Life
118801 prikaza

Nestanak jedne osobe 11. rujna i danas je bizarna tajna

Napad na New York 11. rujna 2001.
Screenshot Youtube
Policija je iznijela dosta teške optužbe na njen račun, ali suprug i obitelj su je branili sve do kraja

Dvije zgrade, dva zrakoplova i tisuće mrtvih ljudi. Prve su to stvari koje ljudima padnu na pamet kada im spomenete 11. rujan 2001. godine. Međutim, jedan nestanak krije puno veće tajne. Liječnica Sneha Ann Philip posljednji put je viđena dan prije terorističkih napada na newyorški Svjetski trgovački centar. Budući da je živjela u neposrednoj blizini tornjeva blizanaca, budući da je bila liječnica u obližnjoj bolnici, budući da je uvijek voljela pomagati drugima, njena obitelj bila je uvjerena da je i ona umrla u rušenju zgrada i da zbog toga tijelo nikad nije pronađeno.

Rođena u Indiji, odrasla je u državi New York i studirala je u Chicagu gdje je upoznala svog budućeg supruga Rona Liebermana. Nedugo nakon završetka studija su oboje počeli raditi u newyorškim bolnicama i živjeli su skupa u luksuznom stanu. Lieberman je kasnije govorio da je na dan nestanka bila slobodna, a sigurnosne kamere obližnje trgovine su je posljednji put snimile u predvečerje 10. rujna. Ron se vratio iz bolnice iza ponoći i supruga ga nije čekala, a on je bio uvjeren da je u cjelovečernjem izlasku, kako joj je i bila navika. Idućeg dana, na dan terorističkih napada, Lieberman se u stan kasno vratio i supruge i dalje nije bilo.

 | Author: Dalibor Urukalović (PIXSELL) Dalibor Urukalović (PIXSELL)

Policiji je prijavio nestanak, ali Sneha Ann bila je tek jedna od stotina i tisuća nestalih Amerikanaca koji su vjerojatno poginuli u terorističkom napadu. U tjednima nakon samih napada plakatima je bilo oblijepljeno susjedstvo i obitelj je molila za bilo kakve informacije, ali u poplavi nestalih, nestanak jedne osobe se utopio u masi. Njezin nestanak bio je jedini koji nije bio izravno povezan s terorističkim napadima.

Lieberman je ustvrdio da mu policija ne pomaže dovoljno i potražio je usluge privatnog detektiva. Zaposlio je bivšeg agenta FBI-a Kena Gallanta i njih dvojica bacila su se na privatnu istragu kako bi otkrili konačnu sudbinu mlade liječnice. Nadzorne kamere iz zgrada u kojoj je živjela na sam dan terorističkih napada snimile su ženu kako ulazi u zgradu i nekoliko minuta kasnije izlazi. Obitelj je govorila da jako liči na njihovu nestalu kćer, ali Lieberman nije mogao definitivno reći je li riječ o njegovoj supruzi.

Gallant je jedno vrijeme razmišljao da je Sneha Ann iskoristila kaos u New Yorku nakon napada kako bi pobjegla i napustila zauvijek svoj stari život, ali policija nije uspjela otkriti nikakve tragove koji bi ukazali na takvu mogućnost. Lieberman i Gallant su kasnije zaključili da je Sneha potrčala u pomoć unesrećenima u napadu i da je umrla tijekom urušavanja tornjeva.

Amerika odaje počast žrtvama terorističkih napada | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Policija dulje vrijeme nije stigla istražiti njezin nestanak, ali istragom su ustvrdili neke dosta neobične činjenice koje su bacile potpuno novo svjetlo na život naizgled ugledne i uspješne doktorice. Ranije tijekom godine, bolnica gdje je radila obavijestila ju je da neće dobiti produljenje ugovora o radu zbog problema s alkoholom. Nedugo nakon što joj je bolnica priopćila da neće nastaviti raditi kod njih, Sneha je otišla u izlazak zbog kojeg je završila u zatvoru. Policiji je govorila da ju je kolega s posla neprimjereno dodirivao u izlasku, ali tužiteljstvo je odbilo tu pritužbu i stavili su joj na teret da je lažno prijavila kolegu. Ponudili su joj odbacivanje svih optužbi ako će povući svoju prijavu, ali ona to nije prihvatila.

Nedugo nakon toga je prestala s radom u bolnici, ali je na svu sreću uspjela dobiti posao u drugoj newyorškoj bolnici gdje je nastavila po starom. Opet je na poslu imala problema s alkoholom i suspendirana je zato što nije otišla na dogovoreni sastanak sa savjetnikom za ovisnost. U to vrijeme je počela izlaziti po gay barovima i često ih je napuštala u društvu žena koje je srela tamo, barem je tako policija govorila.

Nestanak Snehe Ann Philip - fotografije iz vremena nestanka | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Obitelj je optužila policiju da špekuliraju s minimalnim informacijama i da ona nikad nije imala problema s alkoholom, barem ne u bolnici. Otkaz je, tvrdi obitelj, dobila zato što je upozoravala na rasističku politiku bolnice.

Uslijedile su godine suđenja i sve je završilo kada je žalbeni sud odlučio da je Philip poginula dok je pomagala unesrećenima u napadu. 31. siječnja 2008. godine je i službeno odlučeno da je ona 2.751. žrtva terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku. Njeno ime danas nalazi se na spomeniku izgrađenom na temeljima nekadašnjih tornjeva blizanaca. Posmrtni ostaci nikad nisu pronađeni, ali po tome je ona samo jedna od tisuća ljudi čija tijela nisu preživjela tisuće tona čelika koje su pale po njima.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Renaldo 15:28 07.Siječanj 2018.

  Sud je odlučio da je Philip poginula dok je pomagala unesrećenima u napadu. 31. siječnja 2008. godine. Zar nije nestala ili poginula11 rujna 2001. godine? Kako sad 2008? Dali sam ja to nešto krivo pročitao ili je nešto naopako napisano?

 • Jaxo 21:57 06.Siječanj 2018.

  A, placa li vama neko da ne spominjete 3. zgradu??? Normalno da je glupo napisati 2 aviona, 3 zgrade. Do kad cete ljdima prodavati maglu?

 • Nives 19:48 06.Siječanj 2018.

  Ja mislim da je daleko veća misterija kak na dan napada na twinse ni jedan Židov nije tam došel na posel, a bilo ih je zaposleno preko tisuću? Svi su "slučajno" bili bolesni, na putu, na godišnjem.... Aha