Top News
1687 prikaza

Stier i Plenki: Frendovi zbog Karamarka, neprijatelji zbog HNS-a

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Davor Ivo Stier navodno je pripremio ostavku na sve svoje političke dužnosti zbog Plenkovićevog 'braka' s HNS-om

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković prijatelji su od briselskih dana, iako ideološki nisu posve isti. Stier je desniji i konzervativniji, Plenković liberalniji, a njihov se odnos učvrstio nakon što je Tomislavu Karamarku propala koalicija s Mostom. Ni jedan ni drugi nisu voljeli Karamarka, a ni on im nije bio sklon. Nisu mu se sviđali "dečki iz Bruxellesa", kao uostalom ni cijeloj njegovoj tvrdoj struji na čelu s Milijanom Brkićem. Kada je propala Karamarkova i Oreškovićeva Vlada, Plenković i Stier zajedničkim su snagama preuzeli stranku.

Stier i Plenković su jedan drugog odlično nadopunjavali otkako je Plenković postao predsjednik HDZ-a, a potom i premijer. Stier je čuvao Plenkovića od ekstremnih desničara iz stranke na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, ali i bio tu kako bi Plenković održao ravnotežu između svojih uvjerenja i onoga što HDZ predstavlja.

Kolaž HDZ-ovaca u Laurenovim košuljama Fashion police Style Plenki je modna ikona HDZ-a: Svi ga kopiraju

Imao je Stier nekoliko svojih 'izleta' poput onoga kada je samoinicijativno u svoj ured za savjetnika postavio tvrdog konzervativca Ladislava Ilčića, ali unatoč tomu njegova suradnja s Plenkovićem u nijednom trenutku nije dovedena u pitanje.

Stier se primjerice uopće nije izjašnjavao oko krize u Agrokoru, kao ni oko nekih drugih važnih pitanja, a prvi put kada nas je Stier podsjetio da je živ iako cijelo vrijeme šuti bilo je nakon što Most i službeno više nije bio dio Plenkovićeve Vlade.

Za razliku od svog šefa, Stier je smatrao da su novi izbori najbolje rješenje i to je glasno i jasno istaknuo kada su ga mediji pitali da komentira odlazak Mosta iz Banskih dvora. Plenković je dosta mirno reagirao na Stierove izjave, iako je bilo jasno da mu nije drago da njegov bliski suradnik i desna ruka javno govori da je za opciju koju Plenković uporno želi izbjeći. I što je još gore, rekao je to uoči drugog kruga lokalnih izbora u kojem je HDZ-u 'visilo' nekoliko važnih gradova i županija, prvenstveno Split, Metković i Dubrovnik.

Ivo Stier i Andrej Plenković Propao dogovor Top News Stier kriv što Pusić nije htjela koaliciju s Plenkovićem?

No, čini se kako je Most i sve što je nakon raspada osovine HDZ-Most ipak bilo previše za HDZ-ovog konzervativca i prema pisanju Novog Lista Stier je već prošli ponedjeljak pripremio ostavku, ali se predomislio. Stieru je naime, doduše posve očekivano, HNS kap koja je prelila čašu. HNS je sve suprotno od onoga što Stier misli i zagovara, potpuno je suprotan svim njegovim stavovima i HNS je u konačnici oduvijek bio prirodni neprijatelj HDZ-a.

Za Stiera je očito koalicija s HNS-om nešto preko čega će teško moći prijeći. Stier bi već danas trebao objaviti ostaje li ili ne u Plenkovićevoj Vladi, ali i na mjestu političkog tajnika HDZ-a. Plenković se navodno nije previše uzrujao kada je čuo da bi Stier mogao otići, čak ga nije ni pokušao odgovoriti. Međutim, možda bi trebao razmisliti dva puta. S odlaskom Stiera izgubit će  "štit od desnice", koja ga ionako ne voli, a nakon sklapanja 'braka' sa HNS-om čak ga i preziru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 16:26 12.Lipanj 2017.

    nisu interesantni