna Matulić još pola godine primati od građana plaću od 15.000 kuna te nakon toga šest mjeseci pola plaće od 7500 kuna. Je li to licemjerstvo ili samo korištenje zakonskih ovlasti, procjenjit će građani.

"U trenutku raspuštanja proteklog saziva Sabora predsjednik kluba Mosta nezavisnih lista rekao je da nema korištenja te povlastice, popularno zvane ‘šest plus šest’. To su svi ispoštivali, izgleda, osim gospođe Jasne Matulić. Moram reći da korištenje te povlastice nije u skladu s našom politikom i da, ako Matulić ne povuče ovaj zahtjev, za što još ima vremena, od nas ima crveni karton", rekao je čelnik Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov. 

Prema njegovim spoznajama, odluka kolegice Matulić nije konačna, no predala je zahtjev za povlasticom. Petrov je ujedno napomenuo: 

“Drugi mostovci ovo nisu koristili, pa se tako, primjerice, naš Mario Klobučić vratio u Metković na staro radno mjesto i na plaću daleko manju od one koje je imao u Saboru.” 

Na listi “povlaštenih” našli su se i neki od najglasnijih zastupnika proteklog saziva Sabora - Ivan Tepeš i Pero Ćorić iz HSP AS-a. 

Do sada se pokazalo da su zastupnici, bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju, najsložniji kad trebaju braniti svoje privilegije, osobito plaće.

Svi oni još godinu dana će primati plaću, a za to su radili pola godine

Sandra Perković (12.600 kn) - ONA JE HRVATSKA SPORTSKA IKONA, NO KAD JE POLITIKA U PITANJU, ZA DVA POSJETA SABORU DOBIVAT ĆE JOŠ GODINU DANA PRIMANJA

Ivan Tepeš (16.400) - ODBIO JE IĆI U EUROPSKI PARLAMENT, ALI JE ZATRAŽIO DA MU OMOGUĆE PRIMANJA KAO BIVŠEM ZASTUPNIKU HRVATSKOG SABORA

Dario Nakić (18.280) - BIVŠI MINISTRI NA TO IMAJU PRAVO, PA ĆE TAKO NAKIĆ PRVIH POLA GODINE PRIMATI 18.280 KUNA A DRUGIH ŠEST MJESECI 9140 KUNA

Tihomir Orešković - 22.000

Tomislav Karamarko - 18.000

Stipe Petrina - 15.000

Mirko Rašković - 15.000

Nansi Tireli - 16.000

Tanja Vrbat Grgić - 14.800

Milivoj Špika - nema podataka

Marija Budimir - 15.500

Stjepan Pintarić - 14.600

Dražen Pros - 15.200

Štefanija Damjanović - 14.500

Ivan Radić - 12.800

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar glavnisudac
    glavnisudac 00:16 11.Studeni 2016.

    a da, nemaju te osobe ni karakter pa nemaju ni srama. To su dupelizci koji bi i g*vna jeli za par kuna. Nama je to sve neshvatljivo pa smo, s tom prostitucijom, još više nezadovoljni.