Top News
3683 prikaza

Sramota: Legalno pišu i prodaju akademske radove

Dodjela diploma
Tomislav Miletić/PIXSELL
Osim što prodaju akademske radove, tvrtka iz Kostrene dobila je i financijsku pomoć općine

Uz geslo “Nudimo vam pomoć pri pisanju i izradi seminarskih, završnih i diplomskih radova, u najkraćem roku i uz najkvalitetnije izvore. Naša glavna prednost su znanje i iskustvo, a glavni cilj nam je vaš uspjeh”, od ove godine sasvim legalno u Hrvatskoj djeluje tvrtka koja se bavi pisanjem akademskih radova, naravno, za novac. Uslugu, kako navode, profesionalne pomoći u izradi svih vrsta radova tvrtka nudi na svojoj Facebook i web-stranici "Seminarski radovi". Riječ je o tvrtki Qwerty d.o.o., iz Kostrene, kod Rijeke, općine s najvećim indeksom razvijenosti u Hrvatskoj.

Kako piše Glas Slavonije, općina Kostrena dala je i financijski vjetar u leđa tvrtki Qwerty. Potporu u iznosu od 6869,22 kune Općina im je dodijelila putem mjere Programa poticanja poduzetništva Općine Kostrena za 2017. godinu. Zahtjev vlasnika društva Qwerty d.o.o. nisu imali razloga odbiti, budući da je predan u skladu s procedurom, potvrdila je Glasu Slavonije Martina Zekić, viša stručna suradnica za lokalni ekonomski razvoj i financije općine Kostrena. Potpora se dodjeljivala na temelju glavne djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti - NKD 2007, što je u slučaju tvrtke Qwerty d. o.o., razvidno obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta izdanog od strane Državnog zavoda za statistiku "Ostalo obrazovanje i poučavanje", a ne pisanje akademskih radova.

Hrvatski političari prepisivači TISKARSKE OMAŠKE Top News Političari prepisivači - od Hrvatske do Amerike

- Potpora trgovačkom društvu Qwerty d.o.o. dodijeljena je sukladno valjanoj šifri glavne djelatnosti i zakonskoj proceduri, nemajući uvid u djelatnost pisanja i prodaje akademskih radova. Sukladno predanoj dokumentaciji nepovratna sredstva iskorištena su za ishođenje dokumentacije potrebne za početak rada društva, nabave opreme i materijala za osnovnu djelatnost, a jedinica lokalne samouprave ne preuzima odgovornost u svezi s djelatnosti društva koja nije klasificirana šifrom Nacionalne klasifikacije djelatnosti - poručila je Zekić, zaključivši kako je vlasnik tvrtke odgovoran za zakonitost poslovanja i sva postupanja protivna zakonu ako institucije u čijoj je nadležnosti provjera zakonitosti poslovanja trgovačkih društava utvrde nepravilnosti u poslovanju.

Prema javno dostupnim podacima vlasnici tvrtke su Filip Simonić i Karlo Marunić. Zanimljivo je da je Marunić nećak načelnice Općine Kostrena Mirele Marunić. Međutim, važno je istaknuti kako načelnica nije sudjelovala u dodjeli potpore tvrtki svoga nećaka te se radi izbjegavanja sukoba interesa izuzela iz postupka, a odluku je donio njezin zamjenik, što je potvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a i sama Martina Zekić. Kako se tvrtka prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost smatra malim poreznim obveznikom, oslobođena je plaćanja PDV-a.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.