Top News
1686 prikaza

Što se zbiva u putničkom avionu kada je na ciljniku borbenog?

1/2
Andrius Sytas/REUTERS/PIXSELL
Višegodišnji pilot komercijalnih aviona s kojim smo razgovarali (podaci poznati redakciji) kaže kako su procedure u takvim situacijama vrlo jasne, a pilot nema izbora

Ne prestaju negativne reakcije na prisilno spuštanje putničkog aviona Ryanaira u međunarodnu luku glavnog bjeloruskoga grada Minska, a samo kako bi vlasti uhitile jednog od glavnih opozicijskih blogera i aktivista Romana Protaševiča. Zrakoplov je bio na redovnoj liniji Atena - Vilnius te je tijekom leta kroz bjeloruski zračni prostor, uz nenajavljenu pratnju borbenog aviona MiG-29, prisiljen na promjenu smjera te prinudno slijetanje u Minsk. Višegodišnji pilot komercijalnih aviona s kojim smo razgovarali (podaci poznati redakciji) kaže kako su procedure u takvim situacijama vrlo jasne.

 | Author: Flight Radar 24/Reuters/PIXSELL Flight Radar 24/Reuters/PIXSELL

- Piloti su osposobljeni za postupanje u ovakvim situacijama i procedura komunikacije je jasna. Svaki zrakoplov koji leti kroz zračni prostor neke države, pod ‘ingerencijom’ je te države. Pilot Ryanairova Boeinga 737-800 zasigurno je cijelo vrijeme leta kroz Bjelorusiju bio u radiokomunikaciji sa zemaljskom kontrolnom zračne plovidbe u Minsku. Vrlo je moguće da je radiokomunikaciju s pilotom Ryanaira u jednom trenutku, prethodno podesivši radiofrekvenciju, preuzeo pilot naoružanog aviona, prišao mu, sukladno proceduri - s lijeve strane, te mu naredio slijetanje. Ne isključujem ni da je borbeni pilot nagnuo donji dio trupa prema putničkom zrakoplovu kako bi pokazao naoružanje koje nosi. Tu nema nikakve dvojbe, mora se postupiti po traženju jer ste u zračnom prostoru zemlje koji štiti naoružani avion - pojašnjava nam pilot iznenađen intervencijom bjeloruskog borbenog zrakoplovstva. Pretjerana je to intervencija s obzirom na to da je, drži naš sugovornik, Ryanairov avion letio redovnom rutom, let je bio najavljen te je cijelo vrijeme bio u kontaktu sa zemaljskom kontrolom, a ni sam pilot nije prijavio nikakvu ugrozu koja bi opravdala pratnju lovačkog aviona.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:35 01.Lipanj 2021.

    onda ga ruse kao sovjeti korejski zrakoplov