Life
6445 prikaza

Tek nakon 23 godine joj povjerovali da je silovana

Žena trči uz more
Thinkstock
Korištenje novih tehnologija omogućilo je policiji da otkriju identitet silovatelja čiju je žrtvu novinar prozvao lažljivicom

Čak 23 godine nakon što se dogodio zločin, napokon je poznat identitet muškarca koji je 1994. u parku u Brooklynu napao i silovao tada 27-godišnju diplomanticu Yalea koja je u sumrak džogirala po parku. Ona je sve prijavila policiji koja je na početku izrazila sumnju u njezine riječi, da bi kasnije otkrili tragove sjemena kojeg s ondašnjom tehnologijom nisu mogli odvojiti od njezinog biološkog uzorka pa nije postojala šansa da se uz pomoć forenzičkih ostataka identificira počinitelja.

Priča je dobila dodatan momentum nakon što je kolumnist novine New York Daily News, Mike McAlary, nakon razgovora sa svojim izvorima u policiji, napisao niz članaka u kojima je doveo u pitanje njezin kredibilitet.

Vrlo je jasno iznio teoriju kako je žrtva, zato što je bila aktivistkinja, izmislila napad kako bi ga mogla spomenuti na nadolazećem prosvjedu protiv nasilja nad lezbijkama.

Žrtva je ubrzo tužila novine za klevetu, no sudac je nametnuo neobično rigorozan 'teret dokazivanja' na žrtvu, što je argumentirao činjenicom da je riječ o 'javnoj osobi' iako nikada nije spomenuta u medijima. Slučaj je odbačen.

Robert Boyce, šef njujorških detektiva, nedavno je na konferenciji objasnio kako je genetski uzorak obrađen novom tehnologijom što im je omogućilo da otkriju identitet silovatelja - riječ je o James Edwardu Webbu - zloglasnom silovatelju koji izdržava 25-godišnju zatvorsku kaznu u saveznoj državi New York radi silovanja čak deset žena, od kojih je četiri silovao kada je privremeno pušten na slobodu. Boyce je potvrdio i kako će nastaviti novim tehnologijama 'pročešljavati' stare slučajeve, prenosi The Guardian.

- Kada je saznala da smo otkrili tko je u pitanju, te da je već u zatvoru, rasplakala se, a i naši detektivi skupa s njom - rekao je Boyce, no nije mogao potvrditi hoće li žrtva podignuti nove tužbe ili tražiti formalne isprike radi blaćenja kojeg je doživjela nakon silovanja, a koji su je, kaže njezin odvjetnik Martin Garbus, gotovo jednako istraumatizirali.

Novinar McAlary preminuo je 1998. godine, a u pisanju protiv žrtve na kraju su ga spriječili njegovi urednici. Proslavio se nakon što je razotkrio korupciju u policijskim redovima nakon čega je čak 13 policajaca iz Brooklyna dobilo otkaz. Njegovo je pisanje bilo toliko žestoko da se jedan čak i ubio, a kraj njegovog je tijela pronađen primjerak McAlaryjevog teksta.

Priču o Abneru Louimi, haićanskom imigrantu kojeg je maltretirala njujorška policija, napravio je dok se liječio od raka debelog crijeva, a donijela mu je i Pulitzerovu nagradu. Nije se bojao nadređenih, stalno je mijenjao novine, a godišnja plaća mu je na vrhunci slave bila više od milijun dolara. U Broadway predstavi po drami Nore Ephron "Lucky Guy" utjelovio ga je glumac Tom Hanks.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.