Top News
5007 prikaza

Srbija se opet buni: "Hrvati nam kradu Teslu"

Nikola Tesla
Wikipedia
Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije uputilo je ovih dana novu protestnu notu Hrvatskoj

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Ovih dana opet se postavilo vječno pitanje - čiji je Nikola Tesla. Kako prenosi srpski portal B92, Ministarstvo kulture i informiranja Srbije reagiralo je na vijest da će Hrvatska na Svjetskoj izložbi 'Dubai Expo 2020' uz Fausta Vrančića i Matu Rimca, predstaviti Nikolu Teslu kao svog znanstvenika i inovatora.

"Nedopustiv je pokušaj prisvajanja ovog srpskog naučnika koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi", piše u saopštenju Ministarstva.

"Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog znanstvenika i neprimjereno krivotvorenje istine neće donijeti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj", ističe se u priopćenju Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije.

Nije ovo prvi put da se Hrvatska i Srbija prepiru oko vlasništva nad najvećim znanstvenikom koji se rodio na ovim prostorima. Ispisani su kilometri tekstova u kojima i hrvatski i srpski povjesničari i razni 'znalci' dokazuju da je Tesla Srbin, odnosno Hrvat.

Posljednji put bilo je to – evo nema mjesec dana, baš povodom njegovog rođendana 10. srpnja. Srpska manjina u Mađarskoj protestirala je u susjednoj zemlji jer se u mađarskim udžbenicima povijesti Teslu predstavlja kao znanstvenika hrvatske pripadnosti.

"Tesla je fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog podrijetla", prenosi RTV dio teksta iz udžbenika povijesti u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika u Mađarskoj.

Nikola Tesla u laboratoriju u Colorado Springsu 1899. iz 1899. Znanost Skrivan 120 g.: Nevjerojatan intervju s Nikolom Teslom

"S tim problemom se suočavamo već desetljećima, pa smo svojedobno našu školu nazvali baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj“, izjavila je prije mjesec dana ravnateljica vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog kolegija Nikola Tesla u Budimpešti, Jovanka Lastić.

Kako je najavila, "na sljedećoj sjednici Nacionalnog vijeća za izdavanje udžbenika, iznijet će svoje stajalište o tom problemu“ iako, kako je rekla, ne vjeruje da će išta promijeniti jer je 'jak lobi i utjecaj hrvatske zajednice u Mađarskoj'.

Bitka oko Nikole Tesle dakle, vodi se i izvan granica dvije države koje ga svojataju.

Svađa u Madridu

I prije četiri godine postavilo se isto pitanje, a povod je bila izložba Madridu. U zgradi španjolske telekomunikacijske tvrtke Telefonice organizirali su, kako su tvrdili – najveću izložbu o Tesli u povijesti. Deseci tisuća Španjolaca i turista iz cijelog svijeta posjetilo je izložbu koja se reklamirala po cijelom gradu.

Izložbu su organizirali Muzej Nikole Tesle iz Beograda i Zaklada Telefonice, a pokrovitelj je bilo srbijansko veleposlanstvo u španjolskom glavnom gradu. Naravno – o Teslinoj domovini Hrvatskoj – ni riječi.

Na ulazu je pisalo doslovno ovako: "Nikola Tesla rodio se 1856. u Smiljanu, srpskom selu u Austrijskom Carstvu".

Odmah se oglasilo hrvatsko veleposlanstvo i kontaktiralo organizatore

"Istaknuli smo da je Tesla rođen u Smiljanu u Hrvatskoj i da je poznata njegova izjava 'ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom'", rekla je Karmen Šešelja, savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu.

I prije toga vodile su se polemike oko ovog genija koji je unaprijedio kvalitetu života cijelom čovječanstvu. Tako se spominje nikad objavljeni Teslin dnevnik, koji se navodno čuva u Beogradu od očiju javnosti jer u njemu na 55. stranici piše:

“Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“

Nikola Tesla RAZLOG CELIBATA Life Cijeli život bez seksa: Kako je Tesla odbio ljepoticu

Istovremeno, Srbija negira bilo kakvu vezu Nikole Tesle s Hrvatskom. Oni tvrde da je Smiljan u vrijeme Teslinog rođenja bio dio Vojne krajine u Austrijskom Carstvu u Habsburškoj Monarhiji, a ona je ukinuta i vraćena Hrvatskoj 1881. godine, dakle kad je Tesla već otišao u inozemstvo na školovanje.

Zato neki srpski povjesničari smatraju da Vojna krajina u vrijeme Teslinog rođenja nije imala nikakve veze s Hrvatskom. Iz toga izvlače nevjerojatnu tezu da je Smiljan kasnije bio u Jugoslaviji, i tek od proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske, postaje dio teritorija ove države.

No, ipak postoji jedan zapis koji datira iz 1936. kad mu je Vladko Maček poslao čestitku za 80. rođendan u kojoj je pisalo:"Velikom sinu naroda srbskoga a domovine Hrvatske, vodji čovječanstva u borbi sa prirodom, čestita u ime hrvatskog naroda dr. Vladko Maček."

Tesla je odgovorio: "Hvala na mnogo cijenjenoj čestitki i počasti. Jednako se ponosim moga srbskoga roda i moje hrvatske domovine. Živili svi Jugoslaveni. Nikola Tesla.".

Nikola Tesla u laboratoriju u Colorado Springsu 1899. | Author: Recuerdos de Pandora/Flickr/CC BY-SA 2.0 Recuerdos de Pandora/Flickr/CC BY-SA 2.0
U to vrijeme Tesla je već više od pola stoljeća živio u Americi.

Činjenica je da je Republika Hrvatska dugo godina izbjegavala Tesli odati priznanje koje je ovaj velikan zaslužio. Ne treba zaboraviti da mu je u Gospiću još 1981. godine postavljen spomenik kojeg su primitivci u redovima hrvatskih snaga tijekom Domovinskog rata uništili, zajedno s muzejem i Teslinom rodnom kućom.

Tek 2006. godine njegova kuća u rodnom Smiljanu obnavlja se i pretvara u muzej, i tek iste godine u središtu Zagreba postavljen je spomenik na početku ulice koja nosi njegovo ime. No, izgubili smo dugih 15 godina. U Beogradu se baš te 2006. godine otvara obnovljeni beogradski aerodrom koji dobiva ime po Nikoli Tesli, a činjenica je da je u glavnom gradu bivše države, a danas Srbije, Teslin muzej otvoren još davne 1952.

Nikola Tesla GENIJE Life Tesla je jednom hotelski račun platio nepostojećim izumom

No, ova svađa između Srba i Hrvata i svojatanje Tesle neće tako skoro prestati. Bilo bi zanimljivo vidjeti jednog dana, kad umre recimo Elon Musk, hoće li se tako prepucavati jednog dana Južnoafrička republika, Kanada i SAD. Naime, Musk, koji je svoj najvažniji proizvod – električni automobil – nazvao upravo po Nikoli Tesli – ima sva tri državljanstva. U JAR-u je rođen 1971., u Kanadi je živio od 1989. do 2002., a od tada je u SAD-u gdje se i proslavio.

Bit će da je Simo Rajić, Srbin iz Hrvatske, bio sasvim u pravu kad je prije dvije godine rekao:

"Mislim da je Tesla blago koje pripada čovječanstvu u cjelini. Kako ga razvlače, mislim da bi Tesla danas rekao - 'stidim se svojeg srpskog porijekla i svoje hrvatske domovine'. Znate, mali narodi bi silom htjeli biti veliki, a ne znaju kako se istovremeno može biti malim, a ujedno velikim narodom."

Mogli bi se složiti. Tesla je odavno postao prevelik i za Hrvatsku i za Srbiju. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • weddranur 00:12 18.Prosinac 2019.

    LoL! Što ono reče Tesla? Ponosim se srpskim rodom i kojom ono domovinom? Pa nije srbija svugdje gdje žive Srbi. Ili bi opet ratovali? Nabijem vas bolesne.

  • borna27 15:36 12.Kolovoz 2019.

    = nije na um palo da tog hrvatskog državljanina i pripadnika hrvatske pravoslavne crkve svojataju kao svoga državljanina, samo za to, što se teslina vjeroispovijest preklapala s većinskom vjerskom konfesijom koja je dominantna bila u gore spomenutim državama.

  • borna27 15:36 12.Kolovoz 2019.

    Srbija se opet buni: "Hrvati nam kradu Teslu" hahahahaha..... tesla srbin?😮 imaju li srbi (za ovu tvrdnju) bilo kakav relevantan dokaz, (teslinu putovnicu, rodni list, iskaz narodnosti) osim kontinuirano gadljive veliko srpske laži 👎 zanimljivo, tesla "srbin", 😮a, ni trenutka ... prikaži još! u svom životu nije bio u srbiji, niti je ikada svojom nogom kročio preko drine, prema tome, pametnom dovoljno. a to, što mu je otac bio pravoslavni pop, nikada makedoncima, crnogorcima ili rusima (za razliku od srba) =