Top News
150 prikaza

Stari neprijatelj opet aktivan: Al Qaeda diže nove kampove za obuku

Jabhat al Nusra, Al Qaeda u Siriji
Youtube
Dok se SAD usredotočio na ISIL i talibane, iz zaborava se probudila Al Qaeda

Dok se Obamina administracija pokušava obračunati s Islamskom državom i talibanima koji su se vratili na ratnu scenu, u Afganistanu se isto tako "iz mrtvih digao" stari neprijatelj - Al Qaeda, čiji su kampovi za obuku odjednom počeli nicati diljem zemlje.

A zbog toga su Pentagon i američki obavještajci prisiljeni detaljno proučiti kakva je šansa da se dovoljno razviju da postanu prijetnja SAD-u.

Većina novootvorenih kampova nije veličine koje su bili kampovi koje je Osama bin Laden gradio prije napada 11. rujna 2001. godine. No da su se ti kampovi pojavili prije nekoliko godina, Obamina administracija bi ih automatski stavila na vrh potencijalnih prijetnji. Danas su tek jedna u nizu prijetnju, a -  kako kažu službenici - nisu ni blizu vrhu popisa.

Svejedno, i američki i afganistanski službenici su u istoj mjeri iznenađeni ponovnim okupljanjem ove terorističke organizacije. Sve do prošle jeseni, Amerikanci su bili usredotočeni na lov na preostale starije vođe Al Qaede, koji su se krili na masivnim planinama na granici Afganistana i Pakistana.

Administracija nije u javnosti spominjala nikakve nove izazove s kojima se susreće, kao što nisu spominjali ni strategiju koju bi upotrijebili kako bi se razračunali s krvnim neprijateljima. Doduše, to ne otkrivaju ni u trenucima dok jure u pomoć afganistanskoj vladi kako bi se izborili s trenutačno većim problemom - talibanima iz Haqqani mreže i novim ogrankom ISIL-a.

Prijašnji djelatnici administracije su bili otvoreniji, pogotovo oni koji su bili uključeni u prvotne borbe protiv Al Qaede. Jedan od njih, Michael Morell, prijašnji zamjenik direktora CIA-e, izjavio je tako: "Brinem se zbog mogućeg povratka Al Qaede na scenu u Afganistanu zato što bismo na listi njihovih ciljeva bili - mi".

Al Qaeda | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Morell je dodao da je to razlog i zašto bi Amerika trebala biti zabrinuta zbog snage talibana, jer će oni pružiti sigurno utočište Al Qaedi.

Jedan drugi stariji službenik, ne dijeli pak to mišljenje. On smatra da je povećana aktivnost Al Qaede više rezultat pakistanskih vojnih operacija kojima se borci guraju preko granice u Afganistan, nego što Al Qaeda pronalazi nove sljedbenike u Afganistanu.

U listopadu su američki i afganistanski komandosi zajedničkim silama napali jedan kamp za obuku na jugu zemlje, za kojeg tvrde da je jedan od najvećih ikad otkrivenih. Nekoliko dana su zauzimali veliki teritorij, koji je bio pun tunela i utvrda, a pritom je ubijeno oko 200 boraca.

Nakon tog napada, sve je teže locirati druge kampove, iako su službenici sigurni da ih ima, samo ne znaju točan broj. 

Mnogi smatraju da su Al Qaedini ratnici pod velikim pritiskom jer zbog ujedinjenih napora američkih i afganistanskih vojnika moraju više paziti brinuti o preživljavanju nego o planiranju i smišljanju budućih napada. 

Iako mnogi džihadisti na Al Qaedu gledaju kao na moralne temelje za globalni džihad, većina ipak u ISIL-u vidi akciju i silu koja će promijeniti stvari. No isto tako ne treba zanemariti činjenicu da je Al Qaedin ogranak planirao napade i izvan Afganistana, te su primjerice ove godine preuzeli odgovornost za jedno ubojstvo u Bangladešu. 

Nova Al Qaeda svakako je suočena s nekoliko većih problema. Njihov potpredsjednik - Ahmed Farouy - militant rođen u SAD-u, navodno se već neko vrijeme smatrao zvijezdom u usponu. No on je ubijen, zajedno s još pet mogućih vođa, početkom godine u zračnom napadu, piše New York Times.

Najveća nada Amerikanaca, u ovom trenutku, jest da će i svaki budući potencijalno opasan korak biti jednako uspješno zaustavljen, prije nego se raširi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.