Top News
12850 prikaza

Srpski fake news o pripremanju Oluje na Kosovu

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
Goran Stanzl (PIXSELL)
Mediji u Srbiji već neko vrijeme spekuliraju da će umirovljeni hrvatski general preuzeti značajnu ulogu u kosovskoj vojsci

Veterani iz Oluje obučavaju Albance! Hrvati podučavaju časnike Vojske Kosova! 

Naslov je to gotovo paničnog teksta srpskih Novosti gdje oni opet razvijaju teoriju da umirovljeni hrvatski časnici obučavaju kosovske oružane snage, a sve s, kako tvrde Novosti, ciljem zauzimanja sjevera Kosova. 

Hrvatski časnici ulaze na Kosovo preko Crne Gore, uz odobrenje NATO-a, a u sve je uključen i Ante Gotovina, tvrde Novosti. 

Ljuban Karan, bivši časnik KOS-a, tvrdi za Novosti da već dugo postoje snažne veze između hrvatske vojske i albanskih oružanih struktura na Kosovu. Tvrdi da su tijekom Domovinskog rata hrvatske vojnike obučavali instruktori američke privatne vojne kompanije MPRI, koji su kasnije bili uključeni i u obuku albanskih boraca.

"Značajan broj Albanaca ratovao je u redovima hrvatske vojske, a te veze očuvane su i nakon rata. Iskustva hrvatskih časnika iz "Oluje" i "Bljeska" posebno su zanimljiva Albancima sa KiM jer planiraju slične akcije na sjeveru Kosmeta", tvrdi Karan. 

Donald Trump i general H. R. McMaster McMaster Top News Trumpov general: "Trebali smo Srbe gaziti svim sredstvima"

Takve i slične teorije srpski mediji guraju kad god Vučiću malo zagusti. Aktualni prosvjedi predvođeni neviđenom koalicijom lijevih i desnih stranaka odlična su prilika medijima sklonima Vučiću da poguraju tematiku povezanu s Hrvatskom i Kosovom. Koliko je Oluja i Bljesak bolan porazan određenom dijelu srpskih vlasti najbolje govori činjenica da se tim operacijama zastrašuje srpske građane. 

Nije čak ni prvi put da srpski mediji povezuju Gotovinu s obukom vojske Kosova. Njega i Mladena Markača je tabloid Alo dovodio u vezu s formiranjem kosovske vojske još sredinom 2017. godine, a navodno su trebali uspostaviti vojsku po uzoru na Zbor narodne garde. "Čeka se samo formiranje vlade i promocija Haradinaja u premijera. Novac je već prikupljen i naoružavanje postrojbi neće biti nikakav problem. Plan je da Gotovina i Markač savjetodavno obuče Albance kako bi mogli formirati vojsku na osnovama nekadašnje Tuđmanove vojske. Tako ćemo imati situaciju da i Haradinaj dobije neku vrstu svojih 'zengi'", ispričao je sugovornik srpskog lista.

Srpski parlamentarac Milovan Drecun tek je potvrdio mogućnost da bi Gotovina i neki drugi mogli sudjelovati u formiranju kosovske vojske. "To se sve radi pod pokroviteljstvom NATO-a. Zanimljivo je da su u proračunu Kosova za ovu godinu predviđena financijska sredstava za kupovinu pet helikoptera i teškog naoružanja. Predviđeno je da u toj vojsci postoje i snage za brzo djelovanje. Već je pripremljena kompletna struktura formacija, radi se uigravanje ljudi koji će biti na zapovjednim pozicijama. Ako bi Hrvatska dobila neku ulogu, moguće je da svoje mjesto pronađu Gotovina i neki drugi", rekao je Drecun.

Aleksandar Vučić Kosovska posla Top News Albanci drže Vučića u šaci: Uzimaju mu milijarde eura

Isti tabloid krajem prošle godine iznio je teoriju na rubu znanstvene fantastike. Kako je Hrvatska, barem deklaratorno, još uvijek u procesu kupovine novih borbenih zrakoplova, postavlja se pitanje što će se dogoditi sa starim MiG-ovima. 

"Zagreb razmatra mogućnost da određeni broj letjelica MiG-21 pokloni Prištini, ali, naravno, i papreno naplati obuku pilota koji bi upravljali spomenutim zrakoplovima. Prema planu, čitav projekt bi trebao biti gotov kroz četiri godine, a nakon MiG-ova piloti iz Prištine bi trebali prijeći na F-16, koje bi onda kosovska vlada kupila od Hrvatske. Spomenute letjelice Zagreb je nedavno odlučio nabaviti od Izraela", opisao je Alo.

Do sada se ništa od toga nije ostvarilo. 

Gotovina i dalje uzgaja svoje tune i sasvim pristojno od toga zarađuje. Vučić i dalje sipa drvlje i kamenje na Oluju. Određeni srpski mediji i dalje straše Srbiju avetima iz Domovinskog rata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fukara 21:09 16.Travanj 2019.

    Jeli moguće da je to parazitsko govno spalo na tako niske grane?

  • Milan.banijac 15:55 16.Travanj 2019.

    PSI LAJU, A KARAVANE PROLAZE.