Top News
677 prikaza

Govorio protiv Tuđmana i Gotovine, a danas je HDZ-ov pretendent za ravnatelja HRT-a

Ivo Banac
Marko Prpić (PIXSELL)
Radikalni Banac negativno se izjašnjavao o HDZ-u, Tuđmanu i Gotovini, a tek ćemo vidjeti hoće li ga to koštati moguće visoke pozicije

Željko Glasnović zatražio je u  Saboru lustraciju medija. Mediji su, prema njemu, najveća prepreka demokraciji. Ne govoreći o detaljima, spomenuo je kako bi u prvom redu trebalo obračunati s ljudima koji nose kodna imena "Gizela" i "Olivier..."

Glasnović nije pojasnio na koga je mislio, no čini se da je riječ o nekim tv novinarima. U pozadini njegovih najava, u javnosti se već danima kolportiraju informacije – službeno nepotvrđene – kako bi HDZ na čelu televizije rado vidio dr Ivu Banca. Toj se zamisli protivi Most, koji bi – navodno, prema željama Branka Roglića – htio zadržati Gorana Radmana, ali je pitanje može li Most obraniti Radmana kojemu će, u slučaju prijevremene smjene, morati biti isplaćena velika odšteta, na što ima pravo prema ugovoru.

Ivo Banac danas je blizak HDZ-u a najveći će mu protivnik biti sam – dr Ivo Banac. Karamarko, naime, obnavlja tuđmanistički kult – o kojemu je Banac izrekao nekoliko neopovrgnutih misli.

''O Franji Tuđmanu govorio sam osam godina ono što govorim i danas" rekao je Banac prije nekoliko godina. "On je bio nesreća za narod i državu. Njegov dogovorni rat s Miloševićem, doprinos podjeli Bosne, etničkom čišćenju u Bosni i hrvatskim krajevima s brojnim srpskim stanovništvom, stvaranju hercegovačkih logora, slabljenu demokratskog poretka, gospodarstva, pravne države i kulture, obilježavaju njegovo desetljeće mnogo više nego njegovi doprinosi u uvođenju pluralizma i osamostaljenju države.''

Radikalni Banac nije se negativno izjašnjavao samo o Tuđmanu, već i o stranci, koju je vidio kao jedan, u cijelosti, nepopravljiv entitet.

“Kako smatram da je najminimalniji preduvjet za hrvatsku budućnost upravo nestajanje HDZ-a, mogu se samo nadati da će sve stranke osim HDZ-a biti i ostati posve ‘nedržavotvorne’, štoviše, da će se čuvati hadezeovskih krtica u svojim redovima.”  rekao je 1997. godine. Iste godine njegov je gnjev prema hrvatskom Hesbolahu kiptio, pa je dodao i dvije, ne manje dojmljive misli. Prema Bancu – ne postoji takvo nešto kao što je drveno željezo, ili dobri HDZ-ovac...

“Ja sam za svaku protuhadezeovsku koaliciju, u prvom redu onu između liberala i seljaka, ali i protiv svake formule koja bi amnestirala čak i ‘dobre’ hadezeovce, kojih uostalom nema.” HDZ-ovci su po njemu, barem ako je o jednoj frakciji riječ – vampiri.

“Velika bi greška bila amnestirati korupcionaše i lopove iz tzv. tehnomanadžerske frakcije HDZ-a. To su vampiri koji su se napili hrvatske krvi, banditi koji su prodavali naftu i oružje Karadžiću dok su djeca sirotinje umirala na ratištima, gulikože koji su na ulicu bacili bezbroj hrvatskih radnika.” 

Slično je tvrdio i za Antu Gotovinu.

"Slučaj Gotovina dosadio je i Bogu i čovjeku ne zato što je heroja pariških draguljarnica i južnoameričkih drogaških kanala teško uhititi, nego zato što nam hrvatske vlasti, stare i nove, neuspjeh u tom neizbježnom zadatku opetovano serviraju kao nešto posve normalno i unaprijed prihvatljivo... Zato je pravo pitanje zašto hrvatska policija i tajne službe ne mogu privesti Gotovinu. Jesu li loše opskrbljene? Možda nemaju podataka o Gotovininim prijateljima, članovima obitelji? Možda su nesposobne? Ili možda neće? Bit će najprije ovo posljednje. Ako je tako, ima i tomu lijeka. Vlada ih može osposobiti za tu dužnost - provjerom i čišćenjem od Gotovininih jataka." rekao je 2004. godine, da bi tu tvrdnju i "armirao" nizom napada na generala.

"Jer dok samo rijetki čitatelji Ferala, Le Mondea (ili Vjesnika!), znaju da je Gotovina bio tek običan kriminalac, u javnosti ne može zaživjeti ono drugo pravo pitanje: kako je takav jedan egzemplar mogao ući u HV i na čiji se poticaj to uopće dogodilo? Haaški poučak je da rat nije isprika. Nekomu je trebalo da upravo takvi tipovi postanu mjerodavni u našoj obrani. To je ključni podatak o Domovinskom ratu, koji je legitimirao - što god o tomu Gotovina subjektivno mislio - upravo vlast 'najnovije klase'. Ali o tomu građani moraju dobiti uvjerljive podatke i to ne putem nekog tajnog govora na XX. kongresu HDZ-a." 

Hoće li taj i takav Banac zamijeniti Radmana? Danas je njegovo kodno ime "Bujanac", a za izjave od jučer uvijek se može ispričati i pojasniti da je krivo shvaćen. Uostalom, kako kaže ruska poslovica, samo vrana leti pravo...

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar una1
  una1 16:59 08.Veljača 2016.

  A joj,sada smo kompletni:- )

 • Avatar indoda
  BMKZS 20:14 02.Veljača 2016.

  Ivo Banac, najbolji izbor za hdz, boljeg nemaju.;)

 • iindltpanovic 17:45 29.Siječanj 2016.

  upravo suprotno, odnosno bas tako, za novi krug pljacke narodne imovine netrebaju veseli zivopisni psihoticari poput tudmana, simje tipa vrdoljak, ercegovci koj se oce tuc za mjestu u redu, rezolutni policijoti ko mate lausic, arogantni adezeovci koj nisu umislili nego ... prikaži još! znaju da vrjede mnogo slicno