Top News
4968 prikaza

Srbin regrutira džihadiste po Njemačkoj i šalje ih u Irak i Siriju

Abu Walaa
Screenshot/Youtube
Njemačke vlasti podižu opsežnu optužnicu protiv Srbina iz Dortmunda i nekoliko njegovih najbližih suradnika

Službe i policija dugo su u fokusu imale Bobana S. (36) iz Dortmunda. Još su 10. kolovoza pretražili stan tog čovjeka za kojeg mediji navode da je „njemački Srbin“ te da ima putovnice obje zemlje. Ponegdje piše da je „konvertit“, ali se ne navodi je li rođen u Njemačkoj ili Srbiji. Dvije policijske ekipe konačno su ga uhitile 8. studenog u sklopu velike akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Njemačkoj. Boban S. je, zajedno sa četvoricom drugih uhićenih islamista, regrutirao mlade muslimane i pomagao im da stignu do Sirije ili Iraka gdje su se pridruživali džihadistima.

„Konferencije“ četvrtkom

S. nije bio centralni čovjek mreže, ali ono što su medijima ispričale susjedi iz Dortmunda, ne izgleda nimalo bezazleno. U stanu od pedeset kvadrata, u vlasništvu Bobanove djevojke Nadine H, su do prvog pretresa u kolovozu redovito održavane „konferencije“, sastanci sa istomišljenicima. Uvijek bi se četvrtkom okupljali odvojeno ili muškarci dugih brada ili potpuno pokrivene žene. Susjedi nisu znali reći što je konkretno bila tema ovih sastanaka.

Sve do prije otprilike četiri godine je, prenose susjedi, ovaj par bio „potpuno normalan“ i povremeno organizirao kućne zabave i druženja. Onda je sve preko noći prestalo da bi susjedi sreli Nadine H. pola godine kasnije, sada potpuno prekrivenu nikabom. Boban S. je tražio da ga zovu Abdurrahman. Pod tim imenom je nastupao kao propovjednik u jednoj prostoriji za molitve u sjevernom dijelu grada Dortmunda. O tome lokalni list Ruhr Nachrichten piše da je „u Dortmundu, koji nije poznat kao uporište pobornika ISIL-a, strategija radikalnih salafista već godinama da održavaju urotničke sastanke u privatnim prostorijama“.

Savezno državno tužilaštvo tvrdi da je S. između ostalog imao zadatak da „istomišljenike i one spremne da putuju na bojište podučava arapskom jeziku i radikalno-islamskim sadržajima. To je imalo za cilj stvaranje ideološke i jezične osnove za buduće djelovanje u Islamskoj državi, posebno za sudjelovanje u borbenim aktivnostima.“

Pokrajinska Služba za zaštitu ustavnog poretka označila je Bobana S. kao osobu koja radikalizira ljude. „To znači da indoktriniraju na islamskim seminarima koji su zamaskirani kao turističke agencije ili privatne prostorije“, kaže o tome Burkhard Freier, šef pokrajinske Službe u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. On Bobana S. označava jednim od predvodnika radikalizacije u pokrajini. „Zato je ovaj udarac koji smo im zadali tako važan.“

Prvi čovjek Abu Walaa

Boban S. alias Abdurrahman nije uhićen u kolovozu iako su i tada postojale konkretne sumnje. Pretpostavlja se da su njemački organi pričekali dok ne prikupe čvrste dokaze protiv čitave mreže koju je Ralf Jäger, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Sjeverne-Rajne Vestfalije, označio grupom „salafista koji vuku konce“ u podršci džihadistima. Istraga je počela prošle jeseni.

Prvi čovjek mreže navodno je Iračanin Ahmad Abdulaziz Abdulah A. (32) poznat pod imenom Abu Walaa. On je djelovao u mjestašcu Bad Salzdetfurth kod grada Hildesheima u Donjoj Saksoniji. Uhapšeni kvintet je prilično šaren. Tako, pored Abu Vale i Bobana S, u njega spadaju i Turčin Hasan C. iz Duisburga, Ahmed F.J. iz Kameruna i Mahmud O., njemački državljanin.

Abu Walaa je u svom poslu bio prilično uspješan. Prema podacima istrage, samo iz Hildesheima, grada sa jedva 100.000 stanovnika, 26 mladića je otišlo da se pridruži teroristima u Iraku ili Siriji. Abu Walaa ima svoj YouTube kanal gdje njegove poruke gleda po 40.000 ljudi, a razvio je čak i vlastitu aplikaciju za pametne telefone Abu Walaa App preko koje zainteresirani mogu biti u kontaktu sa njim. „Ahmad Abdulaziz Abdulah A, koji sebe zove i Abu Walaa, otvoreno se izjašnjava kao pristaša ISIL-a i u prošlosti je nastupao kao propovjednik na brojnim skupovima salafista“, priopćilo je Državno tužiteljstvo u Karlsruheu.

Sukob u okviru scene

Nije prvi put da se taj 32-godišnjak optužuje za tako nešto. Kritike na njegov račun stigle su čak i iz islamističkih krugova. Islamistički propovjednik Pierre Vogel, koji je u prošlosti osuđivao terorističke napade na Zapadu, zbog toga se našao na udaru Abu Vale. Vogel je potom objavio više video-poruka u kojima je otvoreno kritizirao ISIL i njihovu ideologiju. U jednoj od tih poruka vidi se zamagljeni lik Abu Vale, ali je poznavateljima islamističke scene bilo lako ga prepoznati. U toj poruci Iračanina optužuje za bliskost s ISIL-om. Nakon toga je između njih dvojice izbio otvoreni sukob koji se odvijao preko društvenih mreža, prvenstveno preko YouTube-a. Na tim snimcima se Abu Walaa uvijek vidi samo s leđa, snima se preko njegovog ramena, tako da se lice ne vidi. Zbog toga je poznat i kao „propovjednik bez lica“.

Njegove video-poruke često počinju religioznim učenjem, potom zauzima mjesto za radnim stolom. Cijela glava umotana mu je crnom maramom, na ruci nosi srebrni sat, a pred njim je Kur'an. Na jednom od snimaka odgovara na Vogelove optužbe navodeći da su „neki spremni na suradnju s kafirima (nevjernicima)“ i na to da ummetu (zajednici muslimana) zadaju udarac u leđa, umjesto da brinu kako pomoći narodu Iraka i Sirije. Abu Walaa ponavlja da nema ništa s ISIL-om i to tijekom cijele snimku u trajanju od 54 minute.

Za njemačke službe on je međutim islamistički provodažija broj 1 u zemlji. Očekuju se opširne optužnice, uvjerljivi dokazi i duga zatvorska kazna za sve koji su označeni dijelom mreže, pa i za Srbina Bobana S.

Članak je izvorno objavljen na stranicama Deutche Wellea.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nikolce 04:09 23.Prosinac 2016.

    Trebali ste mu slikati samo straznjicu. Sto su oni zasticena vrsta?Ma pokazite mu lice da ga prepoznamo na ulici i porazgovaramo s njim..Ovo mi izgleda kao da ste zastitari teroristima.