Top News Izbori u Americi
983 prikaza

Trump: 'Odričem se biznisa, Bijela kuća mi je važnija"

Donald Trump
REUTERS
Nakon šokantne pobjede na izborima pojavile su se brojne optužbe da je samo pitanje vremena kada će se naći u sukobu interesa

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump objavio je da će u potpunosti napustiti svoje kompanije kako bi izbjegao bilo kakve optužbe o mogućem sukobu interesa.

Odvjetnici i stručnjaci za etično poslovanje već neko vrijeme kritiziraju Trumpa zato što je odbijao odreći se svog poslovnog carstva. Tipično za Trumpa, odlučio se na proglase preko Twittera u srijedu ujutro i najavio tiskovnu konferenciju 15. prosinca gdje će objaviti više detalja.

"15. prosinca održat ću veliku tiskovnu konferenciju u New Yorku gdje ću pojasniti odluku o napuštanju mog velikog biznisa kako bih se u potpunosti usredotočio na upravljanje državom", napisao je Trump na Twitteru. "Iako me zakon ne obvezuje na takav potez, vjerujem da je važno da me nitko ne može optužiti za sukob interesa", dodao je novoizabrani predsjednik. Osim toga, objavio je i da je u tijeku izrada odgovarajućih pravnih dokumenata koji će označiti njegov rastanak s poslovanjem raznih kompanija u njegovom vlasništvu.

Ugled mu je porastao

Prošlog tjedna je za New York Times rekao da je njegov osobni ugled, a time i kompanija s njegovim imenom, u svijetu porastao nakon izbora. Priznao je i da postoji mogućnost da bi ga netko mogao optužiti za sukob interesa. "Što se tiče sukoba interesa, znam da je zakon na mojoj strani. Predsjednik ne može biti u sukobu interesa zato što je svaka predsjednička odluka na neki način sukob interesa", ispričao je Trump.

U istom tonu je nastavio i rekao da teoretski može savršeno upravljati svojim poslovnim carstvom i nakon toga savršeno upravljati državom. Napomenuo je da nitko prije njega nije bio tako basnoslovno bogat i da zbog toga za njega trebaju vrijediti neka druga pravila.

Diplomati u hotelima

Nedugo nakon američkih izbora mnoštvo političara i poslovnih partnera sjatilo se u Trumpov toranj, a pozamašan broj takvih sastanaka naveo je mnoge ljude da se pitaju kako je moguće da Trump uspješno surađuje sa stranim vođama koji bi mogli utjecati na njega putem poslovnih veza. Da bi se takvo što dogodilo bilo je vidljivo i odmah nakon izbora kada su strani diplomati masovno počeli odsjedati u Trumpovom hotelu u Washingtonu. "Zašto ne bih odsjeo u njegovom hotelu blizu Bijele kuće pa da mu poslije mogu reći da mi se hotel jako sviđa. Bilo bi malo nepristojno doći u njegov grad i reći da odsjedam kod konkurencije", rekao je za Washington Post jedan anonimni diplomat.

Trumpov toranj u New Yorku | Author: DARREN ORNITZ/REUTERS/PIXSELL DARREN ORNITZ/REUTERS/PIXSELL

U američkom ustavu postoje klauzule o darovima koje zabranjuju primanje bilo kakvih poklona od bilo kojeg vlastodršca bilo koje strane države. "Trump je bio totalno u krivu kada je rekao da predsjednik ne može biti u sukobu interesa. To samo pokazuje da nema pojma o američkom ustavu. Jedna od temeljnih stavki ustava je zabrana primanja darova ili novaca, a to vrijedi za bilo kojeg političara pa tako i predsjednika", rekao je za britanski Guardian Norman Eisen, bivši etički savjetnik Baracka Obame.

Trump je prije rekao da će upravljanje poslovnim carstvom predati najstarijoj djeci Donaldu, Ericu i Ivanki, ali iz njegovih objava na Twitteru nije jasno ima li i dalje takve planove.

Novi šef Bijele kuće Reince Priebus također nije ponudio više detalja. Samo je kratko rekao da najbolji ljudi Amerike rade na rješavanju te pravne zavrzlame.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.