Top News
4981 prikaza

"Srbija manipulira i laže o Jasenovcu"

Komemoracija u Jasenovcu
Edina Zuko (PIXSELL)
Novi raskol na relaciji Zagreb-Beograd ovog puta izazvala je kontroverzna izložba u sjedištu Ujedinjenih naroda

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor Ujedinjenih naroda postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka. Iako se izložba u najvećem dijelu odnosi na događaje koji su se zbili na području današnje Republike Hrvatske, hrvatske institucije i stručnjaci o izložbi nisu bili niti informirani, napose ne Javna ustanova Spomen područje Jasenovac koja savjesno čuva, promiče i istražuje istinu o logoru Jasenovac i njegovim žrtvama, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova na upit Večernjeg lista o spornoj izložbi koja se danas otvara u New Yorku.

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, Zagrebu je bila sporna fotografija tadašnjeg poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca i njegova "misija u pokatoličavanju Srba" te navođenje broja stradalih u Jasenovcu. Isti medij neslužbeno je doznao i da su hrvatski diplomati odustali od zahtjeva za zabranama izložbe tek nakon što je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osobno dopustio održavanje izložbe u prostorijama sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ne navodeći o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, na Zrinjevcu kažu da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti "najgrublje falsifikate", prenosi Hina.

Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

"Organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi", ističe se u priopćenju MVEP-a.

Iako se izložba u najvećem dijelu odnosi na događaje koji su se zbili na području današnje Hrvatske, u ministarstvu tvrde da hrvatske institucije i stručnjaci o izložbi nisu bili niti informirani, napose ne Javna ustanova Spomen područje Jasenovac koja savjesno čuva, promiče i istražuje istinu o logoru Jasenovac i njegovim žrtvama.

"Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korištenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe", navodi se u priopćenju.

Prema priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" je "najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana Holokausta".

Direktor postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav "Jasenovac – pravo na nezaborav" prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon 2. svjetskog rata.

Srpsko-židovski akademski projekt "Jasenovac" dio je suradnje utemeljene na Memorandumu o razumijevanju koji su srbijansko Ministarstvo prosvjete i Institut za Holokaust "Šem Olam" potpisali 28. ožujka 2017. s ciljem da se zajednički organiziraju izložbe, znanstvene konferencije i programi edukacije o Jasenovcu, navodi se u priopćenju.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • surtov 10:21 27.Siječanj 2018.

  Komunizam je kriv sto istina nije odmah posle zavrsetka rata dosla na vidjelo, vec nas je spakovala u bratstvo i jedinstvo... I istina mora na ovaj nacin i posle ovoliko godina da se saznaje... Strucnjaci kazu da je Jasenovac treci..cetvrti ... prikaži još! po velicini logora u Evropi.. Tudjman nije negirao zlocin, vec je pokusao da brojku zrtava umanji... Njemacka se poklonila zrtvama, priznala zlocin, i ogradila od zlocinaca..isto bi i Hrvatska trebalo uciniti...

 • erton 00:28 27.Siječanj 2018.

  pa to je izrazito tesko na ovim nasim prostorima... pogotovo sto primitivni nacionalizam vlada vec skoro 25 godina.

 • NoordungNSK 22:34 26.Siječanj 2018.

  Da nema Židova, Europa bi odavno restaurirala fašizak. Kakvi su da su, da, gaze Palestince i jesu i sami fašisti, ali ipak, u redu je da upozoravaju na ovakve stvari i podsjećaju ljude na zlo koje bi moglo opet doći.