Top News
11013 prikaza

Zatvor u Mitrovici traži natrag hotel u Makarskoj

Hotel Dubravka Baška Voda
Facebook
Usprkos brojnim sporazumima, velike nesuglasice dviju država i dalje postoje

Na javni poziv Republičke direkcije za imovinu (RDI) Srbije stiglo je oko 130 prijava poduzeća i državnih uprava koje potražuju svoju imovinu - većinom odmarališta po jadranskoj obali, piše srpski Blic

Srpska poduzeća, lokalne samouprave i državne ustanove ne mogu do svoje imovine u bivšim jugoslavenskim republikama, najatraktivniji objekti nalaze se u Hrvatskoj, među kojima su mnogi već prodaji drugim vlasnicima. Tako je, na primer, Autonomna Pokrajina Vojvodina za objekt na Bledskom jezeru - koji sada koristi Ministarstvo obrane Slovenije - pokrenulo opomenu pred pokretanje sudskog postupka, a to je već urađeno u vezi s vilama “Vojvodina” u Lovranu i Crikvenici, koje su u međuvremenu odlukom tamošnjih sudskih organa prenijete u vlasništvo MUP-a Hrvatske, odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Dniel Corbett, američki marinac uhićen u Beogradu Zašto je u Srbiji? Top News Američki marinac - VIP killer leži u zatvoru u Beogradu

Prijave za restituciju dostavile su i brojne druge srpske institucije - od Grada Beograda koji potražuje vilu na Bledu u Sloveniji, do Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica koji traži da mu se vrati hotel “Dubravka” u Baškoj Vodi, pored Makarske. No, kako neslužbeno doznaje Blic iz Ministarstva pravde, koliko je njima poznato, hotel “Dubravka” je prodan privatniku. Samo poduzeće za turizam “Rekreaturs” potražuje nekadašnje odmaralište “Beograd” u Rovinju od 900 ležajeva, nekadašnje odmaralište “Srbija” pored Dubrovnika s 375 ležajeva i bungalove “Stari grad” u Biogradu na Moru od skoro 200 ležajeva. Imali su još odmarališta na nekoliko hrvatskih otoka, ali nisu vlasnici zemljišta pa ih i ne traže.

- Na sve pozive Direkcije smo se javljali, ali individualno nismo tražili ništa niti pokretali postupke pred hrvatskim sudovima. Koliko znamo, odmaralište “Beograd” koristi Tvornica duhana Rovinj, odmaralište kod Dubrovnika je porušeno, a u Biogradu na Moru jedan dio odmarališta koriste časne sestre Katoličke crkve - rekli su iz ovog poduzeća.

Prema podacima iz RDI, “Simpo” iz Vranja potražuje 2.100 metara kvadratnih poslovnog prostora u Samoboru. RDI su se javili i zrenjaninska mesna industrija „Bek”, subotički „Vojput”, Jugobanka, kragujevačka „Zastava”, pančevačka „Utva”, „Pionir” iz Subotice koji ima nekretnine u Splitu i mnogi drugi. Svoju imovinu potražuju i Osnovna škola „1. oktobar“ Bašaid, OŠ „Jovan Sterija Popović“Beograd, kao i Gradski centar za socijalni rad Jagodina.

Igor Mandić Igor Mandić Life "Srbi su rekli - nikad više sa Hrvatima. I nemojte!"

- Srbija je potpisala Aneks G Sporazuma o sukcesiji koji bi trebalo da vrati imovinu naših poduzeća. Pozvaćemo Hrvatsku, gde je najviše takve imovine, da zaključi bilateralni sporazum sa Srbijom.

Ako to ne budu željeli, ići ćemo na arbitražu koja ima snagu jaču od zakona - izjavio je Jovan Vorkapić, direktor RDI.

Iako je na javnom pozivu rok za dostavu prijave i dokumentacije za oduzetu imovinu bio 5. studeni ove godine, RDI i dalje prima nove prijave koje im, kako kažu, pristižu svakodnevno. Po procjeni ove institucije, vrijednost zgrada, stanova i odmarališta koje subjekti iz Srbije potražuju u Hrvatskoj je oko 1,8 milijardi eura, a u drugom smjeru iznos je oko 800 milijuna eura. Hrvatska od 1992. godine svu pokretnu i nepokretnu imovinu srpskih pravnih lica na svojoj teritoriji konfiskovala je, bez naknade, a posebnim zakonom iz 1994. godine ta imovina upisana je kao državna i data na raspolaganje Fondu za privatizaciju. Dio je tako i prodan.

(BLIC)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • uskook 08:55 26.Listopad 2018.

    Naravno da treba konačno poćeti funkcionirati pravda između bivših država ex-Yu pa tako bi bilo korektno da pravna sljednica Srbija plati ratnu štetu Hrvatskoj kao i imovinu koju je prisvojila prilikom ratne okupacije kao i postrojenja Ine ITD...

  • Markopavelić 12:33 25.Listopad 2018.

    Neka Srbija prvo plati 70 milijardi eura ratne odštete za izvršenju agresiju na Hrvatsku.