Top News
2795 prikaza

Stier mora odlučiti: Koga šalje u Washington umjesto Banca?

Davor Ivo Stier
Robert Anić (PIXSELL)
Novog veleposlanika u SAD-u treba potvrditi i Vlada, odnosno Plenković

Davor Ivo Stier kao novi ministar vanjskih i europskih poslova morat će uskoro odlučiti zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović o nizu novih hrvatskih veleposlanika.

Sjedinjene Američke Države i Rusija su dvije zemlje gdje Hrvatska hitno treba poslati nove veleposlanike. 

Joška Para, veleposlanika u Washingtonu, poslala je Milanovićeva vlada, a Kolinda Grabar Kitarović opozvala.

Ivo Banac | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
No s obzirom na pad Oreškovićeve vlade, iako je bilo dogovoreno da ugledni profesor i kolumnist Ivo Banac ode u Ameriku, sve je obustavljeno. 

Navodno je i bivšem ministru vanjskih poslova Miri Kovaču ponuđeno ambasadorsko mjesto u SAD-u. 

No riječ je samo o špekulaciji jer njemu nitko to nije službeno ponudio, a i da je, odbio bi.

Sad se predsjednica i ministar Stier moraju dogovoriti oko kandidata za Ameriku, a sve treba potvrditi Vlada, odnosno šef Plenković.

“Očekujem brzo kadroviranje”, rekao nam je sugovornik blizak Stieru. 

Što se tiče Rusije, tamo je situacija složenija. Nakon što je poslije dvije godine mandata Igor Pokaz odstupio s mjesta ambasadora u Moskvi, diplomatkinja Rina Eterović Goreta zamijenila ga je u funkciji otpravnika poslova. 

Svoj je posao besprijekorno obavila. Nakon nje funkciju otpravnika poslova preuzeo je Filip Vučak, ali još se čeka imenovanje veleposlanika za Rusiju. 

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović usuglasio je da u Moskvu ode Jakov Despot. 

Pokrenuta je procedura baš kao i za drugih desetak veleposlanika, ali je sve stalo zbog pada Oreškovićeve vlade.

"Svi su prijedlozi poslani još u svibnju u vladu (riječ je o imenovanjima za Njemačku, Mađarsku, Italiju, Francusku, Srbiju, Bugarsku i Rusiju), ali je bivši premijer Tim Orešković odbio potvrditi ih zbog nestabilnosti vlade. Neki su već dobili i agremane od zemalja u koje trebaju otići", rekao nam je sugovornik blizak bivšoj vladi.

Plenkovićeva vlada, odnos Stier kao ministar vanjskih poslova može povući ta imenovanja i imenovati neke svoje kadrove. Naravno, uz dogovor s predsjednicom države.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.